DR sender 12 gudstjenester fra hele landet omkring jul og nytår

Der bliver masser af korsang, sang ved Anne Linnet, jazz og børn, der laver ’rullinger’ til en julekrybbe, ved årets jule- og nytårsgudstjenester.

Sognepræst Hanne Marie Houkjær fra Risskov Kirke står for juleaftensgudstjenesten på¨DR1. Foto: Arne Illeborg.

Coronasituationen betyder, at der bliver tænkt kreativt landet over i kirkerne før årets julegudstjenester. Nogle har flyttet juleaftensgudstjenesten på nettet, andre kræver tilmelding, mens andre igen holder flere gudstjenester end normalt.

DR har en lang tradition for at sende julens gudstjenester – faktisk så lang, at det i år er 95 år siden, at DR sendte en juleaftensgudstjeneste for første gang, Og igen i år transmitterer DR en stribe gudstjenester omkring jul og nytår.

På den måde kan alle være med – både hvis corona-situationen gør det umuligt at komme i den lokale sognekirke, hvis man står for julemaden, er gangbesværet eller af andre grunde ikke kan møde op selv og høre ’hvad der skete i de dage’.

Sammenlagt sender DR fra 12 gudstjenester i perioden fra den 24. december til og med den 3. januar. Og udover Peterskirken i Rom bliver julens og nytårets kirker Risskov Kirke, Vor Frue Kirke i København, Gellerup Kirke, Viborg Domkirke, Maribo Domkirke, Skt. Pauls Kirke i København, Budolfi Kirke i Aalborg samt Frelsens Hær i Valby.

- Julen i år er noget særligt for os alle på grund af pandemien. En tid, der er forbundet med traditioner og fællesskab, er i år afløst af adskillelse fra familier og venner. Det betyder også, at mange kan have svært ved at komme i kirke - og derfor er det selvfølgelig en opgave for DR at bringe julegudstjenesterne hjem til seere og lyttere i en højtid, som er vigtig for rigtig mange mennesker, siger Lisbeth Langwadt, der er programchef for kultur, aktualitet og dokumentar i DR.

På DR1 og DR2 bliver Risskov Kirke årets julekirke den 24. og 25. december, hvor DR sender direkte fra gudstjenesterne i Aarhus-forstaden – tilrettelagt af Flemming Stentoft og Maj Hagedorn.

Børn opfordres til at lave ’rullinger’

Juleaftensdag klokken 14.45 på DR1 lægger TV-vært og chefdirigent for DR Pigekoret Phillip Faber op til juleaftensgudstjenesten fra Risskov. Han sørger – på sin velkendte vis – for at varme seerne op, og samtidig opfordrer han alle til at synge med på salmerne - sammen og hver for sig.

Når Phillip Faber lægger over til Risskov, står det aarhusianske kor Korvida klar i vandkanten med den første julesang. Anders Laugesen og Sofie Østergaard er værter foran Risskov Kirke. Det er sognepræst Hanne Marie Houkjær, der prædiker på DR1 juleaftensdag, og Anders Laugesen taler med hende inden gudstjenesten.

I Risskov sætter de to DR-værter også både de lokale børn og børn over hele landet i gang med at lave særlige ’rullinger’ til en julekrybbe. En ’rulling’ er en lille dukke, som de fleste børn og deres forældre kender fra Ramasjang. ’Rullinger’ er lavet af det inderste af en toiletrulle, og gennem tiden er der blevet lavet tusindvis af ’rullinger’ til kanalens ’Mini MGP’. Børnene bliver opfordret til at lave figurer som Josef, Jomfru Maria, engle, hyrder, får, æsler og de hellige tre konger - og samtidig tage selfier og billeder af rullinger og sende dem til DR efterfølgende.

DR1 stiller også om fra Risskov til Skt. Pauls Kirke i København, hvor Anne Linnet synger en af sine helt nye julesange.

Juleaften ved midnat sender DR1 den traditionsrige julemesse fra Vatikanet, hvor Pave Frans holder sin juleprædiken for millioner af seere over hele verden, men færre end normalt på Peterspladsen i Rom i år - på grund af coronapandemien. For tredje år i træk er det Katarina Lewkovitch, der kommenterer messen, som varer et par timer.

Ved juledagsgudstjenesten er DR1 tilbage i Risskov Kirke, og kanalen er med direkte, når provst Esben Thusgård prædiker klokken 10.00. Passer det dårligt med at se gudstjenesten dér, kan den også ses på DR2 samme eftermiddag klokken 14.00.

Sognepræst Hanne Marie Houkjær fra Risskov Kirke står for juleaftensgudstjenesten på¨DR1. Foto: Arne Illeborg.

Jazzgudstjeneste julesøndag

Julesøndag – den 27. december – bliver gudstjeneste også både sendt på DR1 klokken 10.15 og på DR2 klokken 14.00, og her venter der seerne en jazzgudstjeneste fra Vor Frue Kirke i København, hvor domprovst Anders Gadegaard er prædikant.

Paula Larrain er vært for gudstjenesten på TV, og hun har inviteret jazzbassisten Chris Minh Doky og orkester med som gæster. Sammen med organist Mark Baumann og Domkirkens Kantori sørger de for det musikalske.

Viborg er årets julekirke på P1

I radioens P1 er det Viborg Domkirke, der er årets julekirke.

Den 24. december sender P1 gudstjeneste fra klokken 16.03 – præsenteret af Lisbeth Melendez og med Thomas Frank som prædikant. Hun er også vært på gudstjenesten på P1 klokken 10.03 juledag, hvor biskop Henrik Stubkjær er prædikant.

2. juledag står Christian Langballe for prædikenen i Viborg Domkirke, mens Malene Fenger-Grøndahl er vært på P1 fra klokken 10.03.

Den første gudstjeneste i 2021 bliver sendt kun seks minutter inde i året, når DR1 sender nytårsgudstjeneste fra Vor Frue Kirke – Københavns Domkirke. Her prædiker biskop Peter Skov-Jakobsen, og rummet fyldes af korsang ved Københavns Drengekor fra det første minut.

Nytårsdag om formiddagen sender radioens P1 også direkte fra gudstjenesten hos Frelsens Hær i Valby – med Katarina Lewkovitch som vært.

I juleugen sender DR2 og P2 som altid ’Morgenandagten’ fra Københavns Domkirke, ligesom P1 sender trosprogrammerne ’Pilgrim’, ’Tidsånd’ og ’Tal til mig! – med Iben Maria Zeuthen’, som nytårsaftensdag har kirkeminister Joy Mogensen som gæst til en personlig samtale om hendes tro.

Derudover rejser Katarina Lewkovitch juledag klokken 16.03 på P1 ind i maleren Hilma af Klints visioner og religiøse univers.

Kunstneren døde i 1944, og det helt særlige var, at hendes billeder ikke måtte vises før 20 år efter hendes død. I dag sætter Hilma af Klints kunst publikumsrekord overalt, hvor den vises, men der er en vision, som hun havde, som stadig ikke er realiseret: Et spiralformet tempel, omgivet af Mysteriernes Have, som hun ville placere på den svenske ø Hven ude midt i Øresund – tæt på Danmark.

Alt det ser Katarina Lewkovitch på den 25. december – sammen med blandt andre en kunstkritiker, en spirituel lærer og en arkitekt.

Alle gudstjenester kan også ses på DRTV eller høres på DR’s radioapp efterfølgende.

Her sender DR julens og nytårets gudstjenester samt ’Audiens på P1’:

24. december klokken 14.45 på DR1:

Juleaftensgudstjeneste fra Risskov Kirke – med sognepræst Hanne Marie Houkjær, DR-værterne Anders Laugesen og Sofie Østergaard, koret Korvida, Anne Linnet m.fl.

24. december klokken 16.03 på P1:

Juleaftensgudstjeneste – fra Viborg Domkirke. Prædikant: Thomas Frank, vært: Lisbeth Melendez

24. december klokken 23.59 på DR1:

Midnatsmesse i Rom – med Pave Frans. Kommentator: Katarina Lewkovitch

25. december klokken 10.00 på DR1 – og samme dag klokken 14.00 på DR2

Juledagsgudstjeneste fra Risskov Kirke – med provst Esben Thusgård

25. december klokken 10.03 på P1:

Gudstjeneste på P1 - fra Viborg Domkirke – prædikant: biskop Henrik Stubkjær. Vært: Lisbeth Melendez

25. december klokken 16.03 på P1

Audiens på P1: Hilma og tempelbyggernet – om maleren og mediet Hilma af Klint. Tilrettelæggelse: Katarina Lewkovitch

26. december klokken 10.03 på P1:

Gudstjeneste på P1 – fra Viborg Domkirke. Prædikant: Christian Langballe. Vært: Malene Fenger-Grøndahl

27. december klokken 10.03 på P1:

Gudstjeneste på P1 – fra Maribo Domkirke. Prædikant: Biskop Marianne Gaarden. Vært: Jon Kaldan

27. december klokken 10.15 på DR1 – og samme dag klokken 14.00 på DR2

Julesøndags-gudstjeneste fra Vor Frue Kirke i København – med domprovst Anders Gadegaard som prædikant, Paula Larrain som vært og musik med bassisten Chris Minh Doky og orkester, organist Mark Baumann og Domkirkens Kantori

1. januar klokken 0.06 på DR1

Nytårsgudstjeneste fra Vor Frue Kirke i København. Biskop Peter Skov-Jakobsen, og Københavns Drengekor medvirker.

1. januar klokken 10.03 på P1

Gudstjeneste på P1 – fra Frelsens Hær i Valby med prædikant Hanne Wahl. Vært: Katarina Lewkovitch

3. januar klokken 10.03 på P1

Gudstjeneste på P1 – fra Budolfi Kirke i Aalborg med forfatteren Charlotte Rørth som gæsteprædikant. Vært: Lisbeth Melendez.

3. januar klokken 10.15 på DR1 – og samme dag klokken 14.00 på DR2

Helligtrekongers-gudstjeneste fra Gellerup Kirke ved Aarhus. Her er sognepræsten Niels Hviid prædikant, mens seernes vært er Paula Larrain, der har inviteret generalsekretæren for Caritas, Maria Hammershøy, med til gudstjeneste.