DR sender 12 gudstjenester omkring jul og nytår

Voel Kirke ved Silkeborg, Aarhus Domkirke, Herning Kirke og Haderslev Domkirke spiller en central rolle, når DR sender fra julens og nytårets gudstjenester

Juleaftensgudstjeneste bliver sendt fra Voel Kirke ved Silkeborg med sognepræst Kirsten Frost Vase som prædikant. (Foto: Dr)

Landets kirker er ofte fyldt til sidste bænk juleaften. Men der er også dem, der ikke har mulighed for eller tid til at lægge vejen forbi – måske fordi de har lovet at lave juleanden, har en vagt på arbejdet, eller har brækket benet.

Skulle det være tilfældet, behøver man nu ikke gå glip af, ”hvad der skete i de dage” af den grund. DR sender sammenlagt 12 gudstjenester i perioden fra juleaftensdag til nytårsdag, inklusive midnatsmessen fra Rom, der bliver sendt fra Peterskirken i Vatikanet julenat.

”Julen er på én gang en verdensbegivenhed og en meget lokal foreteelse. Transmissionerne på tv viser det tydeligt. I julen følger vi for snurrende kameraer, hvordan paven som overhoved for verdens mere end én milliard katolikker udlægger julens budskab. Men samtidig kommer vi også helt tæt ind på virkeligheden ude i de danske sogne, hvor familier og naboer, små og store mødes i julen og synger med på alt fra ’Glade jul’ til ’Et barn er født i Betlehem’,” siger Morten Thomsen Højsgaard, der er redaktionschef for DR Historie & Tro.

En af de mindste kirker

Når DR1 sender juleaftensgudstjeneste er det typisk fra en gammel landsbykirke hvert andet år og en moderne kirke de øvrige år. I år er turen nået til en nyere kirke, der godt nok ligger i en landsby – nemlig Voel Kirke ved Silkeborg.

Kirken er fra slutningen af 1800-tallet, og med sine 110 faste siddepladser er den en af de mindre kirker i Danmark. Årets juleprædikant er Kirsten Frost Vase, der efter 18 år som skoleleder besluttede sig for at læse teologi og blive præst. Nu skal hun så tale til en stor del af Danmarks befolkning.

”Juleaften skal man, ligesom ved alle andre gudstjenester, prædike for både børn, unge, gamle og uvante kirkegængere, og det giver nogle udfordringer. Man skal tale ind i den verden, der er deres og så de kan se sig selv. De skal gå herfra og føle, at de har fået noget med sig, som siger dem noget i den daglige tilværelse, siger Kirsten Frost Vase om sin opgave juleaften i år på DR1.

Juledag – den 25. december klokken 14.00 – og julesøndag den 27. december klokken 14.00, er det Herning Kirke, der danner rammen om gudstjenesterne på DR K. Juledag er Bo Knudsen prædikant, mens Herning Kirkes Drengekor synger. Julesøndag er Svend Erik Søgaard prædikant, mens Midt Vest Pigekor fylder kirken med sang.

Aarhus Domkirke er julekirken på P1

Også i radioen vil julens lyd og toner præge fladen.

I år er Aarhus Domkirke julekirken på P1. Juleaften transmitterer P1 julegudstjenesten direkte klokken 16.25, hvor sognepræst Sabine Bech-Hansen prædiker. Juledag kan man høre domprovst Poul Henning Bartholin, mens det 2. juledag er den nye biskop i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen, der prædiker. Begge dage er det klokken 9.54 på P1.

P1 sørger også for, at de mange færinger og grønlændere, der befinder sig i Danmark, får mulighed for at høre julens budskab på deres eget sprog.

Juledag klokken 16.03 er der grønlandsk gudstjeneste fra Vor Frue Kirke i Aarhus, og 2. juledag klokken 16.03 er der færøsk gudstjeneste fra Hans Egedes Kirke på Østerbro i København – ligeledes på P1.

”Radiogudstjenesten på P1 er et af DRs absolut ældste programmer, som gennem nu 90 år har været godt rundt i landet både til den mest imponerende domkirke og til de helt intime og ”hemmelige” steder på danmarkskortet. De afspejler på en unik måde landets forskelligheder, ikke bare i geografisk og kirkelig forstand, men også kulturelt. I jule- og nytårsdagene glæder vi os til igen i DR at kunne sende stemningsfuldt fra vidt forskellige steder,” siger redaktionschef Morten Thomsen Højsgaard fra DR Historie & Tro.

Dansk-tysk fællesskab til nytår

Også når nytårsklokkerne er faldet i slag, og DR Pigekoret har sunget fædrelandssange, er der gudstjeneste på DR1 – otte minutter inde i 2016.

Nytårsaftens gudstjeneste bliver sendt fra Haderslev Domkirke med biskop Marianne Christiansen som liturg og prædikant. Haderslev Domkirkes drengekor og pigekor medvirker ved festgudstjenesten, hvor også Christa Hansen, der er tysk sognepræst, deltager. For de morgenduelige sender P1 også gudstjeneste nytårsdag klokken 9.54 fra Sct. Jakobs Kirke i København.

Følg med digitalt

Det kan være svært at overskue alle julens transmissioner og aktiviteter. Derfor bringer DR mellem jul nytår løbende links til og omtaler af julens programmer på ”DR Kirke” på Facebook, ligesom der bringes nyt om tro og kirke i juletiden på adressen dr.dk/tro.

Her sendes programmerne:

 • 24. december klokken 15.00 på DR1: Juleaftensgudstjeneste fra Voel Kirke ved Silkeborg med sognepræst Kirsten Frost Vase

 • 24. december klokken 16.25 på P1: Juleaftensgudstjeneste fra Aarhus Domkirke med sognepræst Sabine Bech-Hansen

 • 24. december klokken 23.55 på DR1: Midnatsmesse fra Rom med Pave Frans kommenteret af Iben Thranholm

 • 25. december klokken 9.54 på P1: Julehøjmesse fra Aarhus Domkirke med domprovst Poul Henning Bartholin

 • 25. december klokken 14.00 på DR K: Gudstjeneste fra Herning Kirke med Bo Knudsen som prædikant

 • 25. december klokken 16.03 på P1: Grønlandsk julegudstjeneste fra Vor Frue Kirke i Aarhus med prædikant Oline Berthelsen

 • 26. december klokken 9.54 på P1: 2. juledags-gudstjeneste fra Aarhus Domkirke med biskop Henrik Wigh-Poulsen som prædikant

 • 26. december klokken 16.03 på P1: Færøsk gudstjeneste fra Hans Egedes Kirke i København med prædikant Bergur Jacobsen

 • 27. december klokken 9.54 på P1: Julesøndag sendes fra Thomas Kingos Kirke i Odense med prædikant Eva Götke

 • 27. december klokken 14.00 på DR K: Gudstjeneste fra Herning Kirke med Svend Erik Søgaard som prædikant

 • Natten mellem 31. december og 1. januar klokken 00.08 på DR1: Nytårsaftensgudstjeneste fra Haderslev Domkirke med biskop Marianne Christiansen som prædikant

 • 1. januar klokken 9.54 på P1: Gudstjeneste nytårsdag fra Sct. Jacobs Kirke i København med prædikant Lars Ottosen

Facebook
Twitter