DR sender direkte fra Grønland i tre dage

DR stiller skarpt på den nordligste del af rigsfællesskabet - med blandt andet tre dages live-sending fra Ilulissat - i den hidtil mest omfattende tv-dækning af Grønland.

'Bonderøven' Frank Erichsen møder for eksempel kolleger til en snak om det spirende landbrug i det sydlige Grønland, når DR sender direkte fra Grønland tre dage dage i træk. (Foto: Christian Korsager Mud © Type 1)

De lever isoleret i igloer, har isbjørne som kæledyr og er alkoholikere. Det er nogle af de fordomme, som unge grønlændere fortæller, at de møder i dag. Tre dages live-sending på DR2 med Abdel Mahmoud og Maria Motzfeldt som værter og en ny dokumentarserie på DR1 kommer hen over sommeren til at fortælle andre – og for mange danskere – nye historier. Om de moderne grønlændere, rundet af en urgammel kultur og en udfordret natur og historie; hvordan tegner de fremtiden? Med bloktilskud, men også med spirende iværksætteri, turisme og klimaforandringer i et samfund, der har skullet omstille sig fra inuit- og fangersamfund over koloni til moderne vestlig livsstil.

Sammen og hver for sig i rigsfællesskabet Hvem er de moderne grønlændere? Hvad kan de, hvor er de på vej hen - og er der noget, vi danskere og grønlændere kan bruge hinanden til?

Valget til det grønlandske landsting i april fik endnu engang luft under debatten om selvstændighed og uafhængighed af Danmark. Vil og kan grønlænderne undvære de årlige 3,6 milliarder kroner fra den danske statskasse? DR2 undersøger, hvad Danmark og Grønland har til fælles, og hvordan Grønland på sigt kan blive mere økonomisk uafhængigt af Danmark.

Når DR2 tre dage i træk fra klokken 21.00 til 22.30 sender ’Sommer i Grønland – Live fra verdens største ø’ bliver det den hidtil mest omfattende live-sending fra Grønland på dansk tv.

Det sker fra byen Ilulissat på vestkysten, hvor værterne Abdel Aziz Mahmoud og Maria Motzfeldt med kælvende isbjerge og krydstogtsskibe i baggrunden får besøg af gæster som blandt andre Rane Willerslev, Svend Brinkmann, Minik Rosing og Nina Kreutzmann. Live-sendingen er suppleret med reportager fra både Syd-, Øst- og Vestgrønland.

Frank Erichsen, kendt som 'Bonderøven', besøger vaskeægte grønlandske bonderøve for at undersøge perspektiverne for det spirende grønlandske landbrug. Og Maria Motzfeldt guider seeren rundt i sit storslåede land for at vise helt særlige steder frem – vidste du for eksempel, at der var varme kilder i Grønland? Undervejs laves der mad med opdaterede grønlandske klassikere, og populære grønlandske musikere optræder og fortæller om musikken som brobygger.Pulsen på Grønlands mentalitet

Peter Gren, der er redaktør på DR2, siger om ’Sommer i Grønland’:

"Vi vil tage pulsen på Grønlands mentalitet på direkte tv og med reportager fra både Syd-, Øst-, og Vestgrønland. Vi ser nærmere på naturen, geografien og afstandene; selve eksistensgrundlaget for at leve på verdens største ø som på en gang er både fascinerende og skræmmende. Og har hele vejen igennem fokus på den moderne grønlænder. Vi forsøger gennemgående at finde ud af, om vi, danskerne og grønlænderne, har noget at bruge hinanden til, eller om det virkelig knirker så meget i rigsfællesskabet, at det er på tide at skilles?"

De unge grønlændere De unge i Grønland oplever mange fordomme fra Danmark. DR1 får premiere på en ny reportageserie ’De unge grønlændere’, der følger seks unge grønlændere i hovedstaden Nuuk – og de smadrer alle fordomme. De seks unge har store ambitioner for sig selv og for Grønland, de kæmper for at få gode uddannelser og jobs - og så har de det til fælles, at de elsker deres land. Serien følger de unge for at forstå, hvordan det er at være ung i Grønland, og kommer tæt på deres fremtidsdrømme, deres forhold til den barske grønlandske natur og deres splittelse i tilhørsforholdet mellem Grønland og til Danmark.

Dét sender DR om Grønland

DR1

De unge grønlændere (ny reportageserie, 2018), 24., 25., 31. juli og 7. august kl. 21.00

Det vilde Skandinavien – Grønland (naturprogram, 2018), 28. juli kl. 19.10

Knud Rasmussen - den store fortryller (dokumentar, 2017), 29. juli kl. 20.00DR2

Sommer i Grønland – Live fra verdens største ø, 26. – 28. juli kl. 21.00 - 22.30

Slette omstændigheder (ny dokumentar, 2018), 27. juli kl. 23.05

Anders Lund Madsen i Den Yderste By (reportage, 2018), 28. juli kl. 19.00 – 21.00

Peitersen og Nordvestpassagen (reportage, 2018) 26. og 27. juli kl. 20.00 – 21.00

Ekspeditionen til verdens ende (dokumentar, 2013), 28. juli kl. 23.00

Byen ved verdens ende (dokumentar, 2011), 28. juli kl. 17.40

Facebook
Twitter