Landets skoleelever er sendt hjem i foreløbigt to uger på grund af corona-situationen, og rundt omkring i Danmark bakser lærere og forældre med, hvordan børnene så skal undervises.
Nu er der hjælp at hente fra DR Skole, som de seneste dage har arbejdet hurtigt for at få undervisningsmateriale klar, som både forældre og lærere kan henvise til at bruge derhjemme.
- Normalt tager det nogle måneder at lave nyt indhold til dr.dk/skole, men fra midten af sidste uge besluttede vi at rykke hurtigt, da det stod klart, at skolerne ville lukke fra mandag. DR Skole har en særlig forpligtelse i denne situation, og vi havde muligheden for at gøre noget her og nu, forklarer konstitueret redaktionsleder Trine Charlotte Hjorth Jensen fra DR Skole i Aalborg.
DR Skole har udviklet materiale om corona-virussen til både indskolingen (0.-3. klasse), mellemtrinnet (4.-6. klasse) og udskolingen (7.-10. klasse). Her kan eleverne blandt andet blive klogere på, hvad virus er, og hvad man selv kan gøre. Man kan også få at vide, at det er normalt at være bange i den situation og få en bund af viden, som måske gør en mere tryg. De ældre elever kan også få meget mere at vide om, hvad corona i grunden er for noget, hvorfor man kommer i karantæne, hvad man selv kan gøre – og så videre.
I en tryg ramme
- Der er mange gode undervisningstilbud derude fra en række forlag. Dér, hvor vi har en særlig rolle, er i snakken om den situation, vores samfund står i. Vi har en særlig forpligtelse til at gribe børnene og hjælpe dem til at forstå, hvad der sker i verden netop nu, siger Trine Charlotte Hjorth Jensen, der fortsætter:
- Vi prøver at fortælle om det hele i så tryg en ramme som muligt, og derfor har vi for eksempel benyttet os af nogle af de DR-programmer, som børnene kender i forvejen. ’Bamselægen’ Sandra Meinich Juhl, som de mindste kender fra DR Ramasjang, og som selv er læge, har for eksempel været med i arbejdet de seneste dage. Vi opdaterer også jævnligt med nye klip fra ’Ultra Nyt’ – DR’s nyhedsudsendelser for børn, så den seneste udvikling er med, forklarer hun.
På dr.dk/skole har DR Skole også samlet en række temaer og undervisningsmateriale, som allerede er udkommet, og som det er nemt at sætte sig ind i for både lærere, forældre og børnene selv. Det er for eksempel materiale med afsæt i programmerne ’Luk op, luk i’ på Ramasjang, hvor DR's børneværter udspiller situationer med velkendte følelser, og hvor der er kreative opgaver til hver video.
Børnene kan også lære om trafiksikkerhed, opleve matematik på helt nye måder, lære om store danske videnskabsfolk eller dykke ned i Danmarks historie fra stenalderen til vor tid. Blandt meget, meget andet.
- Vi har også særligt fokus på, hvad der er sande og falske nyheder – blandt andet med afsæt i programmerne ’Ultra Snydt’ og DR’s ’I Sandhedens Tjeneste’-events. Det, synes vi, også er oplagte emner for lærere og forældre at tage fat på i en tid med mange hurtige og store nyheder, siger Trine Charlotte Hjorth Jensen.
Arbejder med mere stof
Det er gratis at bruge DR Skole, men for at se materialerne skal man bruge det såkaldte UNI-Login, som børnene i forvejen bruger til diverse tjenester på skolen. Der er lærervejledninger til hvert materiale, som man også kan læse som forælder.
- Mens de ansatte hos DR Skole også selv arbejder hjemmefra i den kommende tid, arbejder vi med at få lavet noget undervisningsmateriale om corona, som kan bruges af lærerne, når børnene er tilbage i skolerne, siger redaktionslederen.
Du kan se materialet til indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen på dr.dk/skole, ligesom DR på dr.dk/undervisning har lagt opdateret stof ud til undervisere på ungdomsuddannelserne.