DR Symfoniorkestret åbner musikfestival med flower power, unge talenter og newyorker-besøg

DR Symfoniorkestret og newyorker-gruppen ’Bang on a Can All Stars’ åbner PULSAR Festivalen med et nyt storværk af amerikanske Julia Wolfe og uropførelser af unge danske komponisttalenter.

  • DR Symfoniorkestret åbner Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums PULSAR Festival med et nyt storværk af den amerikanske komponist Julia Wolfe. (Foto: Peter Serling)
  • Gruppen Bang on a Can All Stars fra New York er hovednavne på PULSAR Festivalen, og de seks musikere er solister i værket ”Flower Power” af Julia Woolfe. (Foto: Peter Serling)
1 / 2

Når man går til koncert, er det sjældent, at man kan være helt sikker på, at man ikke har hørt en eneste tone af musikken før.

Men det er præcis, hvad man kan forvente, når DR Symfoniorkestret åbner PULSAR festivalen torsdag 5. marts på orkestrets gamle hjemmebane i Konservatoriets Koncertsal, det tidligere Radiohus. Her er aftenens fire værker nemlig så nyskrevne, at de aldrig tidligere har været opført for et publikum – i hvert fald ikke på vores breddegrader.

Flower power og idealisme i storformat

I flere af aftenens værker er det ikke bare ørerne, publikum skal folde ud, men også øjnene, der kan se frem til en koncert ud over det sædvanlige.

Aftenens største værk er den skandinaviske førsteopførelse af værket Flower Power af den Pulitzer-vindende amerikanske komponist Julia Wolfe, hvor både musik og videoinstallationer i koncertsalen hylder 1960’ernes idealisme og frie kærlighed – med inspiration fra bl.a. Led Zeppelin, Joni Mitchell og The Beatles.

Flower Power er bestilt i samarbejde mellem DR Symfoniorkestret og Los Angeles Filharmonikerne, som uropførte værket i Los Angeles’ berømte Disney Hall januar. Her beskrev Los Angeles Times bl.a. det nye værk som ”en rock’n’roll-agtig koncert med masser af videoinstallationer af love-ins og andet, som gjorde værket stærkt relevant i forhold til vor tids #MeToo-bevægelse og de lurende trusler om militær konflikt og klimakrise.”

Unge komponisttalenter

Det er fjerde gang, DR Symfoniorkestret åbner PULSAR Festivalen, og traditionen tro uropfører orkestret også værker af nogle af de talentfulde unge komponister, som studerer i solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

I år er det den spanske komponist og performer Xavier Bonfill, som står bag åbningskoncertens allerførste toner. Han efterfølges af den 30-årige danske komponist Matias Vestergård, som tager publikum med på en orkesterrejse i fire korte faser inspireret af sølvårerne i den mørke porfyr-sten.

Dynamisk newyorker-gruppe i front

Ikke bare aftenens amerikanske hovedkomponist, men også koncertens solister og dirigent er rejst langt for at medvirke i PULSAR-koncerten med DR Symfoniorkestret. På dirigentpodiet er den engelsk-australske dirigent Jessica Cottis, som optræder for første gang i Danmark, og forrest på scenen til åbningskoncerten er de seks musikere fra newyorker-gruppen Bang on a Can All Stars.

Sammen med Julia Wolfe er Bang on a Can-gruppen hovednavne på PULSAR festivalen, som hele ugen byder på gratis koncerter med ny musik på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium – fx dagen efter åbningskoncerten, hvor den legendariske newyorker-gruppe folder sig ud i deres egen koncert.

Vokaleksperimenter med Phillip Faber

Fredag 6. marts kan man ikke bare opleve Bang on a Can All Stars i konservatoriets koncertsal, men også de 18 sangere i DR Vokalensemblet, som lægger stemmer til nye, eksperimenterende værker af fire unge studerende.

Koncerten ’Nye vokalværker’ foregår på konservatoriets Studiescene kl. 17, altså nogle timer inden aftenens koncert, og er afslutningen på et større samarbejde mellem Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og DR, hvor dirigent Phillip Faber har stået i spidsen for et møde mellem de unge komponister og de professionelle sangere, som sammen har udforsket mulighederne i at skrive for sangstemmer.

En rejse frem og tilbage i tid

Kim Bohr, chef for DR Koncerthuset, Den levende musik og P2/P8, siger om samarbejdet med PULSAR Festivalen:

- Vores deltagelse i PULSAR festivalen er både for DR Vokalensemblet og for DR Symfoniorkestret en herlig rejse både frem og tilbage i tid. Turen tilbage til vores gamle smukke koncertsal på Rosenørns Alle er noget vi alle glæder os til, og når den er krydret med spændingen og udfordringen med at indstudere helt nyskrevet musik, så bliver der en helt speciel stemning. I samarbejdet med Pulsar festivalen får vi lov til at opføre det nyeste og mest interessante musik der skrives i disse år, og mødet med både de etablerede internationale navne og de talentfulde unge komponister er en udsøgt fornøjelse og livsvigtig for os alle.