DR SymfoniOrkestret er inviteret på prestigefyldt Kina-turné

DR SymfoniOrkestret har både dansk og kinesisk musik med i bagagen, når de sammen med chefdirigent Fabio Luisi spiller i fem af Kinas vigtigste koncertsale den 14.-20. marts.

(Foto: P.M.ABRAHAMSEN)

Når DR Symfoniorkestret har spillet forårets første Torsdagskoncert i begyndelsen af marts, får orkestrets musikere luft under vingerne og drager østpå sammen med chefdirigent Fabio Luisi. Orkestret er nemlig blevet inviteret til at spille koncerter i fem af Kinas vigtigste koncertsale i byerne Beijing, Shanghai, Tianjin og Jinan. Turnéen ender i Hongkong, som er kendt for at have Asiens førende klassiske musikscene.

Øst møder vest

Det bliver i mere end én forstand et musikalsk møde mellem øst og vest, når DR SymfoniOrkestret skal spille for det kinesiske publikum. Med på turnéen har orkestret nemlig både en kinesisk solist og et moderne værk af den kinesiske komponist Guo Wenjing, som opføres side om side med den dramatiske 5. symfoni af vores danske nationalkomponist Carl Nielsen. Musik, som langtfra er hverdagskost i de kinesiske koncertsale, men som Fabio Luisi og DR SymfoniOrkestret ser frem til at præsentere for både publikum og de kinesiske kritikere.

Fornem invitation

Invitationen til DR SymfoniOrkestret er kommet i stand via orkestrets chefdirigent Fabio Luisi, som allerede er et etableret navn i Asien. Ifølge Kim Bohr, der er chef for DR Kor & Orkestre, har DR SymfoniOrkestrets musikere og ledelse fra starten bakket helhjertet op om turnéen til Kina. ”At DR SymfoniOrkestret bliver inviteret på en koncertturné af denne kaliber, vidner ganske enkelt om, at orkestret i dag er med blandt verdens førende orkestre – ikke mindst takket være vores chefdirigent. Selvfølgelig skal vi udnytte denne enestående mulighed for at vinde nyt, musikalsk territorium og slå orkestrets navn fast i Asien,” siger han.

Kim Bohr understreger, at invitationen fra Kina ikke har diplomatisk, men kunstnerisk afsæt: ”Selvom vi har dansk repertoire med i bagagen, handler denne turné ikke om diplomati og dansk kultureksport, men om de store, musikalske øjeblikke, som orkestret er kendt for at levere. DR SymfoniOrkestret og Luisi er i dag et stærkt, kunstnerisk brand, som er attraktivt for koncertarrangører og publikum langt uden for Danmarks grænser,” siger Kim Bohr. Han understreger dog, at DR SymfoniOrkestret samarbejder med både ambassader, kulturinstitut og handelskamre om profilering og promovering af DR SymfoniOrkestrets Kina-besøg.

En musikkultur i eksplosiv vækst

Chefdirigent Fabio Luisi, som flere gange tidligere har turneret i Kina, ser frem til koncerterne med DR SymfoniOrkestret i marts. ”Kina er et fantastisk stort og spændende land,” siger Fabio Luisi, der tilføjer:

”Deres klassiske musikkultur er i eksplosiv vækst, og det bliver virkelig interessant at præsentere Nielsens dramatiske 5. symfoni derovre. Efter flere årtier, hvor kineserne fortrinsvis har dyrket det klassiske mainstream-repertoire, er de mere end klar til at opdage ’nye’ komponister, og jeg er sikker på, at publikum vil tage imod Nielsen med åbne arme – ikke mindst fordi, DR SymfoniOrkestret har musikken i blodet og er kendt som verdens førende Nielsen-orkester.”

DR SymfoniOrkestrets rejse og ophold i Kina er finansieret af de kinesiske koncertarrangører, mens en række private fonde dækker de øvrige udgifter i forbindelse med turnéen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk