DR Symfoniorkestret er klar til genåbning og ny sæson i DR Koncerthuset

Torsdag den 6. maj kan DR Koncerthuset for første gang i fem måneder åbne dørene for publikum, og samtidig præsenterer DR Symfoniorkestret en helt ny koncertsæson, som går i salg tirsdag den 4. maj.

DR Symfoniorkestret spiller de første koncerter efter genåbningen af DR Koncerthuset den 6. maj. Samtidig præsenterer orkestret sin nye koncertsæson, som går i salg tirsdag den 4. maj. (Foto: Martin Rosenauer/Scanpix)

Når musikerne i DR Symfoniorkestret på torsdag stemmer instrumenterne til aftenens koncert, er det ikke ligefrem en premiere. Faktisk har orkestret spillet Torsdagskoncerter i Koncertsalen gennem næsten hele corona-nedlukningen for mange tusind lyttere og seere hver uge på blandt andet P2 og DR2.

Alligevel bliver denne torsdag aften en historisk begivenhed – både for orkestrets musikere og for aftenens publikum. Det er nemlig første gang i fem måneder, at orkestret igen samler publikum om musikken i Koncertsalen.

Den længe ventede genåbning finder endda sted i en af de vigtigste uger i orkestrets kalender, for DR offentliggør nu orkestrets nye koncertsæson, som går i salg tirsdag den 4. maj klokken 11.00.

To milepæle på en uge

Ifølge Kim Bohr, som er chef for DR Koncerthuset, Den levende musik og P2, P5 & P8, er der ingen tvivl om, hvilken af de to milepæle, der fylder mest i hans egen og musikernes bevidsthed.

- Det er stort, at vi kan præsentere DR Symfoniorkestrets nye koncertsæson, samtidig med at vi endelig kan åbne huset for publikum igen. Ligesom resten af kulturlivet har vi i DR Koncerthuset oplevet fraværet af publikum som et enormt savn, og vores musikere er nærmest elektriske efter at mærke den ægte koncertstemning i salen igen, siger Kim Bohr og tilføjer:

- Når det er sagt, så er vi jo i den særlige situation, at vi har sendt live-transmissioner fra DR Koncerthuset gennem stort set hele nedlukningen og været i tæt kontakt med publikum, seere og lyttere på vores forskellige medieplatforme. Så orkestret er i musikalsk topform, og vi er mere end klar til at tage 'fysisk' imod publikum i denne uge og i den nye sæson.

Fuldt blus på musikken

Den nye koncertsæson med DR Symfoniorkestret, som skydes i gang til september, byder på mange af den klassiske musiks helt store navne – både dem, der allerede er kendt og elsket af orkestret og publikum, og internationale stjerner, som for første gang står på scenen i DR Koncerthuset.

Blandt de kendteste navne er violinisten Anne-Sophie Mutter og dirigenterne Herbert Blomstedt, Vasily Petrenko og Marin Alsop, mens debutanterne tæller virtuoser som Bomsori Kim, Jan Lisiecki og Lucas Debargue.

Chefdirigent Fabio Luisi står selv i spidsen for en række af årets største koncertbrag, blandt andre Mahlers 2. symfoni, som mange blandt publikum måtte undvære i sidste sæson, og Verdis Requiem, som er et af den erfarne operadirigents signaturværker.

Premierer bestilt af DR

Er man nysgerrig efter at opleve helt nye toner, kan man se frem til DR Symfoniorkestrets sæsonåbning den 2. september, som blandt andet byder på en verdenspremiere af komponisten Hans Abrahamsen. Sæsonens mange andre danske førsteopførelser er af blandt andre Simon Steen-Andersen, Line Tjørnhøj, Thomas Adès og Thomas Larcher – alle sammen værker, som er bestilt af DR.

Der bliver også rig mulighed for at opleve kombinationen af chefdirigent Fabio Luisi og den danske nationalkomponist Carl Nielsen, for hele tre af Nielsens symfonier opføres i løbet af sæsonen i forbindelse med DR Symfoniorkestrets nye indspilningsprojekt for det berømte pladeselskab Deutsche Grammophon.

Ekstraordinære tiltag og nye formater

Det glæder Kim Bohr, at præsentationen af DR Symfoniorkestrets nye sæson finder sted i ugen, hvor DR Koncerthuset for første gang kan åbne dørene for publikum igen.

- Vores sæsonprogram viser tydeligt, at der er fuldt blus på musikken i DR Koncerthuset i den nye sæson. Men for både publikums og de medvirkendes vedkommende er det klart, at vi løbende må indrette os efter de gældende forholdsregler. Det har vi for længst vist, at vi godt kan håndtere, men vi præsenterer alligevel en række ekstraordinære tiltag og fordele for DR Symfoniorkestrets abonnenter i den nye sæson, for at de skal føle sig trygge ved at vende tilbage til huset, siger Kim Bohr og fortsætter:

- Helt overordnet vil jeg sige, at DR Koncerthuset og det øvrige kulturliv har en stor og vigtig opgave i at bringe kunsten, kulturen og fællesskaberne omkring dem tilbage ind i vores liv og hverdag. Konkret betyder det, at vi i DR Koncerthuset i den kommende tid skal bygge bro fra den lange periode, hvor DR har bragt musikken og kulturen ud til befolkningen gennem blandt andet live-optagelser og fællessang, til en ’ny’ virkelighed, hvor vi bruger erfaringerne fra corona-perioden til at skabe nye formater inden for live-oplevelsen. Jeg ser frem til at præsentere nogle af de nye tiltag i forbindelse med, at vi præsenterer den samlede sæson for alle DR’s kor og orkestre tirsdag den 18. maj.

FacebookTwitter