DR Symfoniorkestret tester ny koncert-app

Med en nyudviklet app introducerer DR Symfoniorkestret nu den symfoniske musik for publikum via deres smartphones.

Med koncert-app'en 'Wolfgang' kan publikum løbende få kommentarer, baggrundshistorier og analyser af musikken sendt til deres smartphone gennem DR SymfoniOrkestrets koncert torsdag 18. maj. På programmet er Mahlers 6. symfoni dirigeret af Adam Fischer. (© (c) DR)

Går man ofte til klassiske koncerter, kender man til den faste tradition med trykte programhæfter, som uddeles til publikum med information om, hvilken musik der spilles – og tekster, som forklarer om de enkelte værker. Men hvad hvis man i stedet for at bladre i programmet kunne nøjes med at kaste et blik på den smartphone, man alligevel har i lommen eller håndtasken?

DRs kor og orkestre arbejder i disse år intenst på at formidle og dele musikken via nye digitale platforme. Vores forsøg med den nye koncert-app er blot endnu et tiltag, hvor ny teknologi giver flere mennesker mulighed for at komme ind i musikkens forunderlige verden.

KIM BOHR, CHEF FOR DR KOR & ORKESTRE

Ved en koncert i DR Koncerthuset 18. maj prøver DR Symfoniorkestret kræfter med en helt ny formidlingsform, hvor publikum kan følge med i musikken via en app, som løbende sender "undertekster" til koncerten i form af kommentarer, analyser og baggrundshistorier om aftenens store værk, Gustav Mahlers symfoni nr. 6.

Mens musikken spiller

En af de store forskelle mellem den nye app og de traditionelle programhæfter er, at kommentarerne følger musikken minut for minut, så publikum får informationerne i realtime frem for at skulle gætte sig til, hvornår teksten passer til den musik, de hører. Fra en særlig plads i Koncertsalen styrer en af DR Symfoniorkestrets producenter nemlig beskederne, så de rammer publikums smartphones i rette øjeblik. Samtidig er app'en designet sådan, at den ikke forstyrrer koncertoplevelsen – eller de øvrige koncertgængere – med lys, lyde eller vibrationer.

Om 'Wolfgang'

App'en 'Wolfgang' er udviklet i Holland og benyttes bl.a. af følgende orkestre:

Hollands Filharmoniske Orkester
Rotterdam Filharmonikerne
Bruxelles Filharmonikerne
Amsterdam Sinfonietta
Hollands Symfoniorkester

Europæisk samarbejde

Det er ikke kun DR Symfoniorkestret, der i disse år eksperimenter med ny teknologi, som kan berige koncertoplevelsen for publikum. I øjeblikket testes den nye publikums-app med navnet 'Wolfgang' af en række symfoniorkestre i hele Europa. Det særlige samarbejde betyder, at orkestrene kan lære af hinandens erfaringer, samtidig med at de kan dele selve indholdet gennem oversættelser og anden tilpasning. For DR Symfoniorkestrets vedkommende er det planen, at man efter den første, tekniske test af den nye app vil bruge DRs egne musikformidlere til at udvikle sit eget indhold.

Både for nyt og garvet publikum

Kim Bohr, der er chef for DR Kor & Orkestre, siger om det nye forsøg:

Mens et nyt publikum kan få en indføring i værkernes mange musikalske "koder", får de mere drevne koncertgængere muligheden for at berige deres oplevelse med nye detaljer og informationer. Vi er meget spændte på, hvordan vores publikum tager imod den nye app,” siger han.

App’en ’Wolfgang’, som DR Symfoniorkestrets publikum kan teste ved koncerten 18. maj, erstatter ikke det trykte koncertprogram, men tilbydes gratis som supplement til dette.

Nyhedsbrev OM DR

Nyhedsbrevet 'DR om DR' udkommer hver torsdag med nyheder, baggrund og serviceoplysninger fra DRs egen verden.

Vis alle nyhedsbreve