DR Symfoniorkestret tog USA med storm

Onsdag vendte musikerne fra DR Symfoniorkestret hjem fra en turné i USA. Den har budt på udsolgte huse, stående ovationer og fremragende anmeldelser af nationalorkestrets koncerter med blandt andet Carl Nielsen-musik.

Violinisten Anne-Sophie Mutter var solist og spillede sammen med DR Symfoniorkestret i Carnegie Hall i New York. Koncerten kan høres på P2 torsdag klokken 19.20 og igen på søndag klokken 12.15. (Foto: Flickr)

Koncerten i New York kommer nok til at stå som et af højdepunkterne i orkestrets snart 90-årige historie. DR Symfoniorkestret indtog i sidste uge Carnegie Hall, midt på Manhattan, en koncertsal, der til daglig huser de største, nutidige navne. Og for bare at nævne nogle få af navnene i den kommende tid: Wienerfilharmonikerne, Kronos-kvartetten, Andras Schiff og mange flere.

Efter orkestrets optræden i New Yorks berømte Carnegie Hall skrev James R. Oestreich fra New York Times:

"Orkestret har en lækker og dejlig strygerklang, rustikt lydende træblæsere og en fokuseret messingblæsergruppe. De to paukister, som duellerede i slutningen af Carl Nielsens 4. Symfoni var - helt berettiget - showstoppere."

I det højtestimerede klassiske musikmedie New York Classical Review, beskrev anmelderen George Grella, koncerten således:

"… Og så er der koncerter som den i onsdags i Carnegie Hall, med gæsteorkestret 'The Danish National Symphony Orchestra', under ledelse af Cristian Macelaru og med deltagelse af violinist Anne-Sophie Mutter […]. Sammen spillede de en af de større krigsheste, Sibelius' Violinkoncert, og bedriften var forbløffende og sindssygt imponerende."

International superliga

Chefen for DRs ensembler, Kim Bohr glæder sig over succesen. Men mindst lige så vigtigt for ham har været, at også arrangørerne har været så begejstrede for koncerterne at det har skabt basis for gen-invitationer.

Kim Bohr siger:

"At rejse ud og vise flaget betyder, at vi kan fortsætte med at tiltrække de bedste dirigenter og solister til Danmark, til gavn for ensemblet men i særdeleshed for det danske musikliv som helhed og vores dejlige publikum i Danmark."

Fjern mystikken - behold magien

Kim Bohr fortæller, at en af visionerne er både at føre orkestret op i den internationale liga og samtidig gøre den klassiske musik endnu mere tilgængelig, end den er i dag. Denne balancegang mener Kim Bohr er mulig ved valget af de rigtige dirigenter, det rette repertoire og ved en række nye tiltag der åbner for nye publikummer.

"En af de stærke visioner, vi har for DRs orkestre og kor, DR Vokalensemblet, DR Pigekoret, DR Koncertkoret, DR Big Bandet og ikke mindst DR Symfoniorkestret er, at det enkelte ensemble skal stå tydeligt i sit valg af repertoire og koncerter og hele tiden søge at levere den bedste kvalitet, samtidig med at vi sørger for at åbne for nye publikummer," siger han og fortsætter:

"DR Symfoniorkestret og DRs øvrige ensembler spiller en vigtig rolle i både det danske musikliv - og i vores samfund som helhed. Det er min stærke ambition, at vi med DRs ensembler sørger for at dele glæden ved musik med så mange mennesker i Danmark som muligt. Vi vil fjerne mystikken, men beholde magien, og få den levende kvalitetsmusik ud til så stor en del af den danske befolkning som overhovedet muligt - blandt andet ved at skabe nye koncertformer og blive endnu bedre til at udnytte de mange medieplatforme, DR råder over."

Fremtiden vil blandt andet byde på flere rejser rundt omkring i Danmark for DRs ensembler.

"Det er vores mål i endnu højere grad end tidligere at komme rundt i hele Danmark, for at kunstnerne kan skabe de magiske øjeblikke sammen med publikum i hele landet," tilføjer ensemblechefen.