DR synger julen ind – og går bag om sangene

DR indleder i år en ny tradition med at synge julen ind. Samtidig går dr.dk og en stribe programmer bag om det, vi synger op til jul.

DR Pigekoret er med, når DR lancerer den nye tradition med at synge julen ind første søndag i advent. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

I Danmark elsker vi at synge julesange og julesalmer, og i år vil DR have ekstra meget fokus på julens sangtraditioner op til højtiden. Samtidig med at det første lys skal tændes i adventskransen på søndag den 29. november, lancerer DR en ny tradition, hvor ’Danmark synger julen ind’.

I en direkte sending fra DR Koncerthuset på DR K, P2 og dr.dk klokken 20.00 vil nogle af landets bedste kor sprede julestemning over hele landet og synge julen ind. Det er DR Pigekorets chefdirigent Phillip Faber, der er vært for programmet, og han står også i spidsen for DR Koncertkoret, DR Pigekoret og amatørkorsangere fra hele landet, når de største julesange skal foldes flerstemmigt ud. Derudover vil sangerinden Fallulah synge sin favorit-julesang, ligesom seere og lyttere vil kunne se og høre julepostkort fra kor i alle aldre rundt omkring i landet.

’Danmark synger julen ind’ byder samtidig på en julesang-premiere, når sangen ’Hvad er det, der gør julen til noget særligt’ skal opføres live for første gang. Sangen, som er skrevet af Svend Erik Petersen og Peter Sander Andersen fra Ringkøbing, blev for nylig kåret som vinderen blandt 515 bud i P2’s store julesangkonkurrence.

Hvad handler sangene om

DR har også fokus på julesangene og julesalmerne, når de sidste toner har lydt i DR Koncerthuset første søndag i advent.

For hvad vil det sige, at ”en fattig jomfru sad i løn” eller når ”vise mænd fra Østerland i verden drog ud i stand”? Dét - og meget mere – er der mulighed for at blive klogere i julemåneden, når DR har særligt spotlys på de julesange og julesalmer, som vi synger.

Hver adventssøndag vil DR på dr.dk og på flere af sine Facebook-sider interviewe forskellige kendte personer om, hvad de tror, julesangene handler om – og blandt deltagerne er Kaya Brüel, Peter Lund Madsen, Rasmus Botoft, Lisbeth Wulff, Sys Bjerre og Vild Smith. DR Pigekorets chefdirigent Phillip Faber vil derefter til sidst i hvert videoindslag gøre brugerne klogere på sangenes rigtige betydning.

”Mange synger med, når de danser rundt om juletræet. Men ofte ved vi faktisk slet ikke, hvad vi synger om, fordi julesangene og julesalmerne er skrevet for flere hundrede år siden, og derfor er præget af gamle udtryk og glemte ord. Det er noget af det, vi gerne vil gøre mere ud af at forklare i år, og samtidig kan brugerne være med til at gætte med på spørgsmål om julens sprog og traditioner,” forklarer redaktionschef Morten Thomsen Højsgaard fra DR Historie og Tro.

Dr.dk/tro bliver relanceret

Befolkningens julesang-vaner, og hvad vi synger, er også noget af det, som dr.dk/tro beskæftiger sig med, når netstedet bliver relanceret første søndag i advent, den 29. november.

På denne side vil DR fremover samle nyheder, analyser og baggrund om, hvad mennesker tror på, hvad religiøse organisationer foretager sig, hvad der bliver sagt i den offentlige debat om trosområdet og meget andet.

Adventstiden og juletiden er en tid med glædelig forventning – men også stor alvor. Og netop den spænding bliver også afspejlet i december måneds gæster i programmet ’Mennesker og tro’, som sendes onsdage klokken 11.03 fra en skurvogn ved Randers med Anders Laugesen som vært.

Her taler han blandt andet også om julesalmer og poesi med gæsterne, der er forfatteren Carsten Jensen den 2. december, musiker Mikael R. Andresen fra bandet Kloster den 9. december og forfatteren Suzanne Brøgger den 16. december.

515 bud på julesang

DRs kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen glæder sig til den nye ’Danmark synger julen ind’-tradition og til en måned med særligt fokus på den stærke danske sang- og salmetradition..

”I Danmark har vi et særligt forhold til at synge. Salmer og sange af alle mulige slags udgør en levende del af vores kulturarv – et slags ord- og lydspor til vores fælles historie. Ikke mindst julens musik og sange er noget af det, som samler os, og som mange holder af ved julen. I DR Kultur arbejder vi løbende med, hvordan sangen og musikken kan blive en oplevelse for endnu flere, både live og på tværs af DRs medier. Bare det, at P2 fik 515 nye bud på en julesang, vidner om, at det er område, som befolkningen er optaget af,” siger hun.

Udover ’Danmark synger julen ind’ byder december i DR Koncerthuset også på flere muligheder for selv at synge med eller høre julesange og salmer.

Sigurd Barrett og Bjørnen Bjørn synger for eksempel julen ind for de 2-7-årige og deres familie to gange om eftermiddagen søndag den 6. december, mens et sted mellem 4500 og 5000 skal til koncert med DR Pigekoret, DR Spirekoret, DR Børnekoret og DR Juniorkoret, når de byder på sange og salmer ved tre koncerter den 12. og 13. december. Derudover byder både DR Symfoniorkestret, DR Big Bandet, DR Koncertkoret, DR Korskolen og DR Vokalensemblet på til sammen 32 julekoncerter i den kommende tid.

Facebook
Twitter