DR tager på turné med din historie

Borgere i fem byer kan hen over sommeren 2017 gå på opdagelse i hundredvis af historiske TV- og radioklip fra lige præcis deres byer, når DR kommer forbi med eventen ’Din By – en del af historien’.

Tag familien under armen og genopdag din bys historie, genhør lydspor fra barndommens eller mormors gade og find TV-avisen-klip fra din gamle folkeskole. Lav din helt egen interaktive collage med din personlige danmarkshistorie med TV-klip fra netop din by – og del den på danskkulturarv.dk og på sociale medier. (Foto: Valdemar Vedel © Type 1)

Elsker du din by? Kan du huske, da du gik i skole? Husker du din bys store begivenheder? Hvis du er fra Holbæk, Nakskov, Esbjerg, Randers eller Odense, så er DRs store turnételt noget for dig.

Den 2.–3. juni bliver borgerne i Holbæk de første, som kan udforske deres egen og deres bys historie med hundredvis af DR-klip, når DR besøger Skvulp Festivalen i Holbæk. Tag familien under armen og genopdag din bys historie, genhør lydspor fra barndommens eller mormors gade og find TV-avisen-klip fra din gamle folkeskole, mens børn og børnebørn genser yndlingsfigurerne fra DRs børnefjernsyn. Lav din helt egen interaktive collage med din personlige danmarkshistorie med TV-klip fra netop din by – og del den på danskkulturarv.dk og på sociale medier.

Hen over sommeren kommer DR rundt til en række lokale kulturfestivaler og festuger. Ud over Skvulp - HavneKulturFestival i Holbæk går turen til Nakskov Kulturfestival, Esbjerg Festuge, Randersugen og HCA Festivals i Odense. I alle byer inviterer DR generationer til at samles om at skabe liv i hundredvis af DR-klip fra lige præcis din by.

Bjarne Hansen fra DR er projektleder på ’Din By – en del af historien’, og han ser frem til at borgerne udforsker netop deres bys historie og det sted, de er vokset op:

”Vi håber på, at de besøgende får et mere indgående kendskab til deres bys historie, og at de får nogle hyggelige stunder og gode grin sammen, både unge og gamle, når de tager på rundtur i DRs mangfoldige samling af radio- og TV-klip”, siger han om arrangementet og understreger, at han glæder sig til at folk selv skaber nyt liv i det lokale historiske stof, som ellers ikke så ofte kommer i spil.

I DRs omrejsende arkivtelt kan du lytte til radioklip i Radioskoven, lokalisere TV-klip på Bykortet og lave din egen digitale fortælling ved Bybilledet. På Bybænken kan du hvile benene og gense klip fra din barndom. Installationer, særvisninger og events giver inspiration til nye fortællinger om din by.

Logo til public outreach-projektet 'Din by - en del af historien' i Holbæk (Foto: NA © Type 1)

Historisk speeddating

DR samarbejder blandt andre med lokale skoler, plejehjem og museer for at sikre, at den lokale danmarkshistorie fortælles for og af lokale borgere. Eksempelvis inviteres i Holbæk skoleelever fra en lokal folkeskole og frivillige fra Holbæk Museum til at "speeddate" om det at være ung gennem tiden. DR har også inviteret en gruppe ældre borgere fra Plejecentret Fjordstjernen til at opleve radio- og TV-klip fra deres barndoms gader, og skal i samarbejde med Holbæk Stadsarkiv vise en udstilling om byens forening 'Sidesporet'.

De besøgende kan skabe deres egen historiske fortælling ved at "tagge" og kommentere på netop de klip, som fortæller deres personlige historie om netop dét sted, de er vokset op. De personlige historier bliver derefter delt på danskkulturarv.dk/dinby-holbaek.

’Du er en del af historien’

Projektet er en del af DRs historiesatsning i 2017, som gennem hele året sætter markant fokus på danmarkshistorien på alle kanaler med en lang række forskellige tv- og radioprogrammer blandt andet serien ’Historien om Danmark’ med Lars Mikkelsen. Hele befolkningen bliver inviteret til selv at bidrage med deres danmarkshistorier og blive en del af historieformidlingen.

Bjarne Hansen er glad for at være en del af DRs mest omfattende satsning på formidling af danmarkshistorie nogensinde:

”Jeg håber, at DR sammen med vores mange samarbejdspartnere kan være med til at øge kendskabet til fortiden og så selvfølgelig også forstå nutiden. Det kan de her lokale arrangementer være med til at bidrage til i tæt tilknytning til de mange radio- og TV-programmer om danmarkshistorien, som DR prioriterer i 2017” siger han.

Læs mere om projektet her: danskkulturarv.dk/dinby eller på dr.dk/dinby

Facebook
Twitter