DR-udviklere fik besøg af blinde brugere

Onsdag mødtes 10 svagsynede og blinde brugere med DR-udviklere og -designere for at tale om, hvordan DR kan forbedre tilgængeligheden på DR's apps og hjemmesider.

Claus Thøgersen, der er blind, havde taget turen fra Aarhus til DR Byen for at være med i workshoppen. Foto: Bjarne Bergius Hermansen.

Setuppet var sådan set ganske enkelt: Dem, der har problemerne, og dem, der kan fikse problemerne, var samlet til et par timers workshop i DR Byen. Alligevel var det længe siden, at svagsynede og blinde brugere af DR's apps og hjemmesider havde mødt udviklere, designere og testere bag programmerne.

"Vi tror på, at vi kan lave bedre digitale produkter og bedre tilgængelighed på dem, ved at de her grupper mødes. Der bliver en bedre forståelse hos DR's medarbejdere, når de forstår brugernes konkrete oplevelser. Og det kan forhåbentlig give et mere vedvarende fokus på tilgængelighed", forklarer Marie Junge Ernst, der er projektleder hos DR Mangfoldighed og Tilgængelighed under DR Medier.

De 10 brugere, der var inviteret gennem DR Tilgængeligheds eget testpanel, DR's brugerråd og ’Få det hele med’ (DR Tilgængeligheds Facebookside), mødte frem med en stribe konkrete problemer, de oplever som svagsynede og blinde, når de bruger DR's apps og hjemmesider:

Det er svært at finde programmer, der er synstolket på DRTV-appen. Det er svært at navigere rundt i sendeplaner for radio- og tv-programmer på dr.dk. Hvid tekst på grå baggrund gør det svært at skelne ord på dr.dk. Oplæsningen af programtitler og -beskrivelser kunne være bedre på DRTV-appen. Når artikler på dr.dk har flere "læs mere"-links kan voiceoveren ikke skelne dem fra hinanden. Billeder mangler beskrivelser af, hvad der konkret er på billederne, som voiceoveren kan læse op.

Kunne vise problemerne i praksis

Efter at have ridset problemerne op i fællesskab gik brugerne og DR-fagfolkene i mindre grupper, hvor der blev arbejdet mere detaljeret med de enkelte problemer.

"På den her måde finder vi ud af, at nogle ting måske kan løses nærmest her og nu. Og vi får en bruttoliste over ting, der optager de her brugere, og den liste kan vi prioritere og arbejde videre med bagefter", siger Marie Junge Ernst, der håber at kunne gentage workshoppen en anden gang.

Servicehunden ventede pænt, mens dens ejer deltog i DR’s testpanel, så DR's apps og hjemmesider kan blive mere tilgængelige for blinde og svagsynede. Foto: Bjarne Bergius Hermansen.

Samme positive melding kommer fra flere brugere:

"Det har været skønt at sidde og tale med udviklerne og delagtiggøre dem i problemerne. Det er fedt at vise problemerne på telefonen og computeren samtidig med, at vi taler om dem", siger Anja Støvring fra Valby.

Og Claus Thøgersen, der havde taget turen fra Aarhus til DR Byen for at være med i workshoppen, siger:

"Det er altafgørende at mødes og vise problemerne i praksis. Det er ikke altid, at modtageren har forstået en mail. Det har været hyggeligt, og jeg håber, problemerne med tilgængeligheden bliver løst.”

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter