DR Ung undersøger, om vi skjuler os på nettet

Et nyt tema sætter fokus på, hvem vi er på nettet. Det vrimler nemlig med falske og anonyme profiler på Facebook, datingsider og alt derimellem.

Første afsnit af ’Forført af en falsk profil’ bliver sendt på DR3 onsdag klokken 21.30.

Hvis du har prøvet at få en venneanmodning på Facebook fra en russisk supermodel eller nigeriansk kronprins, er du langt fra den eneste. Internettet er nemlig fyldt med falske profiler, og nogle gange kan det være svært at vurdere, om folk virkelig er virkelige.

Derfor sætter DR Ung nu gang i et tema – ’Er du virkelig virkelig?’- der skal hjælpe de unge med at skelne mellem online og offline. Fra den 2. til den 16. juni vil læsere, lyttere og seere på dr.dk, P3, DR3 og sociale medier kunne gøre sig selv og hinanden klogere på, hvordan vi er på internettet. Hvordan vi opfører os anderledes end i virkeligheden? Og hvilke muligheder, det giver os, ikke mindst.

På P3 vil ’Er du virkelig virkelig?’ blive taget op i ’Go’ Morgen P3’, ’Curlingklubben’, ’Line Kirsten Giftekniv’ og ’Den sorte boks’. Også podcasten ’Den daglige dosis’ vil vende emnet, mens en helt ny podcast ’I røven af…’ gør det samme.

Derudover kan du følge temaet på dr.dk og på DR3’s sociale medier og i DR3-serien ’Forført af en falsk profil’. Første afsnit blev sendt den 2. juni på DRTV. ’I røven af…’ følger desuden de medvirkende fra ’Forført af en falsk profil’-serien.

Bagsiden af SoMe-medaljen

Formålet med temaet er blandt andet at vise bagsiden af ”dele-alt-på-SoMe”-kulturen og diskutere, hvad uærlighed på nettet dækker over. For internettet og sociale medier fylder meget hos især unge. Lige fra dem, der er blevet svigtet i virkeligheden, og som savner positiv opmærksomhed, til influenceren, der bruger tjener penge på at fremstå så perfekt som muligt.

- Det digitale liv fylder mere og mere i forhold til, hvem vi er, og hvordan vi viser os selv. På den ene side skal man være forsigtig med, hvad man tror på, og hvem man indgår i relationer med på nettet, fordi det kan være vanskeligt at skelne mellem sandt og falsk. Og det kan få alvorlige konsekvenser, hvis man stoler på de forkerte, siger Steffen Raastrup, der er kanalredaktør for P3 og fortsætter:

- På den anden side rejser manipulation i det digitale liv også spørgsmålstegn i os selv om vores egen digitale adfærd. Fra et uskyldigt filter på en selfie, der fjerner de værste rande under øjnene, til et overskudsagtigt billede af en imponerende kage, man ’lige baksede sammen på fem minutter’. I virkeligheden kostede den måske halv dags slid – eller er købt i Lagkagehuset. Hvor ligger grænsen for manipulation? Hvornår er noget falsk? Det er relevante spørgsmål at stille sig selv og andre, siger Steffen Raastrup.

Det kan være svært at navigere i spillereglerne på nettet – især de uskrevne. Derfor skal lytterne og seerne være med til at diskutere, om det for eksempel er okay at optræde under alias på nettet.

’Er du virkelig virkelig?’ løb officielt af stablen den 2. juni og var indtil den 16. juni.