DR Viden i Aalborg sætter faktatjek på dagsordenen

DRs nye center for formidling af viden og undervisning, DR Viden, vil med videnskaben som skjold bekrige falske nyheder og sejlivede myter og sætte skub i eksperimenter med digital formidling.

Sådan ser det blandt andet ud hos DR Viden i Aalborg. (Foto: Kirsten Stubbe-Teglbjærg)

Journalister, grafikere og digitale nørder har siden starten af året indtaget DR Nordjylland. Og siden 1. april har de produceret historier fra videnskabens verden til blandt andet dr.dk og P1. I dag, torsdag 18. maj 2017, bliver det nye center, med navnet DR Viden, officielt indviet.

DR Viden er dermed oppe på fuld styrke og klar til at tage livtag med endnu flere historier, der kan gøre danskerne klogere på alt det, der ellers kan være svært at forstå. Et nyt samarbejde med Aalborg Universitet vil blandt andet skabe særlig fokus på at undersøge og faktatjekke alverdens nyheder og myter med videnskab som afsæt. Herudover sættes der også fart på den digitale udvikling, ikke mindst på skole- og læringsområdet, der er en central del af DR Viden.

”Vi er allerede i fuld gang med at producere nyheder fra videnskabens verden til dr.dk og ikke mindst til P1 gennem radioprogrammet ’Brinkmann på P1’. Nu, hvor vi er helt på plads, skal vi også for alvor til at arbejde målrettet med udviklingen af nye digitale formidlingsformer, der kan være med til at få vores indhold ud til endnu flere brugere,” siger chef for DR Viden, Carsten Nymann.

At gøre det svære lettere at forstå

Netop udvikling og eksperimenter med nye digitale formidlingsformater er et af DR Videns helt store indsatsområder.

Carsten Nymann er chef for DR Viden i Aalborg. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

”Alt hvad vi laver i DR Viden handler i grove træk om at gøre noget meget svært indhold lettere at forstå - uanset om det drejer sig om komplekst videnskabsstof, undervisning til folkeskoleelever eller den politiske nyhed til den udfordrede læser. Det kan man gøre på mange måder, en af dem er ved at eksperimentere med selve det format eller den platform, man fortæller sin historie igennem. Vi har samlet en flok vildt dygtige og opfindsomme mennesker her i Aalborg, der på tværs af fagligheder skal komme med nye bud på, hvordan man kan gøre det,” fortæller Carsten Nymann.

Faktatjek og samarbejde

DR Viden har også en ambition om at indgå i samarbejder direkte med dem, der sidder med al den viden, der skal formidles. En af de første udløbere af den ambition er et helt nyt samarbejde med Aalborg Universitet om faktatjek af videnskabshistorier.

”Det er en ambition for os som universitet at klæde danskerne på til at agere i et postfaktuelt samfund. Et tæt samarbejde med DR, som har den direkte kontakt til danskere fra alle dele af samfundet, vil styrke os i bestræbelserne på at indfri den ambition,” siger Per Michael Johansen, som er rektor ved Aalborg Universitet.

Hvordan samarbejdet præcis skal materialisere sig, arbejder parterne i fællesskab videre på i den nærmeste fremtid. Men målet er, at journalisterne på DR Viden i samarbejde med en række forskellige eksperter fra Aalborg Universitet løbende vil efterprøve myter og historier fra mediebilledet. Hvad er fakta for eksempel bag overskrifter som ”iPads er skadelige for børn” eller ”Light-sodavand er skyld i demens”?

”Ved at tage fat i enkelthistorier, som støjer i mediebilledet, er håbet, at vi kan bidrage til at udvikle danskernes kritiske sans og nuancere de påståede sandheder, som ind i mellem florerer.” forklarer Carsten Nymann.

Det kommende halvår vil desuden byde på nye radioprogrammer, digitale produkter samt undervisningsmaterialer fra DR Viden. Derudover skal centret også skal være med til at sætte ekstra fokus på sommerens DGI Landsstævne i Aalborg, hvor gymnasternes fysiske udfoldelser skal omsættes til historier om krop og sundhed set fra et videnskabeligt perspektiv.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk