DR vil bryde tavsheden om ensomhed

DR vil være med til at bryde tabuet om ensomhed med indsatsen ’En som mig’, som starter i uge 17.

Flere end 210.000 danskere er alvorligt ramt af ensomhed. Det er både mænd, kvinder, unge, gamle og voksne midt i livet, som oplever ensomhed. Men på trods af, at rigtig mange kender følelsen, er ensomhed noget, de færreste taler åbent om.  Det tabu vil DR være med til at bryde og sætter derfor fokus på ensomhed fra uge 17 med indsatsen ’En som mig’.

Selvom vi bor dør om dør, så holder vi ikke øje med hinanden eller drager omsorg for hinanden. Mange af os ved knapt nok, hvordan naboen eller genboen ser ud. Vi har rigeligt at gøre med at tage vare på vores egne liv. Og bag de lukkede døre rundt om i Danmark trives ensomheden desværre alt for godt.

"Trods tiltagende problemer med ensomhed i hele befolkningen, bliver det tilsyneladende ikke lettere at tale åbent om ensomhed. Med de meget forskellige programmer, som DR sender i uge 17, er det håbet, at DR kan inspirere befolkningen og give mod på at åbne lidt mere op om de følelser, der fylder, når det kommer til ensomhed – det er nemlig kun ved at tale om ensomhed, at vi kan komme problemet til livs," siger kanalchef for DR1 Pil Gundelach Brandstrup.

Ensomhed fra Høje Gladsaxe til Djursland

DR belyser ensomhed fra mange forskellige vinkler og perspektiver. Eksempelvis sætter en programserie med Thomas Blachman fokus på fællesskab blandt andet i en opgang i Høje Gladsaxe og på en villavej på Stevns. En anden serie har fokus på voksne ensomme midt i livet, hvor vi blandt andre møder Allan fra Djursland, og endelig får de unge ordet i en helt tredje programserie, der blandt andet er optaget som videodagbog.

"Jeg har en enorm respekt for de medvirkende, som har haft mod til at stille op og give os alle indsigt i ensomhedens mange, tabubelagte og for mange desværre skamfulde sider. Jeg er selv enormt overrasket over, hvem der bliver ramt af ensomhed, og ikke mindst, hvor udbredt problemet er. Det faktum, at længerevarende ensomhed kan have alvorlige konsekvenser, både for den enkelte og for vores samfund som helhed, understreger vigtigheden af, at ensomhed bliver talt om og debatteret, siger Pil Gundelach Brandstrup.

Udpluk af "ensomhed" på DRs kanaler:

’Luk mig ind – det er Blachman’ den 20. april klokken 20.45 på DR1 (1:3)

Thomas Blachman tager på en mission for at finde en løsning på, hvorfor så mange danskere er ensomme. Han banker på folks døre blandt andet i en opgang i Høje Gladsaxe og på en villavej på Stevns og ser på, om de mennesker, der bor dør om dør, kan komme til at kende hinanden, og om de har lyst til at være en del af hinandens liv ved at hjælpe med lektier, indkøb og snerydning? Aktiviteter som ultimativt kan bringe folk sammen – og ud af ensomheden.

'Ensomhed er ikke for evigt’ d. 20. april klokken 20.00 på DR Ultra

Nanna på 12 år er bange for, at hun ikke er god nok. Der er nemlig ikke nogen, der vil være sammen med hende, synes hun. Hun har været ensom længe – men nu er der endelig ved at ske noget. Hun er begyndt i Club X med andre ensomme børn. Og lige så stille og roligt er hun blevet mere selvsikker. Ultra Nyt møder Nanna en onsdag eftermiddag, hvor hun skal i Club X sammen med Ida, Nicole og Emily.

’Ud af ensomheden’ den 20. april klokken 11.00 på P1

Elise har været igennem en benhård skilsmisse, og undervejs er venner og veninder faldet fra. Roger er aldrig kommet sig over tabet af sin elskede Lis. Begge oplever de en dyb ensomhed. De to kæmper nu på hver sin måde for at komme ud af ensomheden.

’Ensom midt i livet’ den 22. april klokken 21.00 på DR1 (1:3)

Udadtil ser alt velfungerende ud for Allan, Jette, Lars og Helle. Men alle fire har det til fælles, at de har følt sig ensomme en stor del af livet. Ensomhed rammer alle aldersgrupper, og hele 9,4 procent af de 45-54-årige træffer sjældent eller aldrig venner. I denne programserie skal vi møde fire danskere – midt i livet – der alle mærker ensomheden dagligt.

’Kunsten at være ensom’ den 25. april klokken 20.00 på DR2

Temalørdag med afsæt i ensomhed. Ensomheden bliver vendt på hovedet og behandlet i en kulturhistorisk kontekst, hvor vi ser på, hvordan netop ensomheden kan være drivkraft for kunst. Vi følger blandt andre krigsfotograf Jan Grarup, musikeren Trentemøller, en performancekunstner, hvis ensomhedsprojekt går ud på at ringe til tilfældige mennesker, som hun ikke kender i forvejen med flere

’Ung og ensom’ den 13. maj klokken 21.00 på DR1 (1:4)

Reportage-serie/videodagbog med fokus på ensomhed blandt helt unge mellem 13 og 23 år.