DR VokalEnsemblet skal synge i fem store byer i Kina

Ensemblet skal blandt andet på scenen i Beijing og Shanghai under sin første Kina-turné nogen sinde med start den 9. august.

DR VokalEnsemblet skal give fem koncerter i Kina i den kommende uge. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

Forberedelserne har været i gang i 14 måneder allerede, når medlemmerne af DR VokalEnsemblet i begyndelsen af næste uge sætter sig i flyvemaskinen til Kina.

Dermed indleder koret sin første turné nogen sinde til verdens folkerigeste land, og på blot fem dage – fra den 9. til den 13. august – skal sangerne og chefdirigent Marcus Creed give koncert i hele fem kinesiske millionbyer: Jinan, Beijing, Xi’an, Zhuhai og Shanghai.

”Turneen kom på tale, fordi DR SymfoniOrkestret har talt om at turnere i Kina og har nogle gode kontakter. I den forbindelse nævnte DR samtidig, at man da også har DR VokalEnsemblet, og at de også gerne ville synge for kineserne - og lige pludselig gik det stærkt. Det var de interesserede i, og koncertarrangøren fik stablet fem koncerter på benene,” forklarer ensemblets kunstneriske leder Michael Emery. Han kom til DR i januar 2016, efter at han i 23 år havde været leder af BBC Singers.

DR VokalEnsemblets musikalske bagage til Kina indeholder noget af det bedste, danske og europæiske kormusik fra de seneste 300 år - og det hele bliver godt og grundigt blandet. Der er både noget af Bach, Bruckner og Mendelssohn, der er ’Wie ein Kind’ af Per Nørgård, der er sange af Carl Nielsen og Poul Schierbeck, ligesom der selvfølgelig også er det, som kineserne nok kender Danmark allerbedst for: H. C. Andersen og to sange, som han er bagmand bag. Én af de mest kendte kinesiske folkemelodier – ’Mo li hua’ – giver DR VokalEnsemblet også sin fortolkning af, i et arrangement af DR PigeKorets chefdirigent Phillip Faber.

Er nyt for kineserne

”Hvis man kommer med et orkester, har man typisk kun plads til 1-3 værker, men korværker er væsentligt kortere, og derfor kan vi byde på 10-12 forskellige værker. Vi vil gerne vise kineserne, hvad europæisk kormusik kan, og hvad sangtraditionerne byder på. Vi håber selvfølgelig, at de vil finde det varieret og spændende. Som jeg forstår det, er der en enorm interesse for vestlig musik og også for Danmark i Kina lige nu, og der er ingen tvivl om, at rigtig meget af det, vi har på repertoiret, vil være helt nyt for kineserne,” forklarer Michael Emery, der har sammensat programmet til turen.

Skulle kineserne samtidig opdage, at DR VokalEnsemblet er et af Danmarks og Europas bedste kammerkor, gør det da bestemt heller ikke noget, mener han. Hele turneens udgifter er finansieret af fondsmidler og billetindtægter.

”Det er et meget stramt program, vi skal igennem ved at synge i fem forskellige kinesiske byer på fem dage. Men de 17 sangere, der deltager, kender repertoiret og hinanden vældigt godt i forvejen. Og udover at give kineserne oplevelser, er der ingen tvivl om, at DR VokalEnsemblets medlemmer også selv får en masse ud af at arbejde så tæt og intenst i en periode,” siger Michael Emery.

Tilladelser og godkendelser

Når det har taget 14 måneder at forberede turen, er det blandt andet, fordi det kræver arbejdstilladelser og en række godkendelser at synge i Kina, ligesom turneen også har skullet stables på benene rent praktisk.

”Heldigvis har konsulatet på den kinesiske ambassade i København været fantastisk effektive og hjælpsomme i den fase, og nu glæder vi os til at komme afsted,” siger Michael Emery.

Inden turen får københavnske koncertgængere og P2’s lyttere i hele landet også mulighed for at høre, hvad der havner i tusindvis af kinesiske ører i næste uge.

Som en sidste opvarmning inden ’Riget i midten’ giver DR VokalEnsemblet koncert fredag den 4. august klokken 19.30 i Garnisonskirken i København. Der er stadig billetter at få via dr.dk/koncerthuset, men koncerten kan også høres direkte på P2 samme aften.

Læs mere om koncerten fredag og billetter her

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter