DR2-dokumentar får sin tredje internationale pris på få måneder

’Bitre druer – slaveri i vinmarken’ om den sydafrikanske vinindustri har udsigt til priser i Frankrig, efter at dokumentaren for nylig er blevet hædret i Slovakiet og USA.

Dokumentaren, som blev sendt på DR2 i oktober sidste år, afslørede blandt andet, at arbejderne i provinsen Western Cape i Sydafrika arbejder mellem 9 og 12 timer om dagen for ned til 25 kroner. Foto: Lotte la Cour. (Foto: Lotte la Cour © Type 2)

For tredje gang på få måneder har DR2-dokumentaren ’Bitre druer – slaveri i vinmarken’ nu udsigt til international hæder.

Juryen ved den franske 24. Oenovideo-festival – International Grape & Wine Film Festival - i Bordeaux, har netop offentliggjort, at journalist Tom Heinemann, der producerede DR2-dokumentaren om forholdene i den sydafrikanske vinindustri, har udsigt til at få to priser til oktober. Til den tid bliver årets bedste film og programmer om druer og vin nemlig hædret ved en prisuddeling i Palais du Luxembourg i Paris.

Tom Heinemann får dels hovedjuryens pris for bedste undersøgende film/program om vin, ligesom han modtager ’Prix Science & Culture’ for bedste videnskabs- og kulturprogram om vin.

Dokumentaren, som blev sendt på DR2 i oktober sidste år, afslørede blandt andet, at arbejderne i provinsen Western Cape i Sydafrika arbejder mellem 9 og 12 timer om dagen for ned til 25 kroner. Samtidig får de mundkurv på, ligesom de trues med udsættelser eller fyringer, hvis de beklager sig over forholdene.

Priser i USA og Slovakiet

Emnet er højaktuel i blandt andet Danmark, da importen af sydafrikansk vin er steget med over 70 procent de seneste fem år.

De to priser, som Tom Heinemann har modtaget tidligere i år for ’Bitre druer’ er Det Slovakiske Handelskammer og Industris Pris i kategorien ’Bedste præsentation af historie’ og publikumsprisen for bedste dokumentar ved StarDoc International Film Festival i Los Angeles.

’Bitre druer – slaveri i vinmarken’ er en co-produktion mellem DR, norske NRK og svenske SVT, hvor dokumentaren også er blevet vist. Det samme er i den i for eksempel Grækenland.

Nyhedsbrev OM DR

Nyhedsbrevet 'DR om DR' udkommer hver torsdag med nyheder, baggrund og serviceoplysninger fra DRs egen verden.

Vis alle nyhedsbreve