DR2-dokumentar kommer ud i verden

Andreas Johnsens netop Bodil-belønnede dokumentar om den kinesiske kunstner Ai Weiwei har tv-premiere på DR2, og samtidig er den lidt af en international sællert.

Tirsdag den 4. marts klokken 21.00 viser DR2 Andreas Johnsens dokumentar ’Ai Weiwei i husarrest’, der for nylig fik en Bodil, da de danske filmmedarbejdere uddelte deres prestigefyldte statuetter.

Og det er ikke alene de danske filmfolk, der har opdaget dokumentarfilmen, hvor Andreas Johnson noget usædvanligt har fået lov til at følge kineseren på nærmeste hold i over to år – både før, under og efter, at den verdensberømte kunstner i 81 dage blev holdt i isolation i et kinesisk fængsel.

Filmen om samtidskunstneren Ai Weiwei er kun blevet til noget, fordi Andreas Johnsen har fået smuglet optagelser ud af Kina, og fordi det er lykkedes ham at være med og filme en mand, som det kinesiske styre overvåger ned i mindste bevægelse med 18 kameraer.

DR Salg har allerede haft dokumentaren med på flere internationale messer, og interessen for at vise filmen – der internationalt har titlen ’Ai Weiwei The Fake Case’, er pænt stor, forklarer Helene Aurø, der er souschef i DR Salg.

”Filmen er et godt eksempel på, hvordan det i stadigt flere tilfælde lykkes os at sælge film og serier på forhånd til udenlandske tv-stationer. I dette tilfælde har britiske BBC, svenske SVT, norske NRK, australske SBS og tv-stationen i det fransktalende Schweiz, RTS, allerede på forhånd sagt, at de vil vise den, ligesom både Polen og Kroatien har købt den,” siger hun.

Forhandler med flere

Også i den kommende tid vil DR Salg prøve at få Andreas Johnsens dokumentar afsat til andre tv-kanaler, og lige nu er man da også i forhandlinger med flere udenlandske tv-stationer.

Filmen er produceret af Rosforth Films med støtte fra blandt andre Det Danske Filminstitut, DR og Nordisk Film & TV Fond.

56-årige Ai Weiwei har udstillet over hele verden – også i Danmark, hvor Louisiana i 2011-2012 udstillede markante værker af kunstneren, der for nogle år siden blev kåret som ’Verdens mest indflydelsesrige kunstner’ af det ansete tidsskrift Art Review.

’The Fake Case’, som er en del af dokumentarens titel, er noget, som Ai Wei Wei selv har døbt sagen om ham på grund af de åbenlyse falske forudsætninger og anklager fra den kinesiske stat om omfattende skattesnyd i millionklassen.

Kaster med pengesedler

I dokumentaren ser man blandt andet, hvordan almindelige kinesere kaster pengesedler ind over Ai Weiweis overvågede mure for at støtte ham i skattesagen. Det giver kunstneren fornyet tro på, at Kina står over for forandring – en forandring, han lige til det sidste vil kæmpe for sker.

 

FacebookTwitter