DR2-vært får Statens Kunstråds Formidlingspris

Værten på ’Deadline 2. sektion’ blev - sammen med chefen for Malmø Konsthall Jacob Fabricius - årets modtagere af prisen, og tilsammen får de 100.000 kroner til deling.

Jes Stein Pedersen, vært på Deadline 2. sektion, er nu også modtager af Statens Kunstråds Formidlingspris. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

DR2-værten Jes Stein Pedersen rykkede fra "2. sektion" og frem i første række, da Statens Kunstråds Formidlingspris 2009 tirsdag eftermiddag blev uddelt på Café Teatret i København.

Værten på ’Deadline 2. sektion’ blev nemlig - sammen med chefen for Malmø Konsthall Jacob Fabricius - årets modtagere af prisen, og tilsammen får de 100.000 kroner til deling.

Det var anden gang, prisen blev uddelt, og den bliver givet til en person eller redaktion, som i særlig grad har bidraget til den kritiske kulturjournalistik eller har præsteret en selvstændig, nyskabende kunstformidling.

Jes Stein Pedersen, der netop er fyldt 50 år, er uddannet cand. phil. i samfundsfag, og han har været vært på DR2 siden 2004. Inden da var han blandt andet kulturredaktør på Det Fri Aktuelt og litteraturskribent og kulturredaktør på Politiken. Her skriver og blogger han også fortsat under navnet Bibliopaten.

Insisterende nærvær

I motiveringen for at give Jes Stein Pedersen formidlingsprisen hedder det blandt andet, "at han er en utrættelig debattør og gransker af mennesket og dets forhold til kultur og kunst".

"Med sit grundige arbejde og sit insisterende nærver i ’Deadline 2. sektion’ på DR2 har han formået at oprette en bundseriøs tv-republik midt i et medielandskab i stærk søgang. Her har han over et langt stræk udviklet et forum for diskussion på et højt niveau, og derved bidraget til en kvalificeret offentlighed," hedder det blandt andet om Jes Stein Pedersen.

Derudover klæber Statens Kunstråd også ord som "hæderlighed", "saglighed" og "fordybelse" på DR2-værten, der sidste år ligeledes stod bag serien ’Ordet og bomben’ om forholdet mellem litteratur og terror.

Jacob Fabricius derimod får prisen for at være "en grænseoverskrider og en brobygger - mellem folket og kunsten, mellem kunsten og virkeligheden, mellem Danmark og det store udland", som det hedder.

Jacob Fabricius stod blandt andet bag den danske pavillon på Venedig Biennalen i 2005 og Prag Biennalen i 2003. Og for et par år siden var han manden bag projektet ’Old News’; om nyhedsmedier og genfundne nyheder indsamlet af kunstnere.

DR K går tæt på vinderne torsdag

Seerne på DRs nye historie- og kulturkanal, DR K, kan torsdag den 17. december klokken 21.55 stifte nærmere bekendtskab med de to prismodtagere. DRs Adrian Hughes har sat Jes Stein Pedersen og Jacob Fabricius stævne for at tale om deres særlige evner til og syn på det at formidle kunst og kultur.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk