DR3 bringer tema om selvmord

Hver dag forsøger omkring 20 personer i Danmark at begå selvmord. I gennemsnit dør knap to. I forbindelse med WHOs 'World Suicide Prevention Day' sætter DR3 fokus på et af de mest tabubelagte emner i samfundet.

Torsdag den 10. september er 'World Suicide Prevention Day' - et initiativ, som WHO har stiftet for at yde en verdensomspændende indsats for at forebygge selvmord. DR3 har valgt at markere initiativet med et tema om et af de mest tabubelagte emner i samfundet. Temaet sættes i gang med forpremiere på dokumentaren 'Livslinien - du vil gerne dø?' den 10. september på dr.dk, og foldes ud i uge 38 med en helt ny reportageserie i otte afsnit - 'Tæt på Selvmord' - samt dokumentaren 'Jannicks Mord'.

Et stort tabu

Vi danskere er verdens lykkeligste folk. Alligevel forsøger omkring 20 af os hver dag at begå selvmord. Det kan være svært at fortælle, at man har selvmordstanker - både fordi det kan såre ens nærmeste, at man ikke har lyst til at leve, men også fordi det er svært for omgivelserne at vide hvad de skal stille op. Selvmord er derfor et af de mest tabubelagte emner i samfundet:

"I Danmark dør næsten to om dagen af selvmord - det er faktisk flere end der dør i trafikken. Mennesker med selvmordstanker er ofte meget isolerede med deres følelser og har svært ved at række ud og få hjælp. Vi vil gerne være med til at bryde tabuet, og give dem en chance for at fortælle, hvordan det føles at være dem. Og så vil vi fortælle vores seere, der tumler med lignende tanker og følelser, at de ikke er alene og at det er ok at sige højt, hvordan de har det og hvor de kan søge hjælp," siger .

Ny reportageserie går tæt på unge med selvmordstanker

Den helt nye reportageserie - 'Tæt på Selvmord' - handler om, hvordan det er at leve med selvmordstanker. DR3 har bedt ti unge danskere om at filme deres hverdag og dokumentere hvordan det er at leve med tanker der er så forbudte, at de kan være svære at dele med andre. Hvor kommer selvmordstankerne fra, og hvordan undgår de at handle på dem?

Serien følger blandt andet Mette, der har haft en hård barndom og har ti selvmordsforsøg bag sig. Hun er på vej til Tyrkiet for at besøge sin kæreste Aykut, men frygter at en overdosis af følelser kan trigge hendes selvmordstanker. Patric fylder 30, er arbejdsløs og bor hjemme hos sin mor. Han føler sig isoleret og har svært ved at tale med sin mor om sine tanker og følelser. Cille øver sig i at føle glæde med kæresten Steen efter en dyb depression. I serien skal hun til at starte på Kolding Designskole og stoppe med sin antidepressive medicin.

'Tæt på selvmord' sendes i otte afsnit og får premiere på DR3 mandag 14. september klokken 21.30 Serien giver et rørende, varmt og ærligt indblik i, hvordan de unge hver dag kæmper for at vælge livet til. En kamp, der på trods af tunge tanker og tabubelagte følelser, også rummer glæde, håb og lyst til livet.

Dokumentar sætter fokus på arbejdet med forebyggelse

For første gang nogensinde åbner Livslinien nu dørene for et tv-hold og lader DR3 være en flue på væggen, mens frivillige rådgivere tager telefonen og taler for livet. Dokumentaren 'Livslinien - du vil gerne dø?', der har forpremiere på dr.dk på 'World Suicide Prevention Day' den 10. september, følger blandt andre Cecilie, der tager telefonen på Livslinien. Hun ved ikke hvem, hun får i røret, men hun ved dog med sikkerhed, at samtalen kommer til at handle om selvmord. Her sidder frivillige rådgivere hele tiden klar til at modtage anonyme opkald fra folk, der overvejer at begå selvmord. De ved, at samtaler kan redde liv.

Slutteligt sender DR3 også den danske dokumentar 'Jannicks Mord'. Jannick Nordsted er 19 år. Han ved, at han er i livsfare. Alligevel fortæller han hverken venner eller familie om sin situation, før han bliver slået ihjel. Den eneste, han deler sin hemmelighed med, er den jævnaldrende pige Michelle, som kun Jannick kender. Michelle er Jannicks morder.

Tema om selvmord på DR3 i kronologisk rækkefølge:

'Livslinien - du vil gerne dø?': Forpremiere torsdag den 10. september på dr.dk og premiere på DR3 21. september klokken 20.45

'Jannicks Mord': mandag den 14. september klokken 20.45 på DR3

'Tæt på selvmord': Fra mandag den 14. september klokken 21.30 og de følgende syv mandage på DR3.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter