Dramachef Piv Bernth: Meningsmåling om DRs drama langt ude

Morten Løkkegaard og Mogens Jensen kalder meningsmåling om DRs drama lavet oven på ’1864’-debat, for ”pjattet” og ”medieskabt”. DRs Piv Bernth mener, at folk har fået tudet ørerne ’fulde af vrøvl’.

Debatten om ’1864’ (billedet) og DRs drama fortsætter. Men der har været mange forkerte påstande fremme, mener DRs dramachef Piv Bernth. (Foto: © Per Arnesen- Miso Film, Type 1)

Oven på den heftige debat om påstået politisk dagsorden i tv-serien ’1864’ har Politiken fået lavet en Megafon-måling om folks holdning til, hvorvidt DRs dramaserier beskriver verden ud fra en bestemt politisk synsvinkel. Mens 55 procent af de adspurgte sammenlagt svarer ”ved ikke” og ”er slet ikke politiske”, svarer 21 procent, ifølge Politiken, at dramaserierne er ”omkring midten”, 21 procent svarer, at de er til ”venstre for midten”, mens tre procent svarer, at de er ”til højre” for midten.

Morten Løkkegaard: Pjattet meningsmåling om DRs drama

Venstres medieordfører Morten Løkkegaard giver ikke meget for hverken meningsmålingen eller selve diskussionen. Begge dele, mener han ifølge Politiken, er ”pjattet”.

Socialdemokraternes kultur- og medieordfører Mogens Jensen mener, at der er tale om en medieskabt situation. Han udtrykker på linje med Venstres medieordfører, at der ikke er nogen særlig hverken højredrejning eller venstredrejning i dansk drama. Alex Ahrendtsen (DF), der har været en af de største kritikere af tv-serien ’1864’, mener derimod, at meningsmålingen viser, at det ikke kun er politikere som ham, men også befolkningen, der oplever en slagside.

Befolkningen har fået tudet ørene fulde af vrøvl

DRs dramachef Piv Bernth er i øjeblikket i Berlin, hvor hun repræsenterer nordisk drama i en række forskellige paneler og i øvrigt står for en visning af næste sæson af dramaserien ’Bedrag’. Hun har gennem de seneste uger på det kraftigste afvist, at DRs dramaserier har en ”politisk dagsorden”.

Piv Bernth siger fra Berlin:

DRs dramachef Piv Bernth fastslår igen, at DR ikke laver dramaserier ud fra en bestemt politisk dagsorden. (Foto: © Isak Hoffmeyer, Type 1)

”Jeg synes, det er absurd at konkludere på befolkningens holdning til vores dramaserier – som jo altså spænder fra en krimiserie som ’Forbrydelsen’ til familiedramaet ’Arvingerne’ – ud fra en meningsmåling, man har lavet lige ovenpå alt det her postyr om ’1864’, hvor folk har fået tudet ørene fulde med forkerte påstande. Jeg må altså bare slå fast: Vi laver ikke dramaserier ud fra en bestemt politisk dagsorden, ” siger Piv Bernth, der fortsætter:

”I øvrigt undrer det mig også, at ingen tilsyneladende hæfter sig ved, at langt over halvdelen af de adspurgte i meningsmålingen selvfølgelig ikke aner, hvad søren de skal svare på sådan et spørgsmål om påstået politisk drama eller direkte siger, at de ikke opfatter dem som politiske. Det siger mig noget om, at folk faktisk ser vores dramaserier, som det, de er; nemlig historier, som spejler verden, giver emotionelle oplevelser og viser menneskeskæbner, som vi kan forholde os til og identificere os med, ” siger Piv Bernth, og understreger, at hun nærmest tror, der er ved at gå ”selvsving i debatten”, ligesom hun oplevede op til premieren på ’1864’ for to år siden.

Tv-serie taget som politisk gidsel

Hun bemærker, at der netop mandag er udkommet en antologi, hvor en række forskere – med medieforsker Kim Toft Hansen i spidsen – blandt andet har analyseret, hvordan der skete en politisk vinkling af den kritik, som nogle historikere kom med af tv-serien ’1864’, allerede inden den løb over skærmen.

”Det er interessant at læse forskernes analyse af, hvordan dramaet ’1864’ nærmest blev taget som politisk gidsel og i al fald ikke blev vurderet på dramaets egne præmisser, ” siger dramachefen, inden hun går videre i programmet ved årets Berlinale.