DR’s dirigentskole har det første kuld klar

De fire første elever er færdige på Malko Dirigentskolen, hvor de mandag runder uddannelsen af med at dirigere DR SymfoniOrkestret og DR VokalEnsemblet. To skal nu dirigere videre i Stockholm.

Anna Bæk Christensen, Laura Kjærgaard, Gustav Aske Sønksen og Johanne Lorenzen er det første kuld, som har været gennem Malko Dirigentskolen (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Selv om DR efterhånden har eksisteret i 93 år, sker der hele tiden nye ting, som aldrig er sket før. Som for eksempel mandag den 20. august, hvor DR’s dirigentskole – Malko Dirigentskolen – har det første kuld klar og sender dem af sted mod forhåbentlig en fremtid på podiet.

Det er blevet tid til at sige farvel til skolens fire første elever, Anna Bæk Christensen, Laura Kjærgaard, Gustav Aske Sønksen og Johanne Lorenzen, og det sker ved, at de skal dirigere DR SymfoniOrkestret og DR VokalEnsemblet i en koncert i Koncertsalen i DR Byen for familie, venner, samarbejdspartnere og koncertgængere fra DR SymfoniOrkestrets Venneforening.

Malko Dirigentskolen blev oprettet i 2016 som en del af DR’s musikhandlingsplan, og tanken bag skolen var at opkvalificere unge fra hele Danmark, der er interesserede i dirigentfaget, men som hidtil ikke rigtig har haft et sted at gå hen.

”Koncerten mandag, som vi har kaldt ’Fremtiden på podiet’, er afrundingen på to år, men der er ingen eksamen og ingen karakterer. Hele målet med skolen har været at opkvalificere de unge og gøre dem nysgerrige efter dirigentfaget,” forklarer projektleder Esther Kvetny Jarløv fra DR’s Kor og Orkestre, som står bag skolen.

Masterclasses med dirigenter

De unge dirigentspirer, som i dag er mellem 19 og 22 år, har gennem de seneste to år modtaget undervisning i kor- og orkesterdirektion, hørelære og musikteori i Malko Dirigentskolen, hvor først Phillip Faber og nu Ole Faurschou underviser.

Undervejs har de unge også fået masterclasses af nogle af de mange dirigenter, der hver måned lægger vejen forbi DR Koncerthuset og for eksempel dirigerer torsdagskoncerter. De fire unge har for eksempel fået tips og kneb af DR Symfoniorkestrets chefdirigent Fabio Luisi, Michael Schønwandt, Thomas Søndergård og Juanjo Mena.

”Allerede inden Anna, Laura, Gustav og Johanne har givet deres afslutningskoncert, må vi sige, at missionen er fuldendt for det første hold fra Malko Dirigentskolen. Vi har forsøgt at forberede dem på at kunne bestå en optagelsesprøve på konservatoriet, og det er i den grad lykkedes,” siger Esther Kvetny Jarløv.

Gustav Aske Sønksen og Anna Bæk Christensen starter om kort tid på henholdsvis orkesterdirigent- og kordirigentlinjen på konservatoriet i Stockholm, mens Laura Kjærgaard er optaget på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, hvor hun skal fordybe sig i klassisk saxofon. Den yngste af eleverne, Johanne Lorenzen, mangler endnu at gøre gymnasiet færdigt, men Esther Kvetny Jarløv forventer bestemt, at hun også ”bliver noget ved musikken”, og forleden modtog Johanne Rebild Musikpris 2018 og stod i spidsen for Aalborg Symfoniorkester.

”Det er selvfølgelig dejligt, at det er gået dem så godt allerede, og samtidig har skolen været medvirkende til, at fire unge fra forskellige dele af landet har fundet sammen om en fælles interesse og er blevet gode venner. Det er også noget af det, der har været godt ved Malko Dirigentskolen,” mener Esther Kvetny Jarløv.

Fokus på amatørmusikken

Selv om hun synes, skolestarten har været en succes, bliver snittet lidt anderledes, når seks nye elever starter den 1. september. Gennemsnitsalderen på de nye er lidt højere, og alle seks elever har en stærk musikalsk baggrund allerede inden deres start på Malko Dirigentskolen.

”Hvor vi på det første hold især havde fokus på at forberede helt unge på at komme på konservatoriet, vil vi i de kommende to år også have fokus på at udvikle dirigenttalenter, der kan bidrage til det danske amatør-musikliv. De fleste professionelle har jo været amatører engang, og vi tror på, at dirigentspirerne fra skolen også kan give meget videre til Danmarks mange amatørmusikere. Her kan det være guld værd, at der kommer en, som kender indgående til direktion og kan give sin viden videre,” siger Esther Kvetny Jarløv.

På det kommende hold vil der både være fællesundervisning og masterclasses, og som noget nyt bliver der også lavet halvårssamtaler.

”Det har vi besluttet at gøre for at holde de unge til ilden og gøre skolen lidt mere forpligtende,” siger projektlederen.

Alt imens er afgangseleverne lige nu ved at forberede sig til koncerten på mandag i DR Koncerthuset. Der er både værker af Carl Nielsen, Verdi og Grieg på programmet ved afslutningskoncerten, hvor P2’s Mathias Hammer både præsenterer de fire dirigentspirer og værkerne, inden de til allersidst får et diplom overrakt af DR’s kor- og orkesterchef Kim Bohr.

Fakta om Malko Dirigentskolen

Malko Dirigentskolen er et samarbejde mellem DR, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, Det Jyske Musikkonservatorium, Concerto Copenhagen og Vokalensemblet Dekorum. Skolen er støttet af Statens Kunstfond og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Beckett-Fonden.

Det skal dirigentspirerne dirigere ved deres afslutningskoncert

  • Britten: fra Five Flower Songs

  • Nielsen: Ved en ung kunstners baare

  • Nielsen: Lille suite for strygere, opus 1

  • Grieg: Fra Holbergs tid, Suite for strygeorkester, opus 40

  • Verdi: Skæbnens Magt: Ouverture

Facebook
Twitter