DR’s EM-kommentator: ’Fodbold fylder alt for mig’

Arnela Muminović har interesseret sig for fodbold og selv spillet det, siden hun som barn boede tre år i asylcenter nær Viborg. I den kommende tid er hun ekspert og kommentator, når DR viser fodbold-EM for kvinder.

Udover at være fodboldkommentator er Arnela Muminović netop også gået i gang med en A-træner-uddannelse. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen)

For mange er juli måned ensbetydende med ferie – men ikke for DR’s fodboldkommentator og sportsjournalist Arnela Muminović.

Godt nok skal hun og Henrik Liniger fra DR Sporten rejse England rundt i den kommende tid, men det er i embeds medfør. Det meste af juli er de det faste kommentatorteam, der skal kommentere og klæde seerne på med fodboldviden, når EM i fodbold for kvinder bliver afviklet i det engelske.

Arnela Muminović og Henrik Liniger lagde ud med at kommentere åbningskampen onsdag den 6. juli mellem England og Østrig – en kamp, der blev spillet på Manchester Uniteds navnkundige hjemmebane, Old Trafford. De er også kommentatorer, når DR1 og DRTV viser Danmarks første EM-kamp mod Tyskland den 8. juli samt ved de danske kvinders kamp mod Finland den 12. juli. Og i det hele taget er de klar, frem til europamesteren er fundet den 31. juli.

- Rollefordelingen er tydelig mellem Henrik Liniger og mig. Han er hovedkommentatoren, der for eksempel har styr på alle detaljerne om spillerne, mens jeg mere er den, der kommenterer og analyserer spillet undervejs. Det er vigtigt, at vi skaber en god stemning, tager seerne i hånden og har en glæde i vores kommentering. Vi har kommenteret sammen siden 2016, så vi er efterhånden blevet gode til at arbejde sammen. Og så er vi begge fra Viborg, smiler

Arnela Muminović kommenterede, da det danske kvindefodboldlandshold for første gang spillede i Parken for et par uger siden og besejrede Brasilien. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen)

Under sommerens fodbold-EM for kvinder får hun lidt en dobbeltrolle. For ud over at være kommentator skal Arnela Muminović også af og til sidde i studiet i optaktsudsendelserne til kampene - sammen med vært Tina Müller.

For Arnela Muminović er det den sjette fodboldslutrunde, hun dækker for DR på seks år. Senest havde hun også en fremtrædende rolle under herrernes magiske EM-fodbolddage sidste sommer, hvor Danmark nåede til semifinalen. Arnela Muminović laver også jævnligt indslag til ’Fodboldmagasinet’ på DR1, hun er fast kommentator i ’Liga på P4’, ligesom hun kommenterer landskampe og pokalkampe i mændenes turnering generelt.

- Lige så langt, jeg kan huske tilbage, har jeg sparket til en fodbold. Min mor har fortalt, at jeg allerede sparkede ekstra godt til, da jeg lå inde i maven på hende, beretter Arnela Muminović.

Masser af fodbold i asylcenter

Selv om Viborg har været basen for familien Muminović i årtier, er rødderne i Bosnien. Familien måtte flygte, da serberne begyndte deres etniske udrensning i Bosnien i 1992, hvor flere familiemedlemmer også mistede livet.

Arnela Muminović var fire år gammel, da familien tog flugten, og de første tre år i Danmark tilbragte hun på asylcentret ved Hald Ege nær Viborg.

- Jeg spillede rigtig meget fodbold med drengene i asylcentret. Vi skulle bare have en bold og fire sten, der kunne fungere som mål, beretter hun.

Da familien flyttede ’ud i samfundet’ fra asylcentret til først Kjellerup og senere Viborg, var Arnelas iver for at spille fodbold stadig stor.

- Nu var det piger, jeg spillede sammen med, og her var jeg én af de bedre, fortæller Arnela Muminović, der faktisk gjorde så god en figur, at hun både har spillet på U17- og U19-kvindelandsholdet i fodbold. Det blev til seks landskampe på hvert af holdene.

- Desværre har jeg også haft en masse skader, så måske kunne jeg have drevet det endnu videre. Men jeg har nu aldrig tænkt på, at jeg ville være professionel fodboldspiller. I dag kan man også bedre leve af det, end man kunne, da jeg var i den alder, hvor det kunne have været aktuelt, siger Arnela Muminović.

Arnela Muninović kommenterer kampene ved kvindernes fodbold-EM sammen med Henrik Liniger. Her er de fra kampen Danmark-Brasilien i Parken i juni. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen)

Ville være fodboldreporter

I stedet valgte Arnela Muminović at søge mod Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og hun blev færdig som journalist i 2014.

- Det var helt klart drømmen om at blive fodboldreporter, der drev mig. Og man må da sige, at jeg er kommet til at beskæftige mig med netop det, siger hun – og glæder sig over, at der de seneste år også er kommet mere og mere kvindefodbold på skærmen i Danmark. Ikke mindst, fordi DR har valgt at prioritere det.

- Da jeg var i journalistpraktik, så jeg i svensk TV, at kvinder var med til herreslutrunder som eksperter og kommentatorer. Derefter blev dét min ambition: At blive ekspert både til herre- og kvindeslutrunder, og jeg er endt, hvor jeg gerne ville. Min hobby er blevet mit job – fodbold fylder alt for mig, siger Arnela Muminović.

Da hun for seks år siden – som den første kvinde – var studieekspert ved herrernes EM-fodboldslutrunde, faldt det visse (mænd) for brystet. ’For hvad ved kvinder om fodbold?’ lød det syrligt og spidst. Efterhånden som der er kommet mere kvindefodbold på TV, og der er kvinder, der er eksperter og kommentatorer til herreslutrunder, er der øjensynligt blevet længere mellem de fordumsfulde kommentarer.

- Jeg kan sagtens tage imod kritik, hvis den er saglig. Det følte jeg bare ikke, den var, siger Arnela Muminović, der før hun kom til DR også dækkede fodbold og sport for TV3 og Ekstra Bladet.

Hun mener, at den øgede dækning af kvindefodbold i Danmark samtidig har været med til at gøre fodboldsporten interessant for nye målgrupper.

- Det er ikke nødvendigvis det samme publikum, der ser herre- og kvindefodbold, og jeg oplever, at kvindefodbolden har indfanget nye folk til sporten - og både fået kvinder og familier til at se fodbold sammen. Det tænker jeg også på, når vi kommenterer. Det skal ikke blive for meget om 4-4-2-opstillinger, men derimod være de fede historier om dem, der spiller, siger Arnela Muminović.

Som om det ikke er nok at se en masse fodbold og kommentere fodbold på TV, så er Arnela Muminović nu også gået i gang med en A-træner-uddannelse, der tager et år. Hun fungerer som assistenttræner i Sundby Boldklub på Amager.

- Jeg kan ikke helt slippe fodbolden selv - og det er en helt anden udfordring, end når man spiller selv. Samtidig føler jeg, at jeg også kan bruge mine erfaringer fra trænerjobbet som kommentator. Pludselig ser jeg lidt anderledes på en træners udfordringer. Det handler ikke kun om, hvem der kan lave mål, men også om, at 20 spillere skal fungere sammen og være en homogen trup. Så dér lærer jeg også noget nyt, siger Arnela Muminović.

* DR1 og DRTV viser Danmarks første kamp – den mod Tyskland – fredag den 8. juni med optakt fra klokken 20.00. Arnela Muminović og Henrik Liniger er kommentatorer.