DRs julekalendere kommer på herregård

Fra den 18. november til den 30. december arrangerer DR og herregården Nørre Vosborg en juleudstilling om DRs julekalendere siden 1962.

  • Slæden fra 'Bamses Julerejse' kan blandt andet ses på udstillingen på Nørre Vosborg. (Foto: Ulla Voigt © Type 1)
  • Lillebror - her sammen med Ingrid Skovgaard - kan også ses på udstillingen, da de lavede julekalender sammen engang. (Foto: TVarc © Type 1)
  • Årets DR-julekalender hedder 'Den Anden Verden', og den får et særligt afsnit på udstillingen. (Foto: Carsten Andersen © Type 2)
1 / 3

Der er mulighed for både at møde Lillebror, Magnus Tagmus, Nissebandens spisebord, Bamses juleslæde og rekvisitter fra årets nye DR-julekalender, når DR og herregården Nørre Vosborg ved Vemb fra den 18. november og frem til den 30. december arrangerer en juleudstilling om DRs tv-julekalendere siden 1962.

Det er femte gang, DRs julekalendere kommer på udstilling. Første gang var i Brorfelde ved Holbæk i 2012, så var det på Koldinghus i 2013, i Den Gamle By i Aarhus i 2014 og senest på det nu hedengangne Post- og Telemuseum i Købmagergade i København sidste år.

Udstillingerne er forskellige fra år til år, men fælles for dem er, at de både indeholde gamle papjulekalendere, velkendte dukker og masser af kostumer og rekvisitter fra alle årene. Vi er rigtig glade for at komme ud i hele landet og give børn og voksne en unik mulighed for at opleve tingene helt tæt på,” siger DRs projektleder på udstillingen, Kasper Zederkof.

Sammen med DRs scenografer og rekvisitører har DR Salg skabt en række tableauer, hvor man kan studere forskellige faser af tv-julekalenderens historie. Man kan for eksempel blive klogere på de første DR-julekalendere i 1960’erne, den særlige dukkeæra i 1970’erne med blandt andet ’Vinterbyøster’, ’Kikkebakkeboligby’ og ’Jullerup Færgeby’, ligesom der for eksempel også er et tableau om de senere års familieserier som ’Tidsrejsen’, ’Absalons hemmelighed’ og ’Pagten’.

Træd ind i dværgenes hus

”Det særlige i år er, at DR også har et område om DR1’s nye julekalender ’Den Anden Verden’, som ingen har set endnu, når udstillingen åbner. Man kan for eksempel træde helt ind i dværgenes hus, som alle sikkert bliver klogere på, hvad er fra den 1. december,” siger Kasper Zederkof.

Han synes, det giver udstillingen noget ekstra og julet, at den i år bliver holdt på en herregård. Nørre Vosborg planlægger da også at pynte festligt op og holde smørklatteskydning og andre julede aktiviteter i forbindelse med udstillingen.

Helt enorm interesse

”Hvert år oplever vi i DR en helt enorm interesse for, hvad vi sender som julekalender, og når julekalenderne er så populære, er det blandt andet, fordi de har været sendt så længe efterhånden, at alle kan relatere sig til dem og har et forhold til dem. På den måde er der også noget på udstillingen for alle generationer, og vi håber, mange vil lægge vejen forbi,” siger Kasper Zederkof.

Udover julekalenderudstillingen på Nørre Vosborg arrangerer DR også syv udstillinger over hele landet i den kommende tid om Børnenes U-landskalender - sammen med Danida. Dem kan du læse mere om her

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk