DRs julekalendere kommer på museum

Magnus Tagmus, Gniske, Stempelkvist, Lillebror og mange andre DR-dukker er med, når DR og Koldinghus fortæller ’Julekalenderens historie’ fra på søndag.

Morten Post fra 'Vinterbyøster' i 1973 er med på udstillingen i Kolding. (Foto: DR © Type 1)

Kendte DR-dukker som Magnus Tagmus, Gniske, Stempelkvist og Lillebror kommer op af DR Byens kælder og frem i rampelyset i de kommende to måneder.

DR og Museet på Koldinghus er gået sammen om at lave en særudstilling, der fortæller historien om Børnenes Ulandskalender og DRs julekalendere på tv siden starten i 1962. Udstillingen åbner i Kolding på søndag den 3. november, og den vil kunne ses til og med den 5. januar 2014.

"Tv-julekalenderen har gennem alle årene været noget, som samler familierne, og det håber vi også, at udstillingen om ’Julekalenderens historie’ kan gøre. De fleste har en holdning og følelser forbundet med julekalenderne, og jeg kan da for eksempel huske, at jeg var lidt småforelsket i Prinsesse Miamaja fra ’Jul på Slottet’. Sådan tror jeg, de fleste har noget, de husker," siger projektleder Kasper Zederkof fra DR Salg.

Han har været med til at skabe udstillingen, ligesom han også er projektleder på årets Børnenes Ulandskalender, der kom i handlen for godt to uger siden.

"Det er første gang, vi laver en samlet fremstilling af ’Julekalenderens historie’ og også viser kostumer og dukker fra de over 50 år med tv-julekalendere. Sidste år lavede vi en mindre udstilling af papjulekalenderne på observatoriet i Brorfelde ved Holbæk, og alene her kom der 15.000 gæster. Så det er noget, vi fornemmer har folks opmærksomhed," siger Kasper Zederkof.

Tagmus var efterlyst

At Magnus Tagmus kan udstilles på Koldinghus, er i sig selv en overraskelse. I mange år har han været forsvundet og ligefrem efterlyst i DR. Men da DR i forbindelse med udstillingen fik ryddet op i de flere end 100 kasser med dukker, dukkede Magnus Tagmus op i en af de sidste.

Også mange af dukkestjernerne fra ’Vinterbyøster’, Kikkebakkeboligby’ og ’Jullerup Færgeby’ tager turen til Kolding – sammen med Lillebror, som i fællesskab med nu afdøde Ingrid lavede julekalender på DR TV i 1971.

Anton, der konstant revnede sine bukser i ’Jullerup Færgeby’, Morten Post, Alfred med den løjerlige opvaskemaskine og sure Gniske, har også udsigt til at holde jul i den jyske by, ligesom der vil være masser af kostumer fra for eksempel ’Nissebanden’, ’Jul i Gammelby’ og ’Jul på Slottet’ på Koldinghus.

"Vi har for eksempel også kuglen med fra den meget omdiskuterede julekalender med Poul og Nulle i 1980, og derudover laver vi et særligt afsnit om ’Pagten’, der bliver sendt i år på DR1," forklarer Kasper Zederkof.

DR håber, at julekalenderudstillingen bliver en fast tradition, så den næste år dukker op i en helt anden by, hvor der sikkert også er nogen, der husker ’Tryksen’, ’Eldorado for dyr’, ’Bamses Julerejse’, ’Jul på Kronborg’, og hvad DR-julekalenderne ellers har heddet gennem år og dag.

DR1 viser i år 'Pagten' hver aften klokken 19.30 fra den 1.-24. december, mens DR Ramasjang i samme periode viser 'Jul på Slottet' igen. Det er klokken 17.30.

FacebookTwitter