DR’s julekalendere rykker ind på Schackenborg Slot

Fra den 9. november til den 15. december kan DR’s udstilling om ’Julekalenderens Historie’ ses i Møgeltønder. Prinsesse Marie åbner udstillingen.

Anton revnede sine bukser i ’Jullerup Færgeby’ i julekalenderen i 1974, og den kan man blandt andet få fortællingen om på udstillingen på Schackenborg. (Foto: DR Arkiv. © dr)

Hvis du drømmer om at sidde omkring ’Nissebanden’s bord, hilse på Magnus Tagmus og Lillebror eller sige goddag til Anton, der revnede sine bukser, har du chancen i det sønderjyske hver weekend fra den 9. november til den 15. december.

Da rykker DR’s udstilling om ’Julekalenderens historie’ ind på Schackenborg Slot i Møgeltønder. Her er det Prinsesse Marie, der åbner ’Jul på Schackenborg’ lørdag den 9. november, hvor der også vil være pyntet festligt med juleborde, juletræer og meget andet på slottet.

I forbindelse med ’Julekalenderens historie’ kan alle gå på opdagelse i TV-julekalenderens historie gennem nu snart 60 år og få et gensyn med gamle og nye kendinge på tværs af generationer. Udover en række DR-dukker og figurer vil man også kunne se kostumer og rekvisitter fra nogle af DR’s nyere julekalendere som ’Tidsrejsen’, ’Den Anden Verden’ og ’Theo og den magiske talisman’.

- Vi er utroligt glade for, at ’Julekalenderens Historie’ i år skal til Schackenborg Slot og Sønderjylland. Udstillingen fortæller den samlede historie om en lang julekalendertradition, som vi i DR er meget stolte af, og som startede tilbage i 1962, da DR sendte den første julekalender. Udstillingen hædrer julen, er nostalgisk og indbyder til fordybelse og dialog generationerne imellem, siger chefen for DR Salg Rikke Kristine Nissen.

Magnus Tagmus var med i ’Kender du Decembervej?’ i 1967, men huskes stadig af en del. Ham kan man også hilse på i Møgeltønder. (Foto: DR Arkiv.)

Før udstillet på slot

DR skabte i sin tid TV-julekalenderen efter inspiration fra svensk TV, og den har hele vejen igennem været koblet med Børnenes U-landskalender, som DR og Danida har samarbejdet om siden 1962. På udstillingen på Schackenborg Slot vil man også kunne se, hvordan U-landskalenderen har set ud gennem alle årene.

Det er ikke første gang, ’Julekalenderens historie’ skal udstilles på et slot. Sidste år kunne udstillingen ses på Frederiksborg Slot i Hillerød, og tidligere har den for eksempel også været på herregården Nørre Vosborg nær Vemb.

- ’Jul på Schackenborg 2019’ markerer en ny tid for Schackenborg Slot, og vi glæder os til at give vores gæster en magisk oplevelse. Vi har en unik ramme, som blandt andet komplimenterer DR’s julekalenderudstilling perfekt, siger Trine Jakobsen, der er administrerende direktør for Schackenborg Fonden.

Udstillingen i Møgeltønder kommer til at foregå, samtidig med at gæsterne på Frederiksborg Slot i Hillerød i den kommende tid kan blive klogere på DR’s børne-TV’s historie og se rekvisitter og kostumer fra mange af programmerne. Den udstilling varer frem til den 5. januar 2020.