DR’s julekirker er Nødebo og Skanderborg Slotskirke

DR sender 10 gudstjenester fra hele landet omkring jul og nytår samt midnatsmessen fra Rom. På DR1 juleaftensdag lægger Sofie Østergaard og Anders Laugesen op til gudstjenesten, og alle kan sende englebilleder ind allerede nu.

  • Skanderborg Slotskirke danner rammen om gudstjenesten på DR1 både den 24. og 25. december. (Foto: © DR)
  • Ligesom i 2020 vil Anders Laugesen og Sofie Østergaard igen i år på DR1 byde velkommen til juleaftensgudstjenesten. (Foto: © Conny O'Carroll)
  • Den første TV-gudstjeneste på DR1 i 2022 – nemlig nytårsgudstjenesten tre minutter inde i det nye år – sendes også fra Helsingør Domkirke, og her prædiker biskop Peter Birch. (Foto: © Sune Fritzen)
  • Fra det nye år bliver Paula Larrain fast vært på DR's TV-gudstjenester. Hun er det også 2. juledag. (Foto: © Kurt Rasmussen)
  • Laura Gylden-Damgaard er præst på juleaftensgudstjenesten på DR1. Foto: Skanderborg Slotskirke. (Foto: © Hoei Foto)
1 / 5

Det er måske Nødebo Præstegård, der er mest kendt i julesammenhæng. Men det er nu fra Nødebo Kirke, alle radioens gudstjenester bliver sendt på P1 i julen, mens det er Skanderborg Slotskirke, der danner rammen om DR’s direkte transmissioner på TV fra julegudstjenester den 24. og 25. december.

DR har en lang tradition for at sende julens gudstjenester, og allerede otte måneder efter sin start i 1925, transmitterede DR en julegudstjeneste for første gang. Sådan bliver det også i år, og sammenlagt sender DR 10 gudstjenester fra kirker over hele landet i perioden fra den 24. december til den 2. januar. Derudover viser DR1 traditionen tro også midnatsmessen fra Peterskirken i Rom julenat – igen i år med DR’s Katarina Lewkovitch som kommentator.

Mens Nødebo Kirke og Skanderborg Slotskirke er DR’s egentlige julekirker på de helt store kirkedage, juleaftensdag og juledag, sender DR også fra Søborg Kirke, Kronborg Slotskirke, Helsingør Domkirke og Lemvig Kirke i resten af juledagene og omkring nytår på P1, DRTV, DR1 og DR2.

Værter med engleværksted

Ligesom i 2020 vil Anders Laugesen og Sofie Østergaard igen i år på DR1 byde velkommen til juleaftensgudstjenesten udenfor den smukt beliggende Skanderborg Slotskirke, hvor årets juleprædikant er Laura Gylden-Damgaard. Her får værterne også besøg af en mand, der om nogen har sat ’8660 Skanderborg’ på landkortet – nemlig sangeren Peter Sommer og hans kone, forfatteren Marianne Verge. Undervejs vil Peter Sommer blandt andet byde på sin nye julesang, men også synge nummeret ’8-6-6-0’.

- I år får børn og barnlige sjæle mulighed for at tage del i et ’engleværksted’, som Sofie Østergaard og Anders Laugesen etablerer på stedet, ligesom seerne også har chancen for at sende deres billeder ind med engle og måske være heldige at få dem med i programmet, siger Maj Hagedorn, der er tilrettelægger af TV-gudstjenesterne i DR.

Allerede nu kan man sende sit billede af englen på juletræet, den hjemmeklippede engel eller ens helt særlige juleengel ind til programmet via netstedet dr.dk/jul2021.

- Gudstjenesten juleaftensdag bliver den sidste, hvor Anders Laugesen tager seerne med i kirke, som han har gjort i nu snart to år. Fremover koncentrerer han sig om at lave radio, og fra det nye år bliver det i stedet Paula Larrain, der bliver fast vært på gudstjenesterne på TV, forklarer DR’s trosredaktør Christoffer Emil Bruun.

DR1 sender ligeledes direkte fra Skanderborg Slotskirke juledag klokken 10.00, hvor Kristian Skovmose er liturg og prædikant.

Starter tidligere juleaftensdag

Både juleaftensdag, juledag og 2. juledag bliver P1’s radiogudstjenester sendt fra Nødebo Kirke, der for øvrigt er Nordsjællands ældste kirke og stammer fra omkring 1200-tallet. Kirken er blandt andet kendt for sine velbevarede kalkmalerier og for helligkilden, Magdalenekilden, hvor folk i gamle dage valfartede til for at blive helbredt.

Sognepræst Eva Holmegaard Larsen prædiker ved alle tre gudstjenester, og Torben Svendsen sørger for musikken.

I år bliver juleaftensgudstjenesten sendt lidt tidligere end de forrige år – nemlig klokken 14.03 på P1 med Katarina Lewkovitch som vært, mens Jon Kaldan er vært fra Nødebo Kirke juledag og 2. juledag. Begge dage klokken 10.03.

Helsingør får central rolle

Helsingør, Helsingør Domkirke og Kronborg Slotskirke kommer også til at spille en central rolle, når DR sender julens og nytårets gudstjenester.

2. juledag klokken 10.00 på DR1 – og klokken 14.00 på DR2 – sendes gudstjenesten fra Helsingør Domkirke med kirke- og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen som gæst. Her er domprovst Eva Tøjner liturg og prædikant, og Paula Larrain er vært. Den første TV-gudstjeneste på DR1 i 2022 – nemlig nytårsgudstjenesten tre minutter inde i det nye år – sendes også fra Helsingør Domkirke, og her prædiker biskop Peter Birch. Det er første gang, han kan træde ind i et nyt år som biskop, for han tiltrådte jobbet i februar 2021.

Også 2. januar er DR i Helsingør, når P1 sender radiogudstjenesten direkte fra Kronborg Slotskirke med Jørgen Ingberg Henriksen og Katarina Lewkovitch som vært. Sidstnævnte har også tjansen dagen før - 1. januar 2022, hvor P1 sender fra Søborg Kirke med Sarah Auken som prædikant.

Ligesom årets andre søndage sender P1 også de faste programmer ’Pilgrim’, ’Tal til mig’ og ’Tidsånd’ søndag den 26. december – 2. juledag. Her bliver ’Audiens på P1’ også sendt klokken 13.03. Her handler programmet ’Hilma og tempelbyggerne’ om kunstneren Hilma af Klint, som forsagede alt andet i livet for at stå i det åndeliges tjeneste og forklare hele universets sammenhæng gennem farver og former. Programmet er tilrettelagt af Katarina Lewkovitch.

Samlende siger DR’s trosredaktør Christoffer Emil Bruun om julens og nytårets gudstjenester på radio og TV:

- Vi er stolte over at sende så mange forskellige gudstjenester i løbet af jul og nytår. Det kristelige budskab kan blive lidt glemt i vores tradition, men ingen kan være i tvivl om, at den kirkelige dækning af julen i DR er stærkt prioriteret - også i år, siger han.