DRs nye mand i Washington har boet der før

Ugens aktuelle navn: Torsdag letter Oliver Routhe Skov mod USA. Han skal være DRs nye korrespondent i Washington, men byen er ikke ny for ham.

Oliver Routhe Skov boede i Washington i 2009, så byen er ikke ukendt for ham. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

Godt nok sætter Oliver Routhe Skov sig først i flyvemaskinen mod USA torsdag, men han har lidt haft dét, man kan kalde en lang indflyvning. Siden maj har han vidst, at han fra nytår skulle være DR-korrespondent i Washington – et job, han overtager fra Erkan Özden, som vender tilbage til DR Byen for at blive vært på TV-Avisen.

”Jeg lander klokken 15.30 med flyet i Washington, og jeg har sagt mine kolleger i DR Nyheder, at jeg kan være på fra klokken 17.00,” smiler Oliver Routhe Skov.

De sidste 7-8 måneder har han hele tiden forberedt sig på den ene eller den anden måde til USA-jobbet, ligesom han har intensiveret læsningen om stormagten.

”Der findes fantastisk meget god litteratur om amerikansk politik, og i den seneste tid, hvor jeg har arbejdet på DRs udlandsredaktion, har jeg også været på flere rejser til USA. Senest var jeg med til at lave en ’Horisont’ om droner,” forklarer Oliver Routhe Skov.

Ved siden af det normale arbejde har han haft travlt med at komme på plads i USA, så der både er noget at bo i, en telefonforbindelse, en netopkobling, noget at køre i og nogle møbler, når han når frem.

”Johannes Langkilde har været hele processen igennem et halvt år før mig, så han har været en stor hjælp med, hvad man gør,” forklarer Oliver Routhe Skov.

Deler med nordiske kolleger

DR har to faste korrespondenter i USA, og Johannes Langkilde og Oliver Routhe Skov deles om opgaverne.

”Der er ingen formel deling mellem os, som der var indtil for nogle år siden, hvor den ene lavede radio, og den anden lavede tv. Nu er det en ren kalendermæssig udfordring, så vi kan overlappe for hinanden, hvis den ene har fri, og vi nemt kan springe til, hvis der er behov for en hurtig udrykning,” forklarer Oliver Routhe Skov.

I Washington har DR en redaktion i byens centrum, som korrespondenterne deler med svensk, norsk og finsk tv.

”Jeg er helt sikker på, at det bliver et godt arbejdsfællesskab, og det bliver også godt at have nogle at udveksle ideer med,” siger han.

Arbejdede i Kongressen

Ny i den amerikanske hovedstad er Oliver Routhe Skov nu ikke. I 2009 havde han et halvt års orlov fra DR, hvor han havde et såkaldt fellowship i Kongressen, hvor han var tilknyttet Udenrigsudvalget.

”Jeg assisterede et underudvalg med lovarbejdet og også med pressearbejdet, fordi jeg er uddannet journalist. Det var en fed mulighed for at kigge ind i maskinrummet på amerikansk politik, og det er helt sikkert noget, jeg kan nyde godt af i det nye arbejde,” siger Oliver Routhe Skov.

Han er vokset op i Rold Skov syd for Aalborg, har boet i Aarhus i forbindelse med uddannelsen på Danmarks Journalisthøjskole og har senest boet på Christianshavn, hvor den seneste tid også er gået med at slibe gulv og male, så en lejer kan overtage den, mens han er ovre på den anden side af dammen.

Oliver Routhe Skov har været i DR siden 2006, hvor han startede i praktik på ’Deadline’ og TV-Avisen, og siden hen har været reporter på Christiansborg i fire år.

En logisk overbygning

”På mange måder er det en logisk overbygning på Christiansborg-stoffet. Jeg har beskæftiget mig en del med Danmarks udenrigspolitik, ligesom jeg også har været med på udlandsrejser med statsministeren,” beretter den nye USA-korrespondent.

Specielt ældre lyttere husker nok, hvor stor respekt der stod om en DR-korrespondent som Christian Winther, og hvordan det lød, når han sluttede af med sit klassiske ”Christian Winther, Washington”.

”Det er selvfølgelig lidt frygtindgydende, men omvendt er der jo også så mange andre job i DR, hvor der har været nogle tilbage i historien, som rakte op. Jeg har ofte talt med erfarne kolleger om ydmyghed, og jeg tror, det er vigtigt, at man bliver ved med at have den, og at man føler, man hele tiden skal være på tæerne,” siger Oliver Routhe Skov.

Meget af det, han skal lave fra USA, er selvsagt dagsaktuelt og umuligt at sige noget om lige nu. Men Oliver Routhe Skov håber også, at han i det nye job kan få indfanget nogle af de tendenser i USA, som rammer Danmark senere.

”Danmark bliver i høj grad påvirket af USA, og meget af det, der sker, kommer til Danmark med fire til seks års forsinkelse. Jeg synes, at det mest fascinerende er at fortælle historier om noget af det, vi kan spejle os i, og noget, jeg gerne vil lave noget om, er for eksempel, hvordan deleøkonomi er ved at brede sig i USA. I Danmark kender vi det i det små med delebiler, men i USA ser du også, at folk deles om hækkeklippere, plæneklippere og meget andet,” siger Oliver Routhe Skov.

Han ser det også som en af sine største opgaver at give et mere nuanceret billede af det store land, end danskerne tit får.

”Ofte handler det kun om amerikanernes forhold til abort, våben og biler, og det håber jeg, jeg kan være med til at ændre på. For der er så meget andet og så mange forskellige kulturer,” siger Oliver Routhe Skov.

  • Oliver Routhe Skov, 30 år, er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2009.

  • Han startede på DR Nyheder i 2006 som journalistpraktikant og har siden arbejdet på ’Deadline’, TV-Avisen, DRs Christiansborg-redaktion og udlandsredaktionen.

  • I 2009 havde han et fellowship i Kongressen i Washington.

 

Facebook
Twitter