En række unge mennesker i alderen 18 til 28 år er ved at finde sig til rette i DR Koncerthusets Studie 4.
De er medlemmer af det nye Ungeråd, som DR har etableret sammen med Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) og Landdistrikternes Fællesråd (LDF).
Rune Sonnenborg, chefkonsulent i Generaldirektørens Stab, byder velkommen til denne første af tre workshops, hvor de unge både får et indblik i DR’s public service-arbejde, og hvor de selv skal komme med deres syn på og behov til public service.
Vigtigt med relevant indhold for unge
I Studie 4 tager Christine Ravn Lund, forkvinde for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), ordet, og ridser nogle af udfordringerne op:
- Medierne befinder sig i en brydningstid, hvor det ikke kun handler om tv og radio, men alle mulige kanaler. Det er vigtigt at styrke public service, så unge ikke kun får indhold fra TikTok og andre sociale medier. DR kan være garant for andet end fake news. Det er vigtigt at skabe relevant indhold for unge.
Christine Ravn Lund præsenterer Ungerådet for DUF’s nyeste demokratianalyse, der tager temperaturen på demokratiet – særligt blandt unge. Analysen viser blandt andet, at på en liste over tillid til forskellige institutioner og grupper, så har unge mindst tillid til medierne og de store tech-koncerner.
- Det virker ikke til, at unge differentierer mellem dem, og for mig er der stor forskel på Snapchat og Facebook og mediehuse med journalister og redaktører, siger Christine Ravn Lund.
Ønsker bred tilstedeværelse
Herefter indtager Signe Lauge Bach og Eva Østergaard fra Landdistrikternes Fællesråd (LDF) gulvet. LDF har en vision om et Danmark i balance, hvor det er attraktivt at bo, leve og arbejde i alle dele af landet.
De taler blandt andet om bindingsværksforbandelsen. Den dækker over, at når områder uden for landets største byer skal skildres, bliver det ofte med billeder af bindingsværkshuse og ikke Grundfos, Lego og Danfoss.
- I Landdistrikternes Fællesråd ønsker vi et medie-Danmark for hele Danmark, der laves fra hele Danmark. For det betyder noget, hvilket perspektiv landdistrikterne skildres fra. Skal man lave lokale fremstillinger, som de fremstillede kan genkende sig i, kræver det en varig tilstedeværelse i lokalområdet, lyder det fra Eva Østergaard.
Det betyder for eksempel, at skildringer af de unges liv i landdistrikterne bør laves indefra og ikke af folk udefra. Det er altså vigtigt med en bred tilstedeværelse, understreger Landdistrikternes Fællesråd.
En tur i maskinrummet
Mads Vesterby Damm er ledende redaktionschef i DR Nyheder med ansvaret for DR’s ni distrikter med knap 300 medarbejdere. Han giver Ungerådets medlemmer et indblik i DR’s udfordringer og strategi.
- Danskernes mediebrug er digitalt, og det skal DR forholde sig meget konkret til. Der er en ekstrem konkurrence på platforme og distribution, og så kommer der mere og mere internationalt indhold. DR skal sikre digitale tilbud til alle – ikke kun unge. Men et af DR’s seks strategiske mål er, at DR skal have et tydeligt og sammenhængende tilbud til de unge, siger Mads Vesterby Damm.
Efter oplæggene tager Mads Vesterby Damm gruppen med på en rundvisning, der både går til Newsroom, TV Avisens studie og afviklingskontrol, de store studier, hvor blandt andet kulisserne til ’Carmen Curlers’ står, og Scenografien.
Mulighed for at tage en større diskussion
Til dr.dk/omdr fortæller chefkonsulent Rune Sonnenborg fra DR:
- Ungerådet er en mulighed for at tage en større diskussion om public service med nogen af dem, der bruger det. DUF og LF repræsenterer cirka 600.000 unge – og vidt forskellige unge – og det er en vigtig brugergruppe for os. Ungerådet kan give os input og viden om, hvor vi gør det godt, og hvor vi kan gøre det bedre. Det handler om sammenhængskraft på tværs af ungegenerationen og geografisk på tværs af landet, og den rolle vi kan spille i det.
Han fortæller videre om Ungerådets arbejde i foråret 2023.
- Opdraget er, at de 12 medlemmer ikke bare kigger på sig selv og deres egne medievaner. De er ikke en fokusgruppe. De skal hver især sikre, at de repræsenterer hele deres organisation og medlemmer. Ungerådet skal komme med en række anbefalinger på den høje klinge, når det gælder public service. Vi har godt fat i de unge i dag, og vi skal sikre, at vi løbende fornyer os og får den kommende generation med.
Anbefalinger på ungekonference
Efter frokosten går Ungerådets medlemmer ud i tre grupper, hvor de blandt andet skal drøfte, hvor stærkt public service står i forhold til unge. Er der nogle grupper eller dele af landet, der føler sig overset? Samtidig skal de komme med input til, hvilke temaer det er særligt relevant at tage fat på i rådets videre arbejde.
Ungerådet mødes til tre workshops, før det til sommer præsenterer anbefalinger og konklusioner på en ungekonference. Her vil unge, repræsentanter fra branchen og politiske aktører blive inviteret til et kig ind i ungdommens ønsker. Efterfølgende vil ungerådets anbefalinger være frit tilgængelige for alle, så ikke kun DR, men en bredere del af medierne kan få gavn af dem.
Rune Sonnenborg glæder sig over forløbet af den første workshop:
- Det gik vildt godt. Man skal ikke underkende, at DR Byen er en imposant bygning at komme ind i. Men snakken flød frit, og folk var engageret i at komme i gang. Der var en dybfølt interesse i at komme ind og se maskineriet, siger han.