DR’s redaktion i Sydney er kommet godt fra start

De første artikler er publiceret på dr.dk, de første indslag er sendt i Radioavisen, og natten til onsdag blev den første Radioavis sendt direkte fra Sydney. DR’s nye redaktion er kommet godt fra start Down Under.

  • Her er fire af de fem journalister i gang på DR's nye redaktion i Sydney. (Foto: © (C) DR)
  • Jakob Høstrup sendte den første Radioavis fra Sydney onsdag den 13. september klokken 3.00. (© DR)
1 / 2

Efter års forberedelse og mange ugers praktiske øvelser og tests i både Danmark og Australien, så er DR´s nyhedsredaktion i Sydney nu i luften. Her er fem medarbejdere på skift med til at holde DR´s nyhedsmaskine i gang døgnet rundt.

- Når man som i Sydney er otte til ti timer foran Danmark, så dækker man altså natten i Danmark fra et område, hvor det er dag. Friskere øjne og også flere hænder skal give en stærkere nyhedsdækning om natten, når der sker noget stort og ikke mindst styrke morgenen og dermed det indhold, der er, når vækkeuret ringer i Danmark. Og så giver det også et bedre arbejdsmiljø, når der ikke længere er nattevagter, siger Jens Jacob Lerche, der er redaktionschef for blandt andet DR Sydney.

Fra det nyetablerede redaktionslokale og studie hos DR´s australske pendant ABC skiftes de fem danske journalister til at skrive nyhedsartikler til dr.dk, sende nattens radioaviser og forberede morgendækningen på de historier, der opstår sent om aftenen og om natten.

I det internationale miljø hos ABC, hvor blandt andet svenske, norske og britiske journalister fra BBC og flere forskellige nyhedsbureauer er en del af kontorfællesskabet, er der lavet et teknisk setup, der fungerer ligesom, hvis man var i DR Byen.

- Formålet med redaktionen i Sydney er at sikre et nyhedsdøgn, der aldrig slutter. Det skal styrke dr.dk, Radioavisen og morgenen på tværs af vores platforme. Vi holder øje med verden på brugernes vegne, og håber vi kan hæve vores journalistiske kvalitet, fordi vi hele tiden er på omdrejningshøjde med nyhedsstrømmen og ikke skal starte dagen med at læse op på, hvad der er sket de foregående timer, siger Jens Conrad-Petersen, der blandt andet er redaktionschef for Radioavisen.

  • Vært Jakob Høstrup lige før den første Radioavis skulle i luften fra Sydney. (© DR)
  • Sådan ser DR's redaktion ud i Sydney. (© DR)
1 / 2

Historisk med direkte nyhedsudsendelser fra udlandet

Radioavisen har i næsten hundrede år sendt nyheder direkte til danskerne, og for fremtiden bliver det altså en del af døgnet live fra Sydney. Radioavisen bliver afviklet via et remote-studie, som fungerer på samme måde, som når man på P4 sender direkte udsendelser fra eksempelvis festivaler og borgermøder. Det gør det også muligt at håndtere de beredskabsmeddelelser, der måtte komme om natten dansk tid.

- Vi skrev faktisk radiohistorie, da den første udsendelse fra Radioavisen røg ud til danskerne klokken 3 i nat fra Sydney, 16.000 kilometer væk. Det er vildt at tænke på, og selvom der er en række medier, der har etablere en redaktion i Australien til at dække natten i Europa, så er vi så vidt vides de første, der sender direkte nyhedsudsendelser hjem til Europa fra Down Under, siger redaktionschef Jens Conrad-Petersen.

På hverdage vil der som udgangspunkt være tre og i weekenden to medarbejdere på job, når det er nat herhjemme. Og det har ikke været svært for DR at finde medarbejdere til redaktionen i Sydney, hvor man er ansat på kontrakter af et eller to års varighed:

- Jeg tror, det er oplevelsen i et andet land, der trækker, og muligheden for faglige udfordringer, som for eksempel at bygge en lille dedikeret redaktion op fra bunden. Jeg er stolt af de dygtige medarbejdere, vi har afsted, der i den seneste tid har givet alt for at vi kunne blive klar til udkomme og levere nyheder, samtidig med at de har skulle finde sig til rette i et helt nyt land. Det er altså noget af en mundfuld, siger redaktionschef Jens Jacob Lerche, der også selv er i Sydney for at hjælpe med at starte redaktionen op.

Kasper Thulstrup og Sofie Dyjak fra DR Byen, Louise Lønsmann fra DR Nordjylland, Mette Koue fra DR Østjylland og Jakob Høstrup fra DR Fyn udgør nu DR Sydney.