DR’s tv-produktioner skal være mere bæredygtige

Med nye krav til bæredygtige tv-produktioner tager DR et ambitiøst skridt mod en grøn omstilling af dansk film- & tv-produktion.

'DR’s Store Juleshow’ sidste år – her Iris Gold – var et af stederne, hvor retningslinjerne blev afprøvet i praksis. (Foto: © agnete schlichtkrull)

DR har siden 2020 været medlem af alliancen ’Bæredygtig film- og tv-produktion’ (BFTP). Alliancen arbejder sammen om, hvordan mediebranchen kan blive mere bæredygtig. Det er på den baggrund, at DR nu har besluttet, at alle interne produktioner fremover skal følge en række retningslinjer for bæredygtig tv-produktion.

Helt konkret skal alle DR’s tv-produktioner i løbet af 2023 følge retningslinjerne i den såkaldte BFTP-håndbog. Det er branchefællesskabets fælles håndbog og er en samling af råd og vejledninger til, hvordan man kan gennemføre mere grønne tv-produktioner.

- Udover det gode indhold til danskerne har DR selvfølgelig også et samfundsansvar, når det kommer til den grønne omstilling. Den sker ikke af sig selv, og vi arbejder på mange fronter med energiforbedringer, madspild og så videre. Nu målretter vi også en indsats i forhold til DR’s produktioner, fortæller Pia Halldorsson, der er CSR-konsulent i DR og DR’s repræsentant i BFTP.

Hun bliver suppleret af Charlotte Borg, der er underdirektør i DR Medieproduktion, som er ansvarlig for alle DR’s interne produktioner. Hun siger:

- Som DR’s største produktionsenhed er det helt afgørende, at bæredygtighed spiller en central rolle for os. Der er stigende opmærksomhed på det i alle afkroge af DR, og der er mange fikse initiativer i både stor og lille skala. Det handler både om måden, vi producerer på, transporterer os på og tænker i genanvendelse af materialer.

Retningslinjer er testet af i praksis

DR har allerede taget de første spadestik og testet retningslinjerne af i praksis. Derudover har en række medarbejdere været på uddannelse i, hvordan man kan producere mere bæredygtigt.

En af dem er Marianne Abildskov Ammundsen, der var produktionsleder på 'DR’s Store Juleshow' både i 2021 og 2022. Det var den første tv-produktion, hvor retningslinjerne er blevet afprøvet i praksis.

Hun fortæller:

- Mantraet har på begge produktioner været, at vi producerer så bæredygtigt som muligt og ser på, hvad der kan lade sig gøre. Håndbogen er et rigtig godt redskab, og man skal endelig ikke tabe pusten på forhånd. Lidt gør også en forskel og rigtig meget handler om at blive bevidst om alle de steder, vi faktisk relativt let kan arbejde mere bæredygtigt.

Udover 'DR’s Store Juleshow' er der også udvalgt en række andre interne produktioner, der skal teste arbejdet med retningslinjerne af i praksis. Det skal munde ud i et mere præcist indblik i, hvor udfordringerne er for DR, men forhåbentlig også, hvor det er lettere.

- Jeg ser frem til, at vi sammen kan få endnu flere erfaringer. Vi skal fokusere på at træffe gode valg, og vi skal fokusere på det, der kan lade sig gøre, ikke det, der ikke kan. Det betyder nogle gange, at vi ikke kan opfylde alle anbefalingerne, men nu er vi i gang, siger Pia Halldorsson.

I forhold til eksterne produktioner gælder det, at DR vil henstille til, at producenten gennemfører produktionen under hensyn til klima- og miljømæssig bæredygtighed. DR opfordrer derfor til, at Producenten anvender et etableret koncept for planlægning og gennemførelse af bæredygtig produktion, såsom fx ”Bæredygtig film- og tv-produktion”, der findes på bftp.dk.