Efter lukningen af flowkanalen: ’Ultra Nyt’ har indhentet seerne på stream på under et år

’Ultra Nyt’ gør status efter snart et år uden flowkanal. Og det går godt – faktisk så godt at ’Ultra Nyt’ på under et år stort set har kompenseret for lukningen af Ultras flowkanal ved at øge sening på stream.

Inge Agerholm Thorup og Jonas Madsen er værterne på 'Ultra Nyt'.

Ved årsskiftet lukkede DR Ultras flowkanal, og Ultra har siden været igennem en stor digital omstilling, så seningen nu udelukkende foregår online. Et af Ultras trofaste programmer er ’Ultra Nyt’, som er DR’s nyhedsprogram til børn, der dagligt serverer nyheder fra hele verden i børnehøjde til de 9 til 14-årige.

’Ultra Nyt’ har siden flowstoppet oplevet en stor stigning digitalt og har på under ét år næsten fuldt ud kompenseret flowlukningen med digital vækst. Fra 2018 til nu er det gået fra 17.810 til 42.797 i gennemsnit pr. afsnit, der streamer ’Ultra Nyt’.

Sidste år, da ’Ultra Nyt’ udkom både på en flowkanal og på stream, der var det totale seertal 44.539 i gennemsnit pr. afsnit – og på under et år er der altså blot en difference på kun 1.700 efter flowkanalen er lukket, og ’Ultra Nyt’ har dermed stort set indhentet hele seningen på stream.

Digital omstilling er ikke uden konsekvenser

Inden DR Ultra lukkede som flowkanal, var Ultra i kontakt med cirka halvdelen af børnene i alderen 9-14 år, og efter det første halve år af 2020 uden flowkanal er Ultra nu i kontakt med cirka hver tredje af børnemålgruppen.

- Det er en kolossal bedrift af hele holdet bag ’Ultra Nyt’, at de på så kort tid har formået at samle flow-seerne op digitalt. Jeg har næsten ikke ord for, hvor stor en indsats og digital succes det er. Men jeg må også samtidig slå fast, at flowlukningen har haft konsekvenser for DR Ultra. Vi har derfor fortsat en stor opgave foran os, og vi skal holde snuden i det digitale spor, for at vi når i mål med, at Ultra samlet set stadig når ud og har stor gennemslagskraft blandt børnene i Danmark, fortæller kanalchefen for DR Ultra, Morten Skov Hansen.

På alle måder et helt særligt år

Det har ikke kun været et år, hvor ’Ultra Nyt’ har skullet transformere sig fra at udkomme på flowkanal til at være et rent digitalt program – det har også været et år, der har været præget af corona-nyheder, som har haft stor indflydelse hos ’Ultra Nyt’.

Den øgede digitale tilstrømning til ’Ultra Nyt’ kan blandt andet skyldes, at man under coronapandamien styrkede ’Ultra Nyts’ nyhedsdækning. Det skete blandt andet med øgede moderation på app og sociale medier, hvor ’Ultra Nyt’ nu udkommer, så børnene følte en tilgængelighed hele dagen.

Det afledte en markant stigning i spørgsmål fra børnene gennem de kanaler, og 'Ultra Nyt'-redaktionen prioriterede at svare dem alle på en tryghedsskabende måde.

Børnenes mange spørgsmål er også ofte brugt i selve nyhedsprogrammet – blandt andet igennem indslaget ”Dagens coronaspørgsmål”, som er et brugergenereret spørgsmål, der besvares af tv-lægen Peter Geisling.

Derudover er der også blevet lavet explainers og en ordbog, hvor det forklares i børnehøjde, hvad en virus og en vaccine er samt forskellige ord som smittetryk, kontakttal og inkubationstid.