Eks-kærester og curlingklub var med til at sikre DR 11 radiopriser

DR kunne tage hjem med 11 ud af de 20 priser, der fredag aften blev uddelt ved årets Prix Radio i Kastrup. P1 var den kanal, der fik flest priser, og ikke mindst podcasts gjorde en god figur i år.

  • Susanne Ziba Asmussen og Thomas Klinkby, der tidligere dannede par og har et barn sammen, har produceret ’Årets nyskabelse’ – programmerne ’Eks’er for evigt’. (Foto: © Uffe Weng)
  • Christian Bonde og Maria Fantino laver ‘Curlingklubben’ hver eftermiddag på P3, og deres program blev ’Årets radioprogram’. Samtidig blev Maria Fantino ’Årets radiopersonlighed’. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, Type 1)
1 / 2

Det hører til sjældenhederne, at et par, der er blevet skilt, finder på at lave radio sammen. Og det hører endnu mere til sjældenhederne, at de så også bagefter modtager radiobranchens pris – en Prix Radio – for at have produceret ’Årets nyskabelse’. Det var ikke desto mindre, hvad der var tilfældet, da de to eks’er Susanne Ziba Asmussen og Thomas Klinkby fredag aften blev hædret for deres podcast og P1-udsendelser ’Eks’er for evigt’. Prisen modtog de i forbindelse med, at den danske radiobranche uddelte de såkaldte Prix Radio-priser på Huone Copenhagen i Kastrup. Det skete som en afslutning på den årlige radiokonference Radiodays.

- Vi kender skilsmissetemaet, og halvdelen af alle ægteskaber ender sådan. Men det er aldrig blevet fortalt på den måde, som det bliver gjort i ’Eks’er for evigt’, lød det blandt andet fra juryen.

For P1 i særdeleshed og for DR som helhed blev Prix Radio en ganske indbringende aften. Med syv priser sikrede P1 sig over en tredjedel af aftenens priser, og i alt kunne DR-værter og -medarbejdere rejse hjem med 11 statuetter. I alt var der blevet indstillet 284 bidrag til årets fagjuryer ved Prix Radio, og 54 var så endt med at være nominerede.

DR har i de seneste år haft en strategi om at udvikle radioen i to tydelige spor og med to hovedindgange: nemlig flow og podcast. Flere af DR’s podcasts fra det seneste år gjorde da også en rigtig god figur ved årets Prix Radio.

Genopfindelse af radiomediet

Alle tre nominerede i kategorien ’Årets podcast’ var fra DR’s P1, og prisen gik til Susanna Sommer for historien om eventyreren Troels Kløvedal i ’Drømmenes kaptajn’.

- Årets podcast spiller på så mange tangenter, at der næsten er tale om en genopfindelse af radiomediet. Historien er både originalt fortalt og formidlet. Det er en hyldest, der fortjener et 13-tal på den gamle skala, lød det fra juryen.

P1 sikrede sig også prisen for ’Årets lytterinddragelse’ for de ugentlige ’Ring til regeringen’-programmer, mens ’Dronekrigeren’ fra P1 Dokumentar blev ’Årets dokumentar og dokumentariske feature’, ligesom et spot for ’P1 Morgen’ blev ’Årets promotion for program’.

- ’Årets event’ var ikke bare superunderholdende, men også både gribende og tankevækkende, lød det fra juryen om P1’s ’DM i hadbeskeder’, som blev sendt fra Folkemødet på Bornholm – og som fredag aften i stedet for had blev mødt med jubel og en Prix Radio.

Sidst, men ikke mindst, hentede P1 også prisen for ’Årets kritiske interview’. Det gik til ’Orientering’s Søren Carlsen for hans interview med De Konservative i magasinets valgmagasin op til folketingsvalget i juni.

- Søren Carlsen viste en professionalisme, han var rolig, viste ingen holdning, gav sig tid, han var ikke sarkastisk, og bragte interviewet til ende – uden at have behov for en sejrsrunde over Søren Pape. Her var intet behov for at hovere. Søren Carlsen forblev afdæmpet, rolig og klar. Det var sjældent, klassisk dygtig og absolut prisværdigt, lød det fra juryen.

Dobbelt-op for Maria Fantino

For Maria Fantino, der hver eftermiddag sender ’Curlingklubben’ på P3 sammen med Christian Bonde, blev aftenen også særligt gylden.

Selv modtog hun prisen som ’Årets radiopersonlighed’, og ’Curlingklubben’ sikrede en Prix Radio for at være ’Årets radioprogram’.

- ’Årets radioprogram’ taler direkte til sin målgruppe og rammer dem. Værterne giver så meget af sig selv, at det står klart for alle, at der umuligt er andre end dem, der kan lave programmet. Det er sjovt, skævt, famlende og ungdommeligt. De ved næppe, hvor de vil hen, men vi tager gerne med…. Programmet er en ægte fornyelse af ungdomsradio og af kanalen, lød det blandt andet.

Hvor Maria Fantino i år kunne rejse hjem fra aftenen med flest radiopriser, var Pelle Peter Jensen og holdet bag P3-podcasten ’Den nye stil – historien om dansk rap’ dem, der gik mest sejrrige ud af Prix Radio sidste år. Men sørme om ikke også de hentede titlen som ’Årets musikprogram’ igen i år for de afsnit af ’Den nye stil’, som er kommet siden da.

- Her flexer DR med public service-musklen og sin musikalske kunnen – når det er allerbedst, lød det fra juryen.

Fredag var en begivenhedsrig dag for P6 Beat, hvor det blev meldt ud, at kanalen – sammen med P8 Jazz – kan fortsætte i 2020 med - og også ved Prix Radio havde P6 Beat medvind. Her blev Casper Bach Hegstrup og Frank Ziyanak kåret som ’Årets vært/værtspar’ for programmerne ’Farrock’.

- De er 100 procent på, og deres faglighed skinner igennem… Deres værtskab er hamrende musikalsk, de laver deres egne fortolkninger og illustrerer deres pointer med musikken. Samtidig formår de at vise personlighed, og selv en operationshistorie om brok bliver forløst på en sjov måde, uden at det bliver privat, hed det.

DR’s radiochef Gustav Lützhøft glæder sig over DR’s flotte prishøst ved Prix Radio – og over spændvidden i den:

- Hvis man summerer det op, var der både hæder til DR for kritiske interviews, god musikformidling, afslørende dokumentarer, formidling på nye måder, fornyelse af ungdomsradioen, for at inddrage lytterne på en god måde, for stærke værtspræstationer, for gode spots og for at skabe gode events. Det vidner om, at der er masser af talent og fornyelse i huset, siger radiochefen.

Gustav Lützhøft tilføjer, at DR de seneste år har arbejdet meget med at udvikle programmerne på blandt andet P1 og P3, der altså til sammen sikrede sig 10 af priserne. Ikke mindst så kanalerne er klar til en digital fremtid.

- Vi har også lagt et stort arbejde i at udvikle nye formater og podcast. Det er blevet modtaget godt af lytterne, og det glæder mig, at også resten af radiobranchen synes, det har været godt arbejde og belønnet det med 11 priser, siger Gustav Lützhøft.

De fik årets radiopriser

  • Årets podcast: ’Drømmenes Kaptajn’, Susanna Sommer, DR P1

  • Årets nyskabelse: ’Eks’er for evigt’, Susanne Ziba Asmussen og Thomas Klinkby, DR P1

  • Årets dokumentar og dokumentariske feature: ’Dronekrigeren’, P1 Dokumentar, DR P1

  • Årets radioprogram: ’Curlingklubben’, DR P3

  • Årets morgenflade: Go’Nova, NOVA

  • Årets musikprogram: ’Den nye stil – historien om dansk rap’, P3 Podcast

  • Årets vært/værtspar: Casper Bach Hegstrup og Frank Ziyanak fra ’Farrock’, DR P6 Beat

  • Årets interview – Den gode samtale: ’En forfærdelig barndom, et forfærdeligt smukt sted’, Radio24syv

  • Årets interview – Den kritiske samtale: ’De konservative i Orienterings valgmagasin’, Søren Carlsen, DR P1

  • Årets nyheds- og aktualitetsprogram: ’Du lytter til Politiken’, Dagbladet Politiken

  • Årets radiopersonlighed: Maria Fantino, ’Curlingklubben’, DR P3

  • Årets lytterinddragelse: ’Ring til regeringen’, P1

  • Årets øjeblik: ’Hele Danmarks Ghita’, Radio24syv

  • Årets satire: ’Den korte radioavis’, Radio24syv

  • Årets kommercielle samarbejde: ’Med kloden i kurven’, Nova

  • Årets promotion for program: Spot for ’P1 Morgen’

  • Årets reklame: ’Med kloden i kurven’, Rema 1000, National

  • Årets event: ’DM i hadbeskeder’, DR P1

  • Ekstra Bladets ’Den Gyldne Mikrofon’ til ’Bedste landsdækkende radiovært/er’: Go’Nova’-holdet, Nova

  • Ekstra Bladets ’Den Gyldne Mikrofon’ til ’Bedste regionale radiovært/er’: ’Vækkelsesprædikanterne’, Radio Globus