Elektrochok, balletkunst og sorgbearbejdelse: Tre digitale udgivelser fra DR hædret

DR hentede tre ud af 11 uddelte priser, da Danske Medier Digitale Priser for 2020 blev uddelt.

Webfeaturen 'Styrkedans' fik sølv ved uddelingen af Danske Mediers Digitale Priser. Her medvirkede solodanseren Marcin Kupiński fra Det Kongelige Teater. (Foto: (Screendump))

DR kunne tage hjem med tre priser fra Nordhavn i København, da brancheorganisationen Danske Medier uddelte Danske Mediers Digitale Priser 2020, der er en konkurrence for alle mediers digitale udgivelser i det forgangne år. I alt 59 digitale produkter var blevet indstillet fra de danske medier til priserne. Med konkurrencen ønsker Danske Medier hvert år at hylde og belønne digital formidling, og man kan få priser i tre kategorier: Hædrende omtale, sølv og guld.

DR Nyheder Digital fik sølv i kategorien ’Årets digitale historie’, ligesom DR Indland Ung sikrede sig hædrede omtale i samme kategori. Derudover fik DR Viden sølv i kategorien ’Årets digitale idé’.

I kategorien ’Årets digitale historie’ belønner Danske Medier kreativ eller effektiv brug af digitale muligheder til at underbygge formidling af en historie.

Her gik sølvet til webdokumentaren ’Elektrochok dæmper stemmen i Marias hoved’ med tekst af Thea Deleuran Müller, redaktørerne Niels Jacob Schøtt og Kim Schou samt Peter Qvortrup Geisling og Line Makwarth i redaktionen.

- På en bund af videoklip fortælles historien som små tekstbidder. I modsætning til det lange scroll-format skal brugeren her klikke sig igennem historien, som var det et diasshow, lyder det blandt andet fra juryen, der godt kunne lide den idé.

Sølv til stykedans

Sølv var der også til DR Ungs webfeature ’Styrkedans’, som Astrid Ildor skrev, og hvor et team med Lasse From som redaktør var inde over alt fra grafik, foto, lyssætning, 3D, motion capture og programmering. Her blev sølvet givet i kategorien ’Årets digitale idé’, der belønner kreativitet, originalitet og potentiel udbredelse eller betydning for digitale medier.

- Ballet er en svævende og elegant kunst, som kun vanskeligt lader sig forklare, som det benhårde og fysiske muskelarbejde, det reelt er. I ’Styrkedans’ knækker DR Ung koden og dechifrerer balletkunsten med begavet brug af motion capture og 3D-teknologi. Der nørdes igennem, men selv om de fine spring, piruetter og koreografi skæres i stumper og stykker, fastholdes ballettens elegante æstetik så effektivt, at man som betragter ikke kan undgå at lade sig opsluge af balletdansernes vilde træning, og kun ignoranter kan forlade ’Styrkedans’ uden beundring og respekt for balletkunsten. ’Styrkedans’ er en æstetisk og pædagogisk fortælling på højt niveau, lød det i motiveringen fra juryen.

Sorgen får plads

Endelig var der hædrende omtale til artiklen ’Catrine føler, hun har mistet sin fremtid’, der blev bragt under ’Mit Liv’-sektionen på dr.dk. Artiklen er en fortælling om Catrine og hendes sorgbearbejdelse efter af at have mistet sin kæreste til kræft, og holdet bag den var redaktør Steffen Skjærlund, journalist Trine Birk, journalist Trine Hørlyck Bech, journalist Christina Eriksen, grafiker Mathias Jacobsen og grafiker Signe Heiredal.

- Der er ikke plukket fra alle hylder, når det kommer til virkemidler. Sorgen får plads, fordi virkemidlerne er nedtonet. Billeder af Catrine, suppleret med en simpel hvid stregtegning af det liv, hun skulle have haft med ham, er nok til at få hjertet til at briste, lød det blandt fra juryen.

I alt blev der uddelt tre gange guld, fire gange sølv og fire gange hædrende omtale ved Danske Mediers Digitale Priser. Så med andre ord sikrede DR sig tre ud af 11 priser ved uddelingen.