EM-værterne i 'LIGA på P3': ”Man kan ikke undgå at blive revet med”

Dr.dk/omdr var med, da Cecilie Norlyk og Martin Kampmann sendte LIGA live på P3 fra Danmarks EM-semifinale torsdag aften.

  • Martin Kampmann og Cecilie Norlyk under udsendelsen torsdag aften (Foto: Ida Weis Jacobsen.)
  • Martin Kampmann og Cecilie Norlyk under udsendelsen torsdag aften (Foto: Ida Weis Jacobsen.)
  • Martin Kampmann og Cecilie Norlyk under udsendelsen torsdag aften (Foto: Ida Weis Jacobsen.)
  • Martin Kampmann og Cecilie Norlyk under udsendelsen torsdag aften (Foto: Ida Weis Jacobsen.)
1 / 4

Væggene i LIGAs studie er tapetseret med fodboldtrøjer i røde, gule og blå farver og med navne som Laudrup, Durmisi og Jakobsen printet bag på ryggen. To trøjer fra den dynamiske badmintonsduo Christinna Pedersen og Kamilla Juhl hænger der også, samt et par cykeltrøjer. Der er omkring 100 trøjer på væggene, og hver og en repræsenterer de gæsterne, som har været på besøg i LIGA.

Når de bliver spurgt, hvilken af landsholdskvindernes trøje, de helst vil have op at hænge, er Cecilie Norlyk og Martin Kampmann hurtige med svar.

”Jeg vil gerne have Nadia Nadims trøje hængende, fordi jeg gerne vil have hende som gæst i programmet. Man ved, hun har noget på hjerte,” siger Martin Kampmann.

Cecilie Norlyk nikker. ”Ja, eller Pernillle Harder. Hun er sej."

Der er et par minutter til, at kampen starter, så værterne er i gang med at forberede programmet. Døren er åben ud til DRs sportsredaktion, og man kan høre, hvordan dem, der ikke skal arbejde, sætter sig klar foran TV-skærmene. Ingen har lyst til at gå glip af kampen. Cecilie Norlyk og Martin Kampmann gør musikken, der skal spilles i programmet, klar. Det skal være noget med gang i, som kan understøtte den spændte stemning ude i stuerne.

”Jeg har også fundet lydklip med nogle fanfarer, hvis vi vinder,” siger Cecilie Norlyk.

LIGAs udsendte reporter Morten Hausborg står i Holland og er klar til at rapportere hjem til studiet i DR Byen. Man kan høre over højttalerne, at han er omgivet af en masse forventningsfulde fans, der har udstyret sig med klappepølser og tudehorn, der hyler ud over tribunerne. Lydene fylder det lille studie og øger spændingen til kampen, der nu bare starter om få sekunder.

TV 2 har rettighederne til at vise semifinale-kampen på TV, men P3 har været med i radioen under hele turneringen. Underdirektør i DR Nyheder og DR Sporten, Anders Kern Boje, fortæller, at DR for to år siden valgte at opkøbe rettighederne til at vise kvindefodbold, fordi man på sporten så et stort uforløst potentiale. Kvinderne var dygtige og havde nogle interessante historier.

”På DR3 sendte vi alle hjemmekampene i kvalifikationsrunden. Og så har vi generelt haft masser af fokus på kvindefodbolden de senere år. Med kvindernes succes kommer det fortjente folkelige gennembrud. Derfor er det også helt naturligt, vi er med nu,” siger Anders Kern Boje.

Kampen har været i gang i omkring 30 minutter. På trods af, at både de danske kvinder og østrigerne, som de er oppe i mod, har klaret sig godt, har ingen af dem har scoret mål endnu. På et tidspunkt fik østrigerne en stor chance, da der blev dømt straffespark mod Maja Kildemoes, men spilleren Sarah Puntigam missede målet med flere meter. Morten Hausborg kommenterede hele situationen og lavede et udråb af lettelse, da østrigeren ramte forbi.

TV-signalet er forsinket i forhold til radioen, så der går præcis 30 sekunder før TV-kiggerne i redaktionslokalet bryder ud i jubel over det brændte straffespark.

Martin Kampmann holder meget af at lave radio, når store kampe som landsholdskampe bliver spillet.

”Ved landskampe er der en særlig fællesskabsfølelse, fordi alle ønsker, at Danmark vinder. I modsætning til klubkampene, hvor folk hepper på forskellige hold. Og fordi det er en EM-semifinale, så får stemningen et ekstra nøk opad. Vi kan selv mærke det på hele redaktionen.”

Da tælleren når 90 minutter er kampen stadig uden mål. Derfor går holdene ud i forlænget spilletid. Men også den ekstra halve time er målløs. En straffesparkskonkurrence bliver fløjtet i gang. De to værter vælger at annullere den planlagte radioavis, så den ikke lapper over de afgørende sidste minutter i den spændende fodboldkamp.

Men er de så selv fans af det kvindelige fodboldlandshold, værterne?

”Man kan ikke undgå at blive revet med, når man følger en turnering så tæt, som vi gør,” siger Cecilie Norlyk.

”Og efterhånden som man lærer spillerne bedre at kende igennem turneringen, bliver det endnu mere spændende,” supplerer Martin Kampmann.

På banen har de danske fodboldkvinder haft tre forsøg til at skyde på mål i straffesparkskonkurrencen. Et af forsøgene blev brændt, da Sofie Junge skød forbi, men resten gik i nettet. Østrigerne brændte deres første forsøg og de to andre bolde blev pareret af den danske målmand Stina Lykke. Danskerne har nu bolden. Næste skud kan potentielt resultere i sejr. Det er næsten, som om temperaturen stiger i LIGAs lille radiostudie. Imens Morten Hausborg ivrigt kommenterer, diskuterer de to værter hvilken grad af svedige håndflader, de har.

Og så sker det! Forsvarsspiller Simone Boye scorer på det fjerde forsøg og sikrer sejren over Østrig. Kommentator Morten Hausborgs stemme går klart igennem hele vejen fra Holland til Cecilie Norlyk og Martin Kampmann, der sidder i studiet i DR Byen. Der går 30 sekunder, og så jubler de ude på sportsredaktionen. Kort tid efter bliver der stillet om til værterne. Spændingen, der før herskede hos LIGA er afløst af glæde og lettelse. På grund af overtiden har de kun et kvarter tilbage af deres tre timer lange program.

Anders Kern Boje understreger vigtigheden af, at DR har rettighederne til at dække kvindernes fodboldturnering.

”Da vi købte rettighederne for et par år siden, var det også, fordi vi kunne se, at der var masser af unge piger, der spillede fodbold, som aldrig kunne se idoler af eget køn. Og det var så her det gav mening for os at gå ind og lave en aftale og en satsning. Det har været en fantastisk udvikling, hvor vi startede med meget få interesserede, til at interessen bare er vokset gennem kvalifikationen. Og nu ser vi, at det her landshold vel har chancen for at blive lige så populært, som vi så kvindelandsholdet i håndbold blive.”

Medieforskningen i DR fortæller, at 180.000 lyttede med torsdag aften, og LIGA sender naturligvis også finalen søndag fra klokken 17 på P3.

Facebook
Twitter