En var grafiker og en var ingeniørstuderende - nu er de studieværter

Thor Guldager og Camilla Adam har søndag premiere som værter på ’NØRD’ på DR Ultra. Vi var med på optagelserne til et af deres første programmer.

Thor Guldager, Camilla Adam og ’NØRD’ vil være at finde på alle DR Ultras digitale platforme hver søndag i efteråret fra kl. 6.00. Programmet sendes også i fjernsynet hver søndag klokken 18.25. (Foto: Michael Hvilhøj © Type 1)

”Det hænger altså lidt skævt.”

Medarbejderne på ’NØRD’-redaktionen står og kigger på det logo, de netop har hængt op på væggen.

”Er det ikke en del af charmen?”

Optagelserne til den nye sæson af ’NØRD’ på DR Ultra er rykket ind på kontoret, og det organiserede rod, som så ofte har præget omgivelserne, når nørderne indtager scenen, er ikke til at overse.

Papkasser står tilsyneladende tilfældigt over det hele, og hylderne er fyldt med dimser i alverdens farver. På den ene væg hænger en pixeleret papguitar, og i loftet hænger en blinkende lyskæde.

I midten af redaktionslokalet står et stort bord, som ikke ser ud til at blive brugt til noget. Prikken over i’et er det store ’NØRD’-logo, som nu hænger på endevæggen badet i et svagt blåligt skær genereret af microbits – også kaldet mikrocomputere.

Og der er en grund til, at det er lige netop den energikilde, der kaster lys over logoet. De første uger af ’NØRD’ – de nye værter har premiere søndag den 16. september på DRTV og DR Ultra - står nemlig i mikrocomputerens tegn.

Som en del af DR’s mål om at øge interessen hos børn for at forstå og skabe ting med teknologi fremfor blot at bruge det, er de første tre programmer dedikeret til forskellige projekter med de små computere.

Tech-nørder med kameratække

’NØRD’ bevæger sig i efteråret væk fra det klassiske naturvidenskab og mod det teknologiske. Det gør man ifølge redaktør for DR Ultra, Christoffer Viskum Ebbesen, fordi teknologi fylder mere hos børn end nogensinde, og fordi børnene, ligesom alle os andre, forstår mindre og mindre af det.

For at guide børnene sikkert igennem den teknologiske jungle, har DR hentet forstærkninger i form af de to nye værter, Thor Guldager og Camilla Adam. De har begge en teknisk baggrund, naturligt flair for teknologien, og så synes de, at det er fedt at være nørd.

”Jeg vil gerne være nørd, og man kan jo være nørd indenfor alt. For mig betyder det, at man interesserer sig for en eller anden niche,” siger Camilla Adam. Og Thor Guldager uddyber:

”En nørd er en, der ved meget om et emne og er passioneret med noget. Folk, der går meget op i noget, er oftest de mest interessante mennesker,” siger han.

Ingen af de to værter har før stået foran kameraet. Det er dog ikke til at fornemme, da dagens første optagelser skal laves. Kemien er god, og selvsikkerheden så stor, at tilrettelæggeren flere gange opfordrer dem til at improvisere.

Det store bord midt i lokalet er rykket lidt væk fra de øvrige borde og er nu fyldt med farverige ledninger, powerbanks og forskelligt værktøj. Lige foran de to værter ligger en stor bunke vat. Dagens projekt er en vejrstation, der med LED-pærer styret af microbits skal afspejle vejret udenfor. Det skal monteres i loftet på et børneværelse, og for at gøre den lysende rekonstruktion af himlen komplet, skal der bruges en sky – og den skal laves nu.

"Ro i salen!" Thor Guldager imiterer en dommer til stor morskab for Camilla Adam og resten af redaktionen. (Foto: Jonas Nielsen)

Værtsroller lå ikke i kortene

Ingen af de nye frontfigurer havde forventet, at der skulle stå TV-vært på deres CV. Camilla Adam var i gang med en kandidat som civilingeniør, da hun faldt over jobopslaget, som en af hendes daværende undervisere havde delt på Facebook.

”Jeg læste det og tænkte, at det kunne være vildt sjovt at blive vært, og jeg syntes, jeg havde det, der skulle til. Derudover er jeg enormt barnlig, hvilket jeg også tænkte ville være et plus. Jeg har aldrig forestillet mig, at jeg skulle være vært, men chancen bød sig, og så tænkte jeg ”nu gør jeg det,” fortæller hun.

I første omgang troede hun faktisk, at der var tale om et studiejob, men det gik hurtigt op for hende, at hun var nødt til at vælge mellem job og uddannelse.

”Man kan altid gøre studiet færdigt senere. Så det her var en ting, jeg var nødt til at sige ja til. Jeg vidste, at jeg ville fortryde det, hvis jeg sagde nej,” siger hun om sit valg.

Thor Guldager var derimod klar over, at det var en fuldtidsjob, der var tale om, da opslaget dumpede ind ad brevsprækken. Timerne var begyndt at blive færre som freelancer, og da han tydeligt kunne se sig selv i jobbet, der var beskrevet i opslaget, sendte han en ansøgning.

”Det var sådan en, der bare var skrevet til mig. Jeg elsker at underholde, og så har jeg interesser og kompetencer inden for mange af de ting, der skulle bruges,” siger han.

Urørligt engagement

At de synes, deres nye roller er sjove, er der ingen tvivl om, da de under optagelse 3 stadig har de store smil på. Skyen af vat er efterhånden blevet samlet og skilt ad nogle gange, men energien er uændret, da de nok engang engageret fortæller om, hvordan microbiten og LED-pærerne inde i skyen virker. De tre ”takes” af samme forløb har lighedstræk, men er slet ikke ens, hvilket vidner om værternes store kreative frihed.

”Jeg synes, det er en kæmpe luksus, at det er vores eget format, og at vi får lov til at starte på en frisk. Og så glæder jeg mig helt vildt til at se det tage form og blive til sit eget program, som forhåbentligt bliver succesfuldt,” siger Thor Guldager.

(Foto: Jonas Nielsen, DR © Type 1)

Der er vat over det hele, da optagelserne er i kassen og værterne slutter af med det karakteristiske high five. Redaktionen er tydeligt tilfreds, da der bliver pakket sammen efter dagens første optagelser. Thor Guldager og Camilla Adam virker også glade og er ikke mindst spændte på resultatet.

”Jeg har aldrig lavet noget lignende før, så jeg glæder mig enormt meget til at se, hvordan jeg fremstår på TV,” siger Camilla Adam.

Hvordan de to nye værter fremstår på TV, kan du allerede se nu på DRTV på dette link. ’NØRD’ kan ses hver søndag hele efteråret på DRTV fra klokken 6.00 og i fjernsynet på DR Ultra klokken 18.25. Optagelserne beskrevet i artiklen glider over skærmen søndag den 23. september.

Facebook
Twitter