Er du skyldig? Krimiserie til børn skal pirke til samvittigheden

I ny børnekrimiserie på DR Ultra får de unge hovedpersoner og de unge seere udfordret deres retfærdighedssans.

Jonas' skole er brændt ned, og politiet mistænker ham og vennerne Kristian og Signe. (© DR ULTRA)

Fredag den 24. maj var der premiere på de første fire afsnit af DR’s nye fiktionskrimiserie ’Skyldig’, der er lavet til børn fra 7-12 år. Serien begynder med omfangsrig skolebrand og fortsætter med en politiafhøring, hvor seriens hovedpersoner på skift skal overveje, hvem har gjort hvad? Hvem gjorde ikke noget? Og hvem er i virkeligheden skyldig?

Serien er en af få krimiserier, der er lavet til børn. Handlingen skal få den unge målgruppe til at reflektere over egen og andres opførsel i forbindelse med mobning og generel social adfærd. Dette tema understreges undervejs i hovedpersonernes handlinger og moralske overvejelser i forbindelse med den store skolebrand og den løbende afhøring hos politiet.

- En af vores tanker med serien er, at vi gerne vil udfordre børn på deres retfærdighedssans – hvornår er man medskyldig i noget? De valg, vi træffer hver dag, har konsekvenser, og vi har nok alle været i situationer, hvor vi kunne og burde have gjort noget, men ikke gjorde det. Ikke at gøre noget er også et valg, og det har også konsekvenser, og dét vil vi gerne starte en dialog med børnene omkring med serien, siger chef for DR Børn og Unge, Lærke Vindahl.

Østjysk udgangspunkt

Seriens 24 afsnit tager deres udgangspunkt i Aarhus, hvor seriens hovedpersoner går på den samme skole. I serien hedder skolen Lillevangskolen, i virkeligheden hedder den Læssøesgade Skole, og ligger i Aarhus midtby.

Den geografiske placering mærkes - udover i bybilledet, også i seriens karakterer, som alle sammen er fra Jylland. Hovedpersonen Jonas, der spilles af 13-årige Bertram Bisgaard, er for eksempel fra østjyske Juelsminde.

Hovedpersonen Jonas, der spilles af 13-årige Bertram Bisgaard, kommer fra Juelsminde i Østjylland. (© DR ULTRA)

Den østjyske lokation er, ifølge Lærke Vindahl, sjældent set i børnefiktionsgenren, og det giver serien et lokalt og anderledes udtryk.

- Det meste dansk producerede fiktion, vi ser, er indspillet i hovedstadsområdet, og derfor var det oplagt at producere ’Skyldig’ ud af Aarhus, hvor B&U jo har til huse. Det gav os mulighed for at vise nogle andre sider af Danmark, som vi ikke ser så tit og på den måde understøtte DRs ambition om at spejle hele Danmark – bare det, at børnene taler jysk, er jo et frisk pust, siger Lærke Vindahl.

Løbende udgivelse

Mens de første fire afsnit udkom fredag den 24. maj, vil de resterende afsnit blive udgivet fire ad gangen de næste fem fredage. Find de første fire afsnit her.

Lærke Vindahl har store forventninger til serien.

- Vi er sindssygt spændte på, hvordan børnene tager imod serien. 'Skyldig' er meget anderledes, end det vi har lavet før. Der er ildebrand, blå blink og generelt fravær af voksne. Serien kan måske blive voldsom for nogle børn, men jeg håber, at den samtidigt vil være med til at give børnene en følelse af, at de har power til at træffe et valg om at gøre noget, når de oplever situationer, der ikke er i orden som for eksempel mobning, og at det betyder noget, at de gør det, siger Lærke Vindahl.

De næste fem fredage klokken 6.00 bliver fire nye afsnit lagt ud på DRTV og i Ultras app. De samme fire afsnit vises i fjernsynet på DR Ultra klokken 17.50 fredag, lørdag, søndag og mandag. I løbet af ugerne vil forskellige sideformater folde nogle af problematikkerne og dilemmaerne i serien yderligere ud.