Esben Bjerre og Peter Falktoft får DRs Sprogpris

Værterne på ’Monte Carlo’ på P3 og DR3 får årets sproglige hæder, mens Kristian Leth får en særpris for sin radioserie om Wagners ’Ringen’.

Esben Bjerre og Peter Falktoft blev overrasket midt i deres ’Monte Carlo’-program med DRs Sprogpris. (Foto: Mathias Aleksander Olsen)

De to DR-værter Esben Bjerre og Peter Falktoft er vant til at overraske, men onsdag eftermiddag var det dem selv, fusen blev taget på.

Midt i deres direkte P3-udsendelse 'Monte Carlo' gik døren op til studiet, og her var beskeden fra DRs sprogredaktør Martin Kristiansen, DRs mediedirektør Gitte Rabøl og priskomitémedlem Adrian Hughes, at de to bliver modtagerne af DRs Sprogpris 2013..

Samtidig blev det meldt ud, at DR i år også uddeler en særpris til forfatteren og musikeren Kristian Leth for hans P2-radioserie i fem afsnit ’Wagners Ringen ifølge Kristian Leth’.

Ifølge priskomiteen får Esben Bjerre og Peter Falktoft prisen ”for deres smittende fortælleglæde, præget af højt humør og stort overskud”.

Priskomiteen fremhæver især det høje formidlingsmæssige niveau og præcisionen i de sproglige indfald, der imponerer, når man tænker på, at værterne sender to ikke-manuskriptbaserede timer om dagen uge efter uge.

”’Monte Carlo’ er såkaldt drive time-radio, når det er bedst. Sprog, der bliver til i farten, til folk på farten. Esben Bjerre og Peter Falktoft har fornyet og skabt deres egen stil inden for genren. De har insisteret på at hæve barren, og intet emne er tilsyneladende for kompliceret til, at de ikke formår at forvandle det til ren lystlytning for programmets mange trofaste lyttere på P3. For nylig kunne man for eksempel høre finansloven forklaret for dummies på under et minut og 45 sekunder med overbevisende præcision og humor,” hedder det blandt andet fra priskomitéen.

De er public service

DRs mediedirektør Gitte Rabøl, der har været medlem af priskomiteen, siger:

”Esben Bjerre og Peter Falktoft giver danskerne noget at tale om og bidrager til samtalen i samfundet ved at spidsvinkle og formulere sig med enorm gennemslagskraft. Det kan være med et enkelt rammende ord eller ved at bruge begreber og vendinger, som gør, at vi forstår, og indholdet sætter sig fast. Og det uanset om det handler om Putins Rusland, konflikten i Mellemøsten eller doping. De taler ikke om public service – de ER public service.”

En særpris er netop en særpris og uddeles derfor ikke automatisk hvert år. Men i år har priskomiteen ment, at det var umuligt at se bort fra den kraftpræsentation, som Kristian Leths fem programmer på P2 om Wagners operacyklus ’Ringen’ udgør. 

”I et på en gang personligt og ligefremt sprog formår Leth at åbne det 15 timer lange værk, så alle, der har lyst, inviteres indenfor. Typisk for tonen i programmerne kaldes ’Ringen’ for ”det ultimative konceptalbum”.  Kristian Leths økonomiserer med sproget og holder bevidst mange af sine formuleringer så åbne, at hans nysgerrighed bliver vores. Og så afslører han i den grad sproglig musikalitet, når han ubesværet lader sine essayistiske betragtninger og interviewklip blive til ligeværdige stemmer, der springer ind og ud af Wagners musik, hvis ikke lige de musikalske referencer udgøres af Snurre Snup, Star Wars eller den perfekte popmelodi.  Samlet tages lytterne på en rejse fra universets skabelse til verdens undergang – intet mindre,” hedder det fra priskomiteen.

Evnen til at skære igennem store mængder af stof

DRs sprogredaktør Martin Kristiansen siger:

”Hvor ’Monte Carlo’ er et eksempel på den direkte radios forcer, minder Kristian Leth os om, hvad den velgennemtænkte montage kan give af lytteroplevelser. Fælles for årets prismodtagere er evnen til at skære igennem store mængder af stof og med sproget og stemmen som værktøj at gøre det vedkommende og forståeligt. Radio, hvor man tager sig selv i at blive siddende i bilen for at få det hele med.”

Komiteen bag DRs Sprogpris har i år været DRs mediedirektør Gitte Rabøl, de tidligere prismodtagere Karen Secher og Adrian Hughes, DRs radiochef Tor Arnbjørn, kanalchef for DR K Flemming Hedegaard, DRs sprogredaktør Martin Kristiansen samt formand for Dansk Sprognævn Jørn Lund.

Udover æren og et indrammet diplom får både ’Monte Carlo’-værterne og Kristian Leth 10.000 kroner som kontant anerkendelse for at have fået DRs Sprogpris. Sidste år gik DRs Sprogpris til tv-vært Jakob Stegelmann fra ’Troldspejlet’.

Fakta - flere motiveringer fra priskomiteen:

  • ”’Monte Carlo’ på P3 har siden starten i 2012 været inde i en rivende udvikling. Det sproglige udtryk har fået stadig større bredde og variation, efterhånden som Bjerre og Falktoft har udviklet deres værtsroller til to komplementære størrelser med Esben i rollen som den dannede kender, mens Peter ofte galoperer ud ad mere lavkulturelle tangenter - som senest i hans ublu begejstring for Jean Claude van Damme og Mark Wahlbergs bodybuilderfilm. På den måde er de godt på vej til at blive et uadskilligt par som Keld og Dirch, Bertelsen og Brügger, Kim og Bildsøe.

  • ”En stor del af charmen ved ’Monte Carlo’ skyldes, at værterne træder så personligt i karakter i radioen. Sprogpriskomiteen værdsætter blandt andet, at Esben Bjerre og Peter Falktoft dialektmæssigt står ved deres rødder og har bevaret deres jyske tone. Og de giver jævnligt, hvad de selv betegner som et ”slice of life” fra deres egen hverdag, og risikerer dermed deres halve million lytteres kritik og afstandtagen, når de indtager upopulære eller halvelitære synspunkter – som for eksempel at tage afstand fra kunstige sødemidler i cola eller generelt at håne folk for at drikke for meget sodavand.”

  • ”Endelig har Bjerre og Falktofts personlige stil og sproglige overskud resulteret i udtryk og vendinger, som er blevet en del af dansk hverdagssprog netop nu. Har man hørt udtryk som ”Rolf er ren” eller ”kæmpevinger bagud”, eller hørt Christiansborg-personligheder omtalt som ”Trolex” og ”Helleviskeren”, stammer de alle fra ’Monte Carlo’s sprogunivers.” 

Facebook
Twitter