Et valgdøgn i DR: Kom med til DR’s valgcenter på Tønder Rådhus

Vi var med i det afgørende døgn i DR’s valgcenter i Tønder og på P4-redaktionen i Aabenraa. Mød folkene bag den massive valgdækning: Fra tekoen, der skulle trække 1,2 km kabler, til OB-vognen og radio-, tv- og resultatværter.

Johannes Langkilde og Camilla Rozenfeld er DR1-værtsparret i Tønder. (Foto: Lars Møller Hansen)

På rådhuset i Tønder er der tirsdag middag mere liv end på en almindelig hverdag. En del af rådhuset er omdannet til radiostudie for P4 Syd og tv-studie for DR1’s valgaften. Lige nu er DR-medarbejdere ved at gøre de sidste ting klar, så der kan sendes direkte radio og tv de næste mange timer fra det, der er et af DR’s syv valgcentre rundt om i landet.

Kristian Elvstrøm er vært på P4 Syds valgudsendelse, der begynder klokken 15 og tidligst slutter midnat, men som også kan strække sig til længere ud på natten. Bortset fra en aftensmadspause er Kristian Elvstrøm på hele vejen igennem.

- Det er det længste, jeg har stået som vært og skulle sende. Jeg er spændt på, om adrenalinen kan bære helt til klokken to, men hvis vi sender så længe, er det fordi, der er spænding om resultaterne og noget at tale om, så jeg tænker, det går, smiler han.

Med sig har han reportere ude i de otte kommuner, som P4 Syd dækker, og som han kan stille om til, når der er nyt om udfaldet i de enkelte kommuner.

- Vi har de seneste uger sendt debatter og dækket valgkampen tæt. Nu er det resultater, forhandlinger og borgmesterposter, det handler om. Det er en forløsning på noget, der har fyldt alt for os i tre uger, siger Kristian Elvstrøm.

Vært Kristian Elvstrøm er i gang med P4 Syds valgudsendelse tirsdag eftermiddag på Tønder Rådhus. (Foto: Lars Møller Hansen)

Har trukket 1,2 kilometer kabler

Når det gælder tv-studiet, har medarbejdere været i gang i flere dage med at bygge det op. For eksempel har teknisk koordinator Søren Kirk fra DR Aarhus brugt søndagen på at trække ikke mindre end 1,2 kilometer kabler fra rådhuset til et sted i byen, hvor der er en god fiberforbindelse.

- Jeg har gang i fem tromler a 300 meter kabel og har trukket kablerne på stier langs åens bred og under to broer. Det er ret usædvanligt med så stor afstand, men det var den nærmeste adgang til en fiberforbindelse i Tønder, så vi kan sende hjem til DR Byen, fortæller Søren Kirk.

Klokken 16.30 går DR1’s valgaften i gang, og i valgcentret i Tønder er Johannes Langkilde vært, mens Camilla Rozenfeld, chef på DR Trekanten, er resultatvært. Med sig har de livehold i Tønder, Esbjerg, Vejle, Sønderborg og Kolding.

- God fornøjelse alle sammen, siger Johannes Langkilde, lige før de går på.

- I lige måde, lyder det fra de andre omkring studiet.

Søren Kirk har trukket kabler gennem Tønder på stier langs åens bred og under to broer. (Foto: Lars Møller Hansen)

DR1 og P4 forener kræfterne

Værtsparrene i de syv valgcentre er sat sammen af en P4-medarbejder, der er ekspert i netop sin egen del af landet, og en af DR’s kendte tv-værter. En optimal kombination, mener de to værter i Tønder.

- Det er et virkelig godt setup, at man kobler os, der har lavet masser af tv, med de folk i huset, som ved mest om de pågældende kommuner. Camilla går til opgaven med stor arbejdsiver og er meget målbevidst. Det er en fornøjelse. Og så arbejder jeg bedst, når jeg arbejder i hold. Vi står her som ansigter udadtil, men bagved står en faktor 20 eller nogle gange 50 af kolleger. Vi har langt flere kapaciteter, end folk måske er vidende om i det daglige – det viser vi i aften, siger Johannes Langkilde.

- Alle er interesseret i at give den bedste valgaften nogensinde. Fra min stol føler jeg mig i trygge hænder med Johannes ved min side. Han er meget professionel, rolig og har styr på tingene, siger Camilla Rozenfeld.

Johannes Langkilde og Camilla Rozenfeld er i gang med udsendelsen. (Foto: Lars Møller Hansen)

DR1 sender fra valgcentrene til klokken 02.30, og de to værter ser frem til de mange timers live-tv.

- Kommunalvalget adskiller sig fra folketingsvalg ved, at det er ultranært. Der er meget mere fokus på det, der betyder noget i dagligdagen – de helt nære ting som skoler, dagpleje og ældreomsorg. Vi har et særligt ansvar for at formidle det, og det er interessant som journalist at formidle det, fortæller Johannes Langkilde.

- En stemme ved kommunalvalget betyder noget for ens hverdag næste dag. Jeg er vild med, at vi har 98 gange drama i aften, og vi skal formidle dramaerne fra Syd- og Sønderjylland. Og så har vi kollegerne fra P4 Syd, der sender lige bag os. Det giver virkelig god mening, siger Camilla Rozenfeld.

  • Redaktør Morten Clausen og producer Kim Nørgaard i OB-vognen ved Tønder Rådhus. Herfra styrer de, hvad der skal fra valgcentret til hovedafviklingen i DR Byen. (Foto: Lars Møller Hansen)
  • I OB-vognen sidder også teko Søren Kirk og CCU Michael Møller (forrest). Sidstnævnte sørger for, at billederne på de fem kameraer i valgcentret er pæne og ensartede. (Foto: Lars Møller Hansen)
  • OB-vognen er den mobile afviklingskontrol for holdet i Tønder. (Foto: Lars Møller Hansen)
1 / 3

Krankamera på overarbejde

I løbet af aftenen går Johannes Langkilde forbi P4-studiet og taler med vært Kristian Elvstrøm, så seerne får et indblik i, hvad der sker på P4. Og da klokken nærmer sig 01.30, og Kristian Elvstrøm fortsat sender, kalder han Camilla Rozenfeld over, så hun kan give P4-lytterne en opdatering på valgsituationen i DR Trekantens sendeområde.

DR har fem kameraer i valgcentret – et af dem er på en kran, som Kurt Rasmussen styrer med et joystick.

- Jeg skal have kameraet til at lave den flyvende effekt. Det handler om at sikre den rette kombination af glidende bevægelse og at panorere og tilte kameraet. Jeg skal finde den rette rytme. Det emne, jeg fokuserer på, må ikke sejle fra den ene side til den anden. Og skal det være skarpt, når jeg kommer udefra og går ind på noget nært. Der er mange parametre, der skal spille, forklarer Kurt Rasmussen fra DR Aarhus.

Kurt Rasmussen har kørt krankamera i mere end 20 år. (Foto: Lars Møller Hansen)

I løbet af aftenen fyldes rådhuset med politikere, deres familier og borgere, der vil opleve valgaftenen på tætteste hold. Snakken går, og stemningen er god, men lidt efter klokken 22 kan man høre en knappenål falde til jorden. Her bliver resultatet af valget i Tønder Kommune læst op af den siddende borgmester.

Et par timer senere vender han tilbage. DR1 stiller om til valgcentret i Tønder i håb om, at Johannes Langkilde og Camilla Rozenfeld kan præsentere en borgmester direkte til seerne. Men det er kandidaternes personlige stemmetal, der bliver annonceret. Borgmesterkabalen er endnu ikke faldet på plads.

Valgcentret på Tønder Rådhus med P4 Syd-studiet og DR1-studiet. (Foto: Lars Møller Hansen)

Fra nattedrama til morgenforløsning

Faktisk trækker det ud med at lande konstitueringsaftaler i de syd- og sønderjyske kommuner. Da Kristian Elvstrøm siger godnat til lytterne på P4 Syd klokken 02.30, er der kun fundet én ud af otte borgmestre i Syd. Liveudsendelserne på P4 Syd og DR1 fra valgcentret i Tønder er slut, men med de mange ubekendte venter en spændende valgmorgen på P4 Syd.

Værterne Anne Kathrine Stengaard og Stefan Jørgensen møder ind på redaktionen i Aabenraa klokken fire – en time tidligere end normalt – for at følge nattens forhandlinger til dørs i P4 Syd Morgen fra klokken 6 til 10.

- Det er fantastisk at møde ind klokken fire, og der sidder kolleger, som har arbejdet hele natten for at skabe et overblik over udviklingen. Det er en helt sindssyg morgen, hvor vi har skullet tage mange ting ind – der er virkelig sket en stor udskiftning i vores område. Flere steder er det blevet mere spændende, end man havde regnet med, fortæller Anne Kathrine Stengaard.

- Da vi går på, er den sidste borgmester ikke på plads endnu. Da det sker, er vi de første til at levere det til folk. Sådan en morgen mærker man, at man leverer public service. Det er et kæmpe privilegium at være med til. Det er en ekstraordinær holdindsat, og vi står på skuldrene af mange kolleger, når vi står i studiet, siger Stefan Jørgensen.

Vært Anne Kathrine Stengaard er i gang med udsendelsen på P4 Syd onsdag morgen. (Foto: Lars Møller Hansen)

Står på skuldrene af massiv dækning

De to værter glæder sig over, at de kan være med til at forløse flere ugers valgdækning denne onsdag morgen.

- Vi har de seneste uger klædt folk på til valget. Nu får Tønder en borgmester fra Slesvigsk Parti. Vi har fortalt, at det kunne ske. De ting, vi har brugt en hel valgkamp på at gøre lytterne klogere på, bliver nu i visse tilfælde udfaldet af valgnatten, siger Stefan Jørgensen.

- Den her morgen står på skuldrene af tre ugers massiv valgdækning, siger Anne Kathrine Stengaard.

Efter de fire timers morgenradio er de to værter på igen klokken 12.15-13 i en ekstra valgudsendelse på P4 Syd. I slutningen af udsendelsen kommer Kristian Elvstrøm i studiet. Han er klar med P4 Syd Eftermiddag om et par timer, og nu teaser han for, hvad det skal handle om her et døgn efter, han gik på i valgcentret på Tønder Rådhus tirsdag eftermiddag.

Et valgdøgn i DR er gået, men dækningen af kommunal- og regionalvalgene er langt fra slut.

  • Vært Stefan Jørgensen i studiet i Aabenraa onsdag morgen. (Foto: Lars Møller Hansen)
  • Holdet bag P4 Syd Morgen dagen efter valget. (Foto: Lars Møller Hansen)
1 / 2
FacebookTwitter