(Foto: © Sune Fritzen)

Familie, venner og 'Matador'-elskere var med til at mindes Lise Nørgaard - live fra Korsbæk

Korsbæk på Bakken, der ellers holder lukket for vinteren, summede af liv, da DR fredag sendte mindeprogram for Lise Nørgaard fra 'Matador'-universet i Klampenborg. Johannes Langkilde og Cecilie Nielsen var værter.

 • Det var velkendte steder fra Lise Nørgaards univers, som fredag aften dannede rammen om DR's mindeprogram om forfatteren og journalisten, der døde nytårsdag i en alder af 105 år. DR-værterne Johannes Langkilde og Cecilie Nielsen sendte live fra Korsbæk på Bakken i Klampenborg. Den fiktive by fra 'Matador', som Lise Nørgaard var hovedforfatter på, blev i 2015 skabt i den virkelige verden af teltholderen Torben ’Træsko’ Pedersen i samarbejde med DR og Lise Nørgaard selv. (Foto: © Sune Fritzen)
  1 / 11
 • Johannes Langkilde, der til daglig blandt andet er vært på TV Avisen, og Cecilie Nielsen, der er historiker og blandt andet er vært på podcasten 'Meget mere Matador' sendte fra de forskellige lokationer i Korsbæk på Bakken - blandt andet her fra restaurant Postgaarden, hvor familie, venner og 'Matador'-elskere var forsamlet og øste af deres minder om Lise Nørgaard. På scenen i baggrunden ses pianisten Katrine Gislinge og årets P2-kunstner, folkemusikgruppen Dreamers' Circus, som i fællesskab fremførte den velkendte titelmelodi fra 'Matador'. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
  2 / 11
 • Én af de medvirkende var skuespiller og tidligere teaterdirektør Malene Schwartz. Hendes rolle som Maude Varnæs gjorde hende endnu mere kendt, end hun var i forvejen, og mange går stadig rundt og siger 'Jeg går op' eller 'Jeg går i seng', som Maude jævnligt sagde og gjorde i serien. Malene Schwartz' nu afdøde mand, Paul Hammerich, var tillige episodeforfatter på 'Matador'. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
  3 / 11
 • Én af de sidste, der mødte Lise Nørgaard i live - og også nåede det nytårsdag 2023, var journalisten og tidligere TV-Avisen-vært Lone Kühlmann. De to boede meget tæt på hinanden og mødtes jævnligt i årtier. (Foto: © Sune Fritzen)
  4 / 11
 • Kurt Ravn, der for alvor fik sit gennembrud i 'Matador' som 'Røde' Lauritz Jensen, bød blandt andet på 'Visen om de tre små musikanter', som han også giver i 'Matador'. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
  5 / 11
 • I Varnæs' stuer i Korsbæk på Bakken talte Johannes Langkilde med flere om, hvordan de huskede Lise Nørgaard, Her er det fra venstre Lise Nørgaards barnebarn Camilla Hjælmhof, tidligere forlægger Johannes Riis fra Gyldendal, hvor Lise Nørgaard udgav sine bøger, DR-vært Johannes Langkilde, journalist og ven af Lise Nørgaard, Lone Kühlmann samt forfatteren og journalisten Jacob Wendt Jensen, som blandt andet har skrevet en biografi om Lise Nørgaard og en stor bog om TV-serien 'Matador'. (Foto: © Sune Fritzen)
  6 / 11
 • I programmet medvirkede også en stribe Matador-elskere - blandt andet for at fortælle rørende anekdoter og diskutere Lise Nørgaards mange skarpe, sjove og vilde udtalelser gennem tiden. Her er det journalist og vært Tony Scott fra Radio4, komiker og 'Matador'-storfan Anne Bakland, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, der har set 'Matador' over en snes gange samt Janus Madsen fra sitet Matadoronline.dk, som drøfte, hvad der har været centrale udtalelser og mindeværdige citater fra Lise Nørgaard og 'Matador'. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
  7 / 11
 • De mest centrale citater fra Lise Nørgaard og 'Matador' blev samlet på en mindeplade, som Lise Nørgaards barnebarn Camilla Hjælmhof og oldebarn Alexander Flindt Hjælmhof hang op i Korsbæk på Bakken i udsendelsen. Alexander lagde i udsendelsen ikke skjul på, hvor meget han elskede sin oldemor: – Hun var den bedste oldemor, jeg overhovedet kunne ønske mig. Hendes sunde og positive tilgang til livet - og hendes skarpe holdning og kvikke bemærkninger. Alt på øverste etage fungerede tiptop. Når jeg besøgte hende, var det Nyheder, Deadline eller Debatten, der kørte på tv med volumen på 500. Jeg vil mindes hende for hendes omsorg og oprigtige interesse i mig og de andre oldebørn. Vores velvære og trivsel betød meget for hende. Jeg mindes hende for en masse, men jeg kommer også til at savne hende for en masse. Vi kommer til at savne hende, sagde han. Mindetavlen vil kunne ses af alle, når Korsbæk på Bakken åbner igen den 31. marts. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
  8 / 11
 • Trio con Brio Copenhagen, der består af søstrene Soo-Jin Hong og Soo-Kyung Hong, som begge spiller i DR Symfoniorkestret, samt Soo-Kyungs mand, Jens Elvekjær, bød i mindeprogrammet på Brahms’ klavertrio opus 8, Scherzo-satsen fra 'Matador'-episoden 'Den 11. time'. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
  9 / 11
 • Programmet 'Til minde om Lise Nørgaard - live fra Korsbæk' kan selvfølgelig ses på DRTV. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
  10 / 11
 • Udover 'Matador' var Lise Nørgaard også med til at skrive dramaserier som 'Huset på Christianshavn', 'Mor er major' og 'Én stor familie' til DR. På DRTV kan du også se en ny dokumentar 'Lise Nørgaard: Ikke kun en pige', og når Lise Nørgaard bliver bisat lørdag den 14. januar bliver bisat fra Sankt Pauls Kirke i København, bliver der mulighed for at følge den fra klokken 12.15 på DR1 og DRTV. Sognepræst Kathrine Lilleør forestår bisættelsen, som familien har ønsket, at så mange som muligt kan deltage i. Inden bisættelsen kan du møde en række af de mennesker, som Lise Nørgaard var tæt på gennem et langt liv, og det bliver Stephanie Surrugue, Sofie Østergaard, Cecilie Nielsen og Adrian Hughes, der tager seerne igennem dagen. (Foto: © Ulla Voigt)
  11 / 11