Fans har skrevet speciale om TV-julekalenderen - se resultatet her

Tidsskriftet Kosmorama har udgivet en ny, såkaldt single om den danske TV-julekalender, og hvordan den har udviklet sig gennem årene. Du kan se den her.

’Vinterbyøster’ hed julekalenderen i 1973 i DR. Den og andre dukkejulekalendere er blandt andet i fokus i det nye værk og julekalendere. (© DR)

Nogle var vilde med Magnus Tagmus’ sang i tagrendetoget. Andre var helt pjattede med Poul og Nulles alternative kuglekamera, med Prinsesse Miamaja eller med Pyrus’ ungnisseløjer i Rigsarkivet.

Nu er der kommet mere massiv forskning og historiefortælling på gaden om den danske TV-julekalender, som har eksisteret siden 1962, hvor DR havde premiere på ’Historier fra hele verden’, der var den første af slagsen.

Tidsskriftet for filmforskning og filmkultur, Kosmorama, som bliver udgivet af Det Danske Filminstitut har netop udgivet en såkaldt ”single” om den danske TV-julekalender. Forfatterne bag er cand.mag. i dansk og historie Mathilde Kallehauge og cand.mag. i dansk og mediefag Pernille Dahl Overgaard, der begge er uddannet fra Aalborg Universitet.

Skrev om julekalender som speciale

Matilde Kallehauge og Pernille Dahl Overgaard er julekalenderfans i så høj grad, at de bare måtte skrive speciale om danske tv-julekalendere. Singlen 'Dansk tv-julekalender til tiden – fra dukker til dramaer' er en bearbejdet udgave af specialet med samme titel fra Dansk på AAU, foråret 2018.

I rapporten om TV-julekalenderen, som de har lavet, og som du kan se nedenfor, har de udforsket TV-julekalenderens årlige færd fra start til slut – lige fra den i starten var noget, DR sendte, til det blev noget, TV 2 også sendte, og til i dag, hvor der er endnu flere af slagsen.

De ser for eksempel både på de første julekalendere, på dukkejulekalendere, julekalendere uden jul, fjollede voksennisser og meget mere.

I alt er det 70 sider om TV-julekalendere i singlen, og du kan fordybe dig i den her.

Facebook
Twitter