Farvel til DR efter 47 år med musik i

Producent Ivar Munk trådte ind ad Radiohusets svingdør som 21-årig i 1970. 47 år senere siger han på lørdag farvel til DR ved koncerten ’Sange fra en ø’ med DR Vokalensemblet.

Efter at have været involveret i omkring 1000 programmer og 140 cd-udgivelser i DR-regi og i udlandet, er det blevet tid til, at Ivar Munk skal ud af DR-døren for sidste gang. Han er producent på sin sidste koncert lørdag. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Selv om Ivar Munk har været producent i DR på hundredvis af produktioner, bliver det alligevel ganske særligt, når han lørdag sidst på eftermiddagen er producent for DR VokalEnsemblets koncert ’Sange fra en ø’ i Den Sorte Diamant i København.

For efter at have været involveret i omkring 1000 programmer og 140 cd-udgivelser i DR-regi og i udlandet, er det blevet tid til, at Ivar Munk skal ud af DR-døren for sidste gang – 47 år efter, at han kom ind ad Radiohusets svingdør på Frederiksberg i 1970.

Som 68-årig har han valgt at gå på pension. Dermed er det slut med at have ansvaret for, hvad der kommer ud i radioen til lytterne fra DRs koncerter.

(Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

”Da jeg startede i 1970, var det faktisk som sangerassistent i Radiokoret, hvor jeg senere var fastansat fra 1979 til 1997. Men allerede fra 1981 begyndte jeg at få opgaver som producent og producer. I dag kan man uddanne sig på konservatoriet som tonemester, hvilket er en omfattende uddannelse, men det var det ikke dengang,” forklarer Ivar Munk.

Når man beder ham forklare, hvad en producent mere præcist laver, nævner han en ”executive producer” fra en film, som noget af det, der kommer nærmest hans funktion.

”Det er mig, der har snor i økonomien og driver processen med at føre den kunstneriske idé ud i livet, engagere dirigenter og solister og planlægge prøverne,” forklarer Ivar Munk, der husker, at han som nyansat spurgte, om der ikke fandtes en arbejdsbeskrivelse.

”Det ender alligevel alt sammen på dit bord,” lød beskeden – og så bad han ikke mere om det.

Det var helt klart musikken, der fik Ivar Munk til at søge mod DR, da han var 21 somre. Allerede som 10-årig var han begyndt at synge i Københavns Drengekor, og det var klart en verden, der trak i ham.

Dirigentdrømme

”Men der er kun få, der kan leve af at synge i kor. Jeg havde nok snarere håbet, at jeg kunne blive dirigent,” siger Ivar Munk - der ikke kan spille et partitur, men godt kan læse det.

Han endte med at få en konservatorieuddannelse i sang og har så ellers lært en masse ved at have hænderne nede i musikken i årevis i DR.

”Jeg kan da godt selv være overrasket over, at jeg kom som 21-årig, blev så længe og går igen som 68-årig. Men drivkraften har hele tiden været at sørge for, at koncerterne blev optimale, at korene blev bedre og bedre, fik de bedste dirigenter og mestrede en bestemt klang og et specialiseret repertoire,” siger Ivar Munk.

Var i Holland i seks år

Undervejs har Ivar Munk nu også været lidt ude, om man så må sige. Fra 1997 til 2003 stod Ivar Munk i spidsen for Nederlands Kamerkoor i Amsterdam – et kor, som især synger uden orkesterledsagelse, og hvis enorme repertoire omfattede for eksempel musik fra langt før 1550 og komponister fra kormæssigt eksotiske kulturer i for eksempel Asien og Syd- og Mellemamerika.

”Det laver vi stort set aldrig i DR Vokalensemblet og DR Koncertkoret, så på den måde kan man sige, at jeg fik nye erfaringer med hjem, og jeg er glad for, at jeg gjorde det, og at jeg fik øjnene op for, hvor skarp, konkurrencen er også internationalt - både inden for koncertkor, kammerkor og operakor,” siger Ivar Munk.

I princippet er hans job som producent i dag ikke så forskelligt, fra han startede. Og så alligevel:

”Arbejdet er blevet professionaliseret meget med årene i DR. Aktiviteterne og koncerterne er blevet flere, og korene indgår på en helt anden måde i huset end før,” siger Ivar Munk, der er særligt glad for at have været med inde over arbejdet med at professionalisere korene, så Radiokammerkoret og Radiokoret blev ændret til DR Vokalensemblet og DR Koncertkoret for 10 år siden.

Selv om der i sin tid var megen palaver, om det var rigtigt at gøre det, mener han, at resultatet er blevet kor af høj klasse, som han med stor fornøjelse har arbejdet med.

350-400 på scenen

Nogle af de mere spektakulære koroplevelser har Ivar Munk for eksempel også haft de tre gange, hvor DR har givet sig i kast med Mahlers 8. Her har Ivar Munk været med alle gange – første gang som sanger, og siden hen som producenten og produceren, der skulle sørge for at holde styr på ikke færre end 350-400 medvirkende på scenen til koncert og cd-indspilning.

”Det kan godt være, det lyder uoverskueligt. Men systemerne fungerer her i huset, så hvis der er noget, jeg overser, er der altid nogen fra det berørte område, som spørger til, hvorfor vi bryder proceduren. Så kommer vi tilbage på sporet,” smiler Ivar Munk, der fortæller, at han er godt tilfreds med, at det er ’Sange fra en ø’ med DR Vokalensemblet, som nu bliver hans sidste koncert som producent. Her er der værker af Henze, Ligeti og Luigi Nono.

”Det er en koncert med nogle af de største komponister i det 20.århundrede, ja, helt op i dette årti. Det er et markant program, og jeg tænkte, at det ville være et flot punktum,” siger Ivar Munk.

Et punktum for det musikalske liv skal der nu bestemt ikke sættes endnu, selv om æraen i DR er ved at være slut.

”Jeg forestiller mig, at jeg får mere tid til hobbies som historie og litteratur, men selvfølgelig skal jeg i den kommende tid også ud at opleve ballet, koncerter og musik uden for DR. Det har der ikke været så meget tid til, mens jeg har arbejdet, og det glæder jeg mig meget til at få,” siger Ivar Munk.

Ivar Munks afskedskoncert som producent kan høres på P2 mandag den 1. maj klokken 19.20 som ’P2 Koncerten’.

Facebook
Twitter