Film om Per Kirkebys kamp får verdenspremiere i DR Koncerthuset

Den nye danske film 'Mand Falder' om kunstneren Per Kirkeby bliver åbningsfilm på CPH:DOX 2015 ved en gallaaften i Koncertsalen den 3. november.

Den kendte maler Per Kirkeby (til venstre) måtte stoppe med at male, efter han havde et alvorligt fald. Her ses han blandt andet sammen med Minik Rosing, som også medvirker ved premieren. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Den nye danske film 'Mand Falder' om kunstneren Per Kirkeby bliver åbningsfilm på festivalen CPH:DOX 2015 ved en gallaaften i Koncertsalen den 3. november, der også byder på blandt andre Tal R og et audiovisuelt show med Snöleoparden og Dark Matters.

DR Koncerthuset danner rammen for årets festival-åbningsgalla, som er en slags hyldest til Per Kirkeby.

Festivaldirektør Tine Fischer vil sammen med direktør for Louisiana, Poul Erik Tøjner byde velkommen til en aften med verdenspremiere på Anne Wivels nye film 'Mand Falder'. Efter filmen vil Per Kirkebys kolleger, geolog Minik Rossing og kunster Tal R, tale sammen om deres særlige relation til Kirkeby.

Aftenen fortolkes og præsenteres i rammerne af et særligt kommissioneret audiovisuelt show, komponeret af den danske musiker Snöleoparden og design- og kunstnerkollektivet Dark Matters.

Om Mand falder:

Hvad sker der, når en verdenskunstner pludselig mister sine naturgivne evner, når han ikke længere kan skelne farvernes nuancer og lærredets kanter?

Filminstruktøren Anne R. Wivel har fulgt sin ven, maleren Per Kirkeby på nært hold, efter at han faldt ned ad en trappe og slog hovedet. Han havde tidligere overvundet følgerne af en hjerneblødning og to blodpropper, men faldet på trappen for to år siden resulterede i en hjerneskade, der forhindrer ham i at arbejde. Han har ikke bare mistet sin førlighed, men også evnen til at føre de store penselstrøg og det velkendte hug, som har gjort Per Kirkeby til en af vor tids største kunstnere.

Som i et intenst drama følger filmen Per Kirkeby, i sin kamp for at vende tilbage, trods det at han stadig erkender sine manglende fremskridt. For ham synes der at være lang vej tilbage, for kunsten er jo ikke blot et spørgsmål om at kunne male noget kønt og vellykket, det væsentlige ligger i overskridelsen af den gode smag. I filmen møder vi foruden kunstneren, hans hustru, venner og samarbejdspartnere, men filmens absolutte hovedperson er Per Kirkeby i et usædvanligt åbent møde med filminstruktøren Anne Wivel og hendes kamera. Alt - fra hverdagens genoptræning til følelsesladede indsigter - lægges nøgternt frem.

Igennem årtier har filminstruktøren Anne Wivel kendt Per Kirkeby, men da han for et par år siden kontaktede hende og bad hende komme med sit kamera, havde hun ingen idé om, at dette skulle udvikle sig til en film. For Anne Wivel var det næsten som en fortsættelse af sin tidligere film, den anmelderroste film 'Svend' om ægtemanden og politikeren Svend Auken.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk