Fire procent af vores tv-sening foregår i andres stuer

Vores TV-forbrug, når vi har gæster er meget stabilt, fremgår det af tal, som DR Medieforskning har kigget nærmere på.

Dronningens nytårstale er den udsendelse, vi ser allermest sammen med gæster. Her er talen fra 2016. (Foto: Framegrab.)

Selv om vores tv-forbrug har ændret sig en del, siden Kantar Gallup begyndte at registrere vores tv-vaner i 1992, er der en ting, der ikke er væsentligt lavet om på. Det er, hvor meget fjernsynet er tændt, når vi har gæster.

I 2017 stod gæster for cirka fire procent af den samlede tv-sening i Danmark, og gæsteseningen har ligget stabilt mellem fire og seks procent i hele perioden fra 1992 til nu. Kantar Gallup ved, hvornår vi ser fjernsyn ”på udebane”, fordi de udvalgte danskere - der hver dag registrerer deres tv-vaner, så analysevirksomheden kan regne på dem - også skal checke gæster ind, hvis de kigger med.

”Det er helt tydeligt, at det er i weekenderne, at gæsteseningen er høj – og især lørdage, ser vi fjernsyn sammen med gæster. Gæsteseningen topper nytårsaften, men lige efter følger juleaften og lillejuleaften,” forklarer medieforsker Henrik Gregor Knudsen fra DR Medieforskning, der har set nærmere på tallene.

Dronningen bliver set med gæster

Den ultimative publikumssamler er Dronningens nytårstale den 31. december – lige før nytårsmenûen skal indtages. Her har mange – måske ikke overraskende – stuen fuld af gæster.

”Ellers er det især de store sportsbegivenheder som for eksempel fodbold-VM og de store underholdningsshows, vi ser med vores gæster. Det er ikke mindst programmer som X Factor, Eurovision Song Contest og MGP, der får os til enten at invitere gæster eller til at tænde fjernsynet spontant, når de er der,” forklarer Henrik Gregor Knudsen.

Han tilføjer, at også børnefjernsyn er noget, der i særlig grad bliver set sammen med gæster.

”Både Ramasjang og Ultra har en relativ høj andel af gæstesening – nemlig 10 procent. Det viser, at legekammerater og venner også samles om nogle af tilbuddene her, når de mødes,” siger Henrik Gregor Knudsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk