Flere børn kan søge om at komme med i DR’s kor i år

Frem til den 10. april kan børn og unge søger om at komme til optagelsesprøve i DR Korskolen. I år er der også åbent for børn, der skal starte i 1. og 2. klasse i år. Det har der ikke været tidligere.

DR Juniorkoret holder også optagelsesprøve. Her er koret, som det ser ud i dag. (Foto: © Per Morten Abrahamsen, Per Morten Abrahamsen)

Børn og unge, der gerne vil synge i DR Spirekoret, DR Børnekoret eller DR Juniorkoret, kan frem til den 10. april tilmelde sig årets optagelsesprøver. Og i 2023 har flere end tidligere år mulighed for at tilmelde sig optagelsesprøverne, som kommer til at foregå i DR Byen i maj og juni.

Normalt kan man kun søge optagelse i DR Spirekoret, der er for de 5-8-årige, i dét år, man skal starte i 0. klasse. Men i år optager DR undtagelsesvist også sangere, der skal begynde i 1. eller 2. klasse efter sommerferien.

- Der er flere årsager til, at vi nu også tager imod tilmeldinger fra børn, der skal starte i 1. og 2. klasse. I de foregående år med corona har vi kunnet mærke, at færre har meldt sig, ligesom det har været mere besværligt at holde optagelsesprøverne i tider med forsamlingsforbud og særlige coronaregler for korsang. Derfor har vi ikke så mange børn på hver årgang som tidligere, forklarer Susanne Wendt, der er korleder for DR Korskolen og dirigent for DR Børnekoret og DR Juniorkoret.

DR Korskolen er den samlede betegnelse for DR Spirekoret, DR Børnekoret og DR Juniorkoret, hvor omtrent 200 børn og unge fra 0.-9. klasse synger. Korskolen har siden 2001 dannet en musikalsk fødekæde af kor - lige fra tidlig skolealder og op til de unge sangere i DR Pigekoret.

- Vi giver flere muligheden, fordi der også er børn, som efter 0. klasse finder ud af, at de gerne vil synge i kor. Der har for eksempel været mere fokus på fællessang i coronatiden, og det er min oplevelse, at det har inspireret flere. De skal også have muligheden for at melde sig, siger Susanne Wendt.

Hvert kor i DR Korskolen øver typisk en gang om ugen, ligesom der kan være koncerter i nogle weekender. For eksempel medvirker et eller flere af korene typisk i DR Pigekorets julekoncerter, i ’Fællessang’ på DR1, ’Jul i Ramasjang’-koncerter store DR-produktioner i øvrigt, børne- og musikgudstjenester i Holmens Kirke i København og album-indspilninger. DR Juniorkoret får også hørelæreundervisning på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, ligesom både DR Børnekoret og DR Juniorkoret også er på korcamp.

Kan søge flere gange

- Der er ikke et helt bestemt antal medlemmer i hvert af korene – men vi siger cirka 60 i hver, og specielt i DR Juniorkoret er der lige nu lidt få, forklarer Rikke Steen, der er produktionskoordinator i DR’s kor og orkestre.

Hvor medlemmerne i DR Spirekoret, som har Clara Smedegaard som dirigent, alle starter som nye i DR Korskolen, kan ansøgerne i DR Børnekoret og DR Juniorkoret både komme udefra eller have sunget i et andet af DR Korskolens kor tidligere.

- Alle skal til den samme optagelsesprøve, og man kan også søge igen, hvis man fik nej første gang. Det kan jo være, man har gjort fået mere træning i mellemtiden, siger Rikke Steen.

Som en del af optagelsesproceduren skal alle ansøgere uploade en lydoptagelse af en sang – for eksempel skal ansøgere til DR Spirekoret synge et eller to vers af ’Jeg ved en lærkerede’. På baggrund af de lydoptagelser, som DR skal have senest 2. påskedag, den 10. april, bliver børn udvalgt til at komme til optagelsesprøve i DR Byen.

- Det er et sjovt fællesskab, børnene kommer ind i, hvor de både får nye venner og musikalsk uddannelse. Det er i høj grad indlæring gennem leg, forklarer Rikke Steen.

Ventelister droppet

Tidligere kunne børn blive skrevet op på ventelister til DR Korskolen, men det har DR nu droppet.

- Nogle forældre skrev deres børn op ved fødslen, og når børnene så skulle til at gå i 0. klasse, brugte vi nogle gange lang tid på at finde dem, fordi forældrene måske havde fået ny mail eller nyt telefonnummer. Det blev for besværligt, og i dag kan alle komme i betragtning. Det er det mest fair, og vi håber, at mange har lyst til at melde sig i den kommende tid, siger Susanne Wendt fra DR Korskolen.

DR Spirekoret som det ser ud lige nu. I år kan både børn, der skal gå i 0., 1. og 2. klasse efter sommerferien søge om optagelse. (Foto: © Per Morten Abrahamsen)