Flora Ghosh fik den første Tine Bryld-pris

41 år efter at Tine Bryld sendte sin første DR-udsendelse blev Danmarks nye socialpris mandag uddelt i Koncerthuset.

  • Statuetten, som Flora Ghosh modtog af Helle Degn, er lavet af multikunstneren Leif Sylvester, der også var til stede ved prisoverrækkelsen. (Foto: Kirsten Ellebæk © Type 1)
  • Den nuværende ’Tværs’-vært Emil Nørlund var også vært for prisuddelingen i Koncerthusets foyer. Foto: Victor Achen. (Foto: Victor Achen © Type 1)
  • Flora Ghosh fik prisen overrakt af tidligere minister Helle Degn, der er formanden for foreningen bag Tine Bryld Prisen. (Foto: Kirsten Ellebæk © Type 1)
  • Christian Hjelm sang Tværs’ afslutningsmelodi, da prisfesten sluttede, nøjagtig som han gør hver søndag på P3 ved 22-tiden. (Foto: Victor Achen © Type 1)
  • Tine Brylds mangeårige ven og afløser i æteren, Ida Koch, talte om Tine Bryld og mente, hun lyttede med fra en råhvid hjørnesofa i himlen. (Foto: Kirsten Ellebæk © Type 1)
  • Unge fra Betty Nansen Teatrets ungescene medvirkede i et nummer fra det stykke, der blev opført på Frederiksberg-teatret sidste år, da ’Tværs’ fyldte 40 år. (Foto: Victor Achen © Type 1)
  • Flora Ghosh fik den første Tine Bryld Prisen på 50.000 kroner for sit arbejde gennem LivaRehab blandt mennesker med prostitutionsskader og seksuelt misbrugte. (Foto: Kirsten Ellebæk © Type 1)
1 / 7

Præcis 41 år efter at Tine Bryld gav sit første råd i DRs ’Tværs’, og præcis to et halvt år efter at hun døde i 2011, blev den første Tine Bryld Prisen til minde om hende mandag eftermiddag uddelt i Koncerthusets foyer.

Den første modtager blev socialrådgiver og centerchef Flora Ghosh og LivaRehab i København, som arbejder med behandling og rehabilitering af hovedsageligt mennesker med prostitutionsskader, seksuelt misbrugte og marginaliserede kvinder.

Tine Bryld Prisen er blevet til i et samarbejde mellem Foreningen for Tine Bryld Prisen, Plan B, DRs ’Tværs’ og Trygfonden, og tanken er at hædre en person, der har gjort en særlig indsats for socialt udsatte og marginaliserede mennesker eller grupper i Danmark.

Flora Ghosh modtog personligt 50.000 kroner og en særlige Tine Bryld Prisen-statuette skabt af Leif Sylvester. Samtidig fik Liva Rehab en halv million kroner – øremærket et forebyggelsesprojekt for unge, hvor der er fokus på såkaldt "grå prostitution", hvor unge får betaling for seksuelle ydelser i form af gaver, tøj og tjenester.

Flugter helt med Tine Brylds ånd

Flora Ghosh er selv vokset op med seksuelle overgreb, krig og svigt som barn i Bangladesh, hvor hun oprindeligt er fra. Hun kom til Danmark som 25-årig – og som mange andre har hun selv lyttet til ’Tværs’ og Tine Brylds mange råd.

Det var tidligere minister og kommissær og nu formand for Foreningen for Tine Bryld Prisen, Helle Degn, som gav Flora Ghosh ord med på vejen i Koncerthuset:

"Din enestående indsats flugter helt med Tine Brylds ånd. Vi ser Flora Ghosh som en rollemodel – med sin særegne historie, en ildsjæl, engageret og socialt indigneret, hvilket hun formår at omsætte positivt til et vigtigt bidrag for udsatte kvinder," sagde hun.

Det var radiovært Emil Nørlund fra ’Tværs’ på P3, som var vært for prisuddelingen, hvor både Tine Brylds familie og op imod 150 gæster var mødt op.

Ikke alene om at have det skidt

Det hele blev indledt med tre minutters råd fra Tine Bryld, som de har lydt i æteren gennem 36 år, og bagefter talte psykologen Ida Koch – der gennem mange år var veninde med Tine Bryld og også hendes afløser på ’Tværs’. Hun beskrev levende, hvordan millioner af unge har ligget på teenageværelset og erfaret, at de ikke var alene om at have det skidt.

"Ensomheden formørkede mange samtaler. Ofte var Tine den første, de unge fortalte om deres problemer. Det her er en pris til næste generation af socialarbejdere – dem, der gør noget ligesom Tine. Jeg er sikker på, at hun sidder deroppe i sin råhvide hjørnesofa med hvidvin skænket op og følger med i dag," sagde Ida Koch.

Nøjagtig ligesom ’Tværs’-udsendelserne søndage mellem klokken 21.00 og 22.00, sluttede prisoverrækkelsen i Koncerthuset også med programmets afslutningsmelodi. Sangeren Christian Hjelm sang ’Sidste bid’, mens Tine Bryld kiggede med fra de store fotostater på scenen og brochurerne med hendes billede på.

Det var bare det, jeg ville sige. Hej.

FacebookTwitter