’Født på grænsen til livet’ på DR2

14. december kl. 20.00 på DR2: 200 børn bliver hvert år født så meget før tid, at det er usikkert, om de overlever. En ny DR2-dokumentar følger fire børn, der alle er født i den 24. graviditetsuge.

Hvert år bliver næsten 4000 børn født for tidligt. En del af dem så mange måneder før tid, at det er usikkert, om de overlever. I dag forsøger lægerne at redde børn, der vejer helt ned til 500 gram. Men spørgsmålet er, om det altid er det værd (Foto: NA © Type 2)

Hvert år bliver næsten 4000 børn født for tidligt – omkring 200 af dem bliver født så mange måneder før tid, at det er usikkert om de overlever. I en ny dokumentar følger DR2 i løbet af et år fire børn, der alle er født i den 24. graviditetsuge og som kæmper med konsekvenserne af at være født alt for tidligt. Men skal lægerne behandle børn, der er født så meget før tid - bare fordi det er muligt? Det er et af de spørgsmål, dokumentaren lægger op til.

I dag forsøger lægerne at redde børn, der vejer ned til 500 gram og udviklingen går i retning af, at lægerne fremover kan få endnu mindre børn til at overleve. Der er ingen fast grænse for, hvor små børn hospitalerne må behandle. Det er op til den enkelte læge at vurdere. Men hvis børnene overlever risikerer de at skulle leve hele livet med alvorlige handicap som spastiske lammelser, hjerneskader og spiseproblemer – et liv som man kan diskutere om det er værdigt at leve.

Forskellige steder i livet

Dokumentaren ”Født på grænsen til livet” følger fire børn, der er født for tidligt. De har forskellige aldre og er vidt forskellige steder i livet, men fælles for dem er, at de alle kæmper med konsekvenserne af at være kommet til verden fire måneder før tid. Vi møder Ludvig, der kæmper for livet på Rigshospitalet. Graviditeten gik ellers helt efter planen til at starte med, men det viste sig, at moderens livmoderhals var for kort, og derfor gik fødslen i gang alt for tidligt. Ludvig vejede 850 gram, da han kom til verden, og det betyder, at hans hjerne, tarm og lunger langt fra er færdigudviklede, og det er ikke til at sige, om Ludvig overlever.

Bertel vejede 580 gram, da han blev født i uge 24. I dag er han to år - men kan stadig ikke spise. I stedet får han mad gennem en sonde i næsen. Udover familiens grundlæggende bekymringer for Bertel, frygter de også, at han har fået en permanent hjerneskade, fordi han fik en hjerneblødning lige efter fødslen.

Følger tvillinger

Endelig følger dokumentaren også de enæggede tvillinger Kaj og Lucas, der i dag er 12 år. De blev også født i den 24. graviditetsuge og vejede omkring 600 gram hver. De har haft mange problemer gennem deres opvækst på grund af deres alt for tidlige fødsel. Især Kajs hjerneskade er alvorlig, og det får familien og kommunen til at træffe en skelsættende beslutning, da Kaj er 11 år. Kaj flytter på en døgninstitution, hvor de rette kompetencer, som Kaj har brug for, er til stede døgnet rundt.

Programmet viser familiernes op- og nedture. Men mest af alt er det en livsbekræftende fortælling om fire børn og deres kamp efter at være født alt for tidligt.

’Født på grænsen til livet' sendes på DR2 den 14. december klokken 20.00.