Folk kan ikke ses - i stedet vælter hilsnerne ind til radioens ’Giro 413’

Det er blevet ekstra populært at bruge DR’s snart 75 år gamle ønskeprogram i en tid, hvor ikke ret mange kan ses.

Peter Sten er vært på ’Giro 413’, der hver uge bliver sendt fra DR i Næstved. Her vælter det ind med hilsner for tiden. (Foto: Per Gade Gyldenkærne)

Når man ikke kan mødes i det virkelige liv på grund af corona, kan man da sende en hilsen til familie, venner og bekendte gennem radioen i stedet for.

Sådan synes holdningen at være hos mange for øjeblikket. I hvert fald strømmer det ind med ekstra hilsner og pladeønsker til DR’s traditionsrige ønskeprogram, ’Giro 413’, på P5. Udsendelsen, der er blevet kaldt ’lyden af søndag’, kan senere i år fejre, at programmet har været sendt i 75 år.

- Rigtigt mange henviser til, at de sender en hilsen gennem ’Giro 413’, nu hvor de ikke kan ses. Jeg har lige løbet det sidste par ugers hilsner igennem, og det er mellem en tredjedel og halvdelen af hilsenerne, der har relation til coronaen, siger ’Giro 413’-vært Peter Sten.

Han fortæller, at det specielt har været sådan, siden anden bølge af corona-nedlukningen satte ind i slutningen af 2020.

De mange hilsner er altså kommet, selvom – eller måske netop på trods af – at der lige nu ikke kan holdes runde fødselsdage, bryllupper og mærkedage, hvor man mødes i festligt lag og samler ind til landets måske mest festlige girokonto.

- Selv om baggrunden selvfølgelig er kedelig, er det dejligt at opleve, at ’Giro 413’ kan være med til at skabe fællesskab og binde folk sammen i denne tid. Faktisk kommer der lige nu så mange ønsker og hilsner, at jeg er i den situation, som ’Giro 413’ var i ’i gamle dage’. Nemlig at vi ikke kan nå at opfylde alle pladeønsker, og at jeg i stedet må prøve at pulje dem – for eksempel hvis folk har ønsket den samme kunstner, forklarer Peter Sten.

Penge går til udsatte børn og unge

Lige som det har været tilfældet siden 1946, sender lytterne et bidrag til ’Giro 413’ i forbindelse med deres hilsner og pladeønsker. Pengene, der kommer ind til ønskeprogrammet på P5, bliver givet videre til projekter, aktiviteter og events for udsatte og socialt dårligt stillede børn og unge under 18 år i Danmark.

- Jeg har endnu ikke noget samlet overblik over, hvad de flere ønsker kommer til at betyde på den front. Ansøgningsfristen om pengene, der kom ind i 2020, er lige overskredet, og i den kommende tid skal DR’s ’Giro 413’-udvalg se på ansøgningerne og vurdere, hvem der skal have pengene, forklarer Peter Sten.

Siden programmets start for snart 75 år siden, har lytterne i alt samlet foreløbigt 28,6 millioner kroner ind til ’Giro 413’ og den gode sag. Og de er alle gået videre fra DR til projekter og foreninger, som hjælper børn og unge, der er socialt dårligt stillede eller i vanskeligheder.

Karl Bjarnhof var den første vært, der kunne byde velkommen til ’Lytternes Ønskeprogram på grammofon’, som ’Giro 413’ hed de første år. Det gjorde han den 13. oktober 1946. Først i 1951 gav den daværende vært, Otto Leisner, navnet ’Giro 413’, som det har heddet lige siden.

’Giro 413’ bliver sendt hver søndag fra klokken 12.15 til 14.00 på P5, ligesom ønsker og hilsner efterfølgende også kan høres på DR Lyd.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter