’Folk skal få en fornemmelse af, at videnskab er fedt’

Trine Charlotte Jensen er projektleder på ’Videnskabsmødet 2019’, som DR Viden i Aalborg og Aalborg Universitet står bag. Du har muligheden for at komme med.

Trine Charlotte Jensen har arbejdet hårdt med at få eksterne samarbejdspartnere med ombord på ’Videnskabsmødet’. Foto: Lars Møller Hansen.

For snart tre år siden rykkede DR Viden fra DR Byen til Aalborg, og siden er redaktionen gået i samarbejde med flere eksterne partnere i det nordjyske.

Ét af samarbejderne er et folkemøde om videnskab, som DR Viden og Aalborg Universitet lancerede i 2018. Dette års udgave af ’Videnskabsmødet’ har vokset sig endnu større, fortæller projektleder Trine Charlotte Jensen fra DR Nordjylland:

- Sidste år var det en endags-seance, hvor vi var på én lokation og tog udgangspunkt i videnskabsprogrammer på P1. I år er vi på fem lokationer i Aalborg, vi kører over tre dage og har et tætpakket program, hvor vi har tænkt bredere inden for viden og teknologi.

Trine Charlotte Jensens vigtigste opgave har været at få eksterne samarbejdspartnere med ombord og få dem til at være ambassadører for folkemødet.

- Det handler om at fortælle, at det giver mening, at Aalborg skal løfte sådan et arrangement. Det har været en stor kommunikationsopgave at få solgt ’videnskab’ ind som et lækkert ord, men flere samarbejdspartnere har været fascineret af den måde, DR har formidlet ’børn og teknologi’ på gennem for eksempel ultra:bit. Samtidig har det været helt afgørende, at vi blev skarpe på målgrupperne for de besøgende på ’Videnskabsmødet’. Folkemødet er for alle, men vi har målrettet flere af arrangementerne de unge og familier med mindre børn for at få en skarpere profil, forklarer Trine Charlotte Jensen.

Røre, føle og tage videnskaben på sig

Det betyder, at den første dag – torsdag den 10. oktober – især henvender sig til børn. Der vil blandt andet være et ultra:bit-event med Thor Guldager fra Ultra-programmet ’Nørd’, og man kan komme med ud i rummet med astronaut Andreas Mogensen.

Fredag den 11. oktober er der flere arrangementer for eleverne på ungdomsuddannelserne – blandt andet debatter og oplæg, der begynder i skoletiden, men fortsætter ind i de unges fritid.

- Vi håber, de unge bliver ved med at hænge ud om eftermiddagen og finder ud af, at videnskab er mere end højtravende forskning på universiteterne - at det kan være meget håndgribeligt, siger Trine Charlotte Jensen.

Lørdag den 12. oktober er en stor familiedag med blandt andet et kemishow for børn og unge, en videnskabsjagt, hvor man kan dyste mod sin familie, og en leg med lyd med forskningsprojektet ’Lyden af Danmark’.

- Her kan man få lov at røre, føle og tage videnskaben på sig.

Lyst til at lege videre med videnskaben

Trine Charlotte Jensen begyndte arbejdet med ’Videnskabsmødet’ tilbage i januar, hvor de første fondsansøgninger blev sendt af sted. Siden maj har hun arbejdet med at få programmet på plads og booke gæster til de i alt 62 arrangementer. Hun har fået omkring 15 samarbejdspartnere med, herunder Region Nordjylland, Aalborg Kommune og Spar Nord Fonden, og nu ser hun frem til, at folkemødet løber af stablen.

- Jeg glæder mig til at se alle oplæggene. Hver enkelt ting på programmet er lækkert. Det ved jeg godt, at jeg skal sige, men det synes jeg virkeligt, smiler Trine Charlotte Jensen og fortsætter:

- Jeg håber, der bliver en rigtig god stemning, og at børnene har lyst til at lege videre med videnskab og teknologi bagefter. Folk skal få en fornemmelse af, at videnskab er fedt.

Du kan selv tage del og se hele programmet for ’Videnskabsmødet’ 10.-12. oktober på siden her.