Folkene bag DR2-dokumentar fik tv-guld og 100.000 kroner

Dokumentar om Irak-krigen, og hvad der førte til den, får Billed-Bladets TV-Guld. ’Bonderøven’ blev kåret som ’Årets danske program’, og Mylius fik ærespris.

Boris Bertram og holdet bag filmen ?Bush, Blair og Fogh ? Krigskampagnen? fik en statuette med et retro-tv og ikke mindst 100.000 kroner ud af sejren. (Foto: Jesper Sunesen)

På 10-års dagen for Irak-krigens begyndelse – den 19. marts sidste år - viste ’Dokumania’ på DR2 instruktøren Boris Bertrams dokumentar ’Bush, Blair og Fogh – Krigskampagnen’, der går bag om det politiske spil, der ledte op til invasionen af Irak og den danske deltagelse.

Fredag aften sikrede folkene bag dokumentaren sig Billed-Bladets TV-Guld og en check på 100.000 kroner, da den store dokumentarpris blev uddelt for 25. gang – i år med langt mere medieopmærksomhed end tidligere på grund af den seneste uges afsløringer i Aller-koncernen, som Billed-Bladet også er en del af.

’Bush, Blair og Fogh – Krigskampagnen’ afdækker det storpolitiske spil, der gik forud for invasionen af Irak i 2003, og filmen giver et indblik i komplekse beslutningsprocesser, spin og krigsretorik.

Dokumentaren, der er produceret af Lise Lense-Møller fra Magic Hour Films og har Christoffer Emil Bruun som manuskriptforfatter, er bygget på arkivmateriale og interviews med centrale kilder og whistleblowers, der alle spillede en aktiv rolle i forhandlingerne om Irak-krigen.

"Dokumentaren handler om spin og løgn på verdenshistorisk niveau. Beslutningen om at angribe Irak hvilede ikke bare på tvivlsomme forudsætninger, men på forhold, der blev præsenteret som fakta, uden at det havde noget hold i virkeligheden. ," lød det fra juryen, der har udvalgt årets prismodtager. Den har blandt andet bestået af filminstruktøren Bille August, filmproducenten Per Holst, komponisten Bent Fabricius-Bjerre og forfatteren Sara Blædel.

Boris Bertram er dokumentarinstruktør fra Den Danske Filmskole. Han har udover egne film været instruktør og udvikler af dokumentariske tv-serier på DR og TV 2. Sidste år var det Mette Korsgaards dokumentar om Lisbeth Zornig Andersens barndom med vold, svigt og seksuelle krænkelser, ’Min barndom i helvede’, som sikrede sig den store tv-pris.

’Bonderøven’ blev årets program

Folkene bag DR-dokumentaren var ikke de eneste, der havde noget at fejre fredag aften på Hotel d’Angleterre i København. Ved Billed-Bladets TV-Guld blev der også uddelt otte andre priser og en ærespris, og de tre af dem fik DR-programmer og -værter del i.

Hvor det er en jury, der har afgjort, hvem der skulle have den store dokumentarpris og de 100.000 kroner, er det Billed-Bladets læsere, der har stemt om, hvem de synes skulle hædres inden for en stribe kategorier.

Foran velkendte udsendelser som ’Borgen’ og ’Vild med dans’ lykkedes det ’Bonderøven’ på DR1 at hjembringe prisen for ’Årets TV-program’.

"Det er utroligt fedt at se, at seerne gider at se det, vi laver. Vi er en lille redaktion på fem mand, og vi forsøger at holde det så enkelt som muligt, og det ser heldigvis ud til, at de kan lide det," siger Bonderøven, der på breve fra kommunen hedder Frank Erichsen.

Årets kvindelige sportsvært fra DR

Ulla Essendrop, der i disse dage holder det ene pressemøde efter det andet på Refshaleøen med årets medvirkende i næste uges Europæiske Melodi Grand Prix, fik prisen for at være ’Årets kvindelige sportsvært’, mens Peter Ingemann, der er skiftet fra DR til TV 2 i årets løb, hentede prisen som ’Årets mandlige underholdningsvært’. Det skete blandt andet for programmer som ’Den store bagedyst’ og ’Hammerslag’ på DR1 og ’Nybyggerne’ på TV 2.

Hæderspris til Mylius

Billed-Bladet uddelte også en særlig ærespris i år, og den gik til Jørgen de Mylius, der sidste år kunne fejre 50 års jubilæum i DR - og lige nu især kan høres på P4 og P5.

"I næste uge er Danmark vært ved Eurovision Song Contest, og det er meget imponerende, at vi indenfor en kort årrække står med dette værtsskab for anden gang. Her skal vi huske på, at Jørgen de Mylius faktisk var hovedforkæmperen for bevarelse af det danske Melodi Grand Prix, som mellem 1966 og frem til 1978 var lukket helt ned af DR. Jørgen de Mylius tog en masse interne kampe og fik en masse tæv undervejs, men han bevarede benene på jorden, seerne var med ham, både da Grand Prix’et kom tilbage, og da han jonglerede med grønne drinks til 80’er hits i 'Eldorado' eller styrede utallige musikquizzer på TV," sagde Billed-Bladets chefredaktør Annemette Krakau og fortsatte:

"Jørgen de Mylius er stadig en del af DR-fladen i dag, og jeg tror, der er mange, der i dag er glade for hans ihærdighed og enorme dedikation. Bare kig ud på Refshaleøen i næste uge, hvorfra Eurovision Song Contest brager løs ud til hele verden," sagde hun.

De øvrige prismodtagere blev:

Årets kvindelige underholdningsvært: Michèle Bellaiche (TV 2)

Årets mandlige nyhedsvært: Mikael Kamber (TV 2)

Årets kvindelige nyhedsvært: Cecilie Beck (TV 2)

Årets mandlige sportsvært: Morten Ankerdal (TV 2)

Årets stjerneskud: Lene Beier (TV 2)

Facebook
Twitter